У пам’ять про Героя висадили більше 250 дубів

У пам’ять про Героя висадили більше 250 дубів
  • Богдан Жмуцький загинув рік тому, 28 березня 2023 року
  • У рідних Глухівцях вирішили увіковічнити його пам’ять, посадивши дуби. Очільник громади сказав, що надалі проводитимуть такі заходи в пам'ять про кожного Героя

В знак пам’яті про Богдана Жмуцького в Глухівцях спочатку мали висадити в центрі села алею каштанів. Проте весняне сонечко так пригріло, що каштани швидко пішли в ріст. Щоб саджанці не загинули й людська праця не була марною, каштани замінили саджанцями дуба.

Взяли участь у посадці дубового гаю жителі Глуховецької громади, учні місцевого ліцею, педагогічний колектив навчального закладу, родини загиблих воїнів, працівники центру дозвілля та культури Глуховецької селищної ради і її голова Олександр Амонс.

Відео дня

— Богдан ріс у сім’ї, де панувала повага й любов до батьків і Батьківщини. Що можна про людину сказати хороше — це все про Богдана і його батьків. В пам’ять про кожного нашого Героя ми будемо проводити заходи із садінням дерев, — сказав очільник громади.

Педагоги ліцею, де вчився Богдан розповіли, що він був відмінником, його всі любили. 

— Від батьків, особливо від батька, взяв найцінніші риси характеру справжнього чоловіка. Був майстром на всі руки, у багатьох жителів селища щось залишилось у пам’ять від нього, — так говорили про Богдана педагоги ліцею.

Садили молоденькі дубки на заздалегідь підготовленій земельній ділянці. Спочатку дорослі чоловіки розбили під шнурівку квадрати 6 Х 6. Потім хлопці й чоловіки викопували ями потрібного розміру, а дівчата й жінки підносили до лунок воду й засипали землею кореневу частину саджанців.

Як правильно садити дерева показав учень ліцею Влад. Ми запитали в нього чи не має він бажання після навчання в ліцеї вчитися на спеціаліста лісового господарства.

—Ні, — відповідає Влад. — Я хочу вивчати цифровий світ, айтішником хочу бути. 

— Де ти навчився так добре дерева садити?

— Всим треба цікавитись, одне другому не заважає. У мене батько будівельник і любитель садити дерева, а мені ніби від нього перейшло.

Директор центру культури та дозвілля Глуховецької селищної ради Марія Кулеша працювала в парі з методистом ліцею Інною. Садили дерева швидко тому, Інна дуже швидко копала під дерева ямки. Якщо підводити якусь статистику то Інна з Машею встигли за півтори години роботи посадили 18 дерев, при чому робили вони це за технологією Влада.

Відгукнулися на пропозицію селищного голови садити дерева родини загиблих воїнів. Дружина Андрія Костюка Галина разом із наймолодшим учасником заходу підносила до дерев воду. Рома, якому в цей день виповнилося один рік і 11 місяців, у посадці дерев участі не брав, зате вмостившись на руках пані Галини всіх підбадьорував, посилаючи їм рукою привіт.

Родина Жмуцьких прийшла на захід у повному складі. Був навіть песик, який любив ходити на прогулянку з батьком Богдана Павлом Альфредовичем, а потім із Богданом. Односельці розповідали, що песик часто приходив і лежав на могилі Богдана, тепер прийшов на захід пам’яті свого господаря.

На кінець роботи до всіх учасників пам’ятної акції звернувся селищний голова. —Сьогодні ми зібралися і зробили добру справу. Добра справа це тому, що ми сьогодні вшановуємо пам’ять нашого загиблого Героя Богдана Жмуцького. Ми сьогодні на посадку дерев запросили дітей і я вдячний їм, що вони не просто відгукнулися, а працювали з великим натхненням і відповідальністю. А  це означає, що у нас є майбутній ліс і перед нами стоїть майбутня держава і майбутнє України. Пам’ятаємо тих, хто загинув, підтримуємо тих, хто бореться і ніколи не забуваємо, що наш ворог там. Давайте Богдана Жмуцького і всіх наших Героїв пом’янемо хвилиною мовчання. 

У кінці своєї промови Олександр Амонс ще раз усім подякував за роботу, в тому числі керівнику СВК «Маяк» Миколі Рибаку, адже саме він підготував земельну ділянку для посадки дерев. 

— Захід, який ми почали, стане традиційним. І ми будемо піднімати екологічний стан нашої країни, а також вшановувати пам’ять наших Героїв. Пам’ятаємо, не забуваємо, — сказав він і запросив до слова маму Богдана Віру Йосипівну

Мама Героя всім сердешно подякувала, що відгукнулися на захід особливо дітям

— Якщо ви такі є, то в нас є наше майбутнє, — сказала вона.

А ми підрахували дерева, що висадили в цей день.  В пам'ять про Богдана тепер зростатимуть 252 дуби.

ВРІЗ: Родина Жмуцьких прийшла на захід у повному складі. Був навіть песик, який любив ходити на прогулянку із Богданом

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Сергій Сиваківський

    Гарна справа
  • Виталий Жуковский

    Дуже гарна іниціатива Так буде ліс Героїв , всім селам можна взяти приклад

keyboard_arrow_up