Коли відновлять харчування в школах?

Коли відновлять харчування в школах?
  • Новий навчальний рік вже почався, але владнати усі проблеми в навчальних закладах у Козятині ще не встигли.
  • На перше вересня батьків, чиї діти навчаються у міських школах, приголомшили новиною — учнів поки харчувати не будуть. Гроші закінчуються, а додаткових із бюджету не виділили.
  • Як збираються владнати цю проблему — з’ясовували наші журналісти

Проблеми з харчуванням у школах виникають у Козятині вже не вперше. З року в рік трапляється щось таке, що заважає забезпечити дітей гарячими обідами. Усе почалося декілька років тому, коли в школі №2 потруїлися учні та працівники. Тоді до навчального закладу, який досі не має свого харчоблоку, привозили гарячі обіди з кафе. Одного дня школярам та персоналу школи, хто поїв у їдальні, після обіду стало зле. У партії курячих битків, які доставили до навчального закладу, під час проведення аналізів виявили сальмонельоз, а більшість із тих, хто поласував обідом, опинилися під крапельницями.

Після цього інциденту для шкіл №2, №3 і №9 стали шукати нового постачальника. Тут і почалися проблеми, бо якщо для третьої та дев’ятої школи знайшлося кафе, яке привозило гарячі обіди, то за другу дуже довго ніхто не хотів братися.

Потім опорний ліцей та школа №9 виграли конкурс «Спроможна школа для кращих результатів» і отримали з державної казни фінансування на ремонт харчоблоків. Хоч роботи і затягнулися, оновлені їдальні відкрилися, ввели нове меню і навіть схему продумали, щоб школи, в яких є кухні, готували і для шкіл, де харчоблоків немає, щоб не шукати більше постачальників серед кафе. Але знову щось пішло не так — у новому 2023-2024 навчальному році з гарячим харчуванням у школах знову виникли проблеми.

Відео дня

«Обідів поки не буде. Давайте дітям із собою бутерброди», — сказали батькам учнів ліцею №1. Спочатку ми подумали, що така ситуація тільки в одній школі, та потім почули від козятинчан, що в опорному ліцеї (колишня школа №4) дітей також не годують.

Чому у школах немає гарячого харчування — пояснювала міський голова Тетяна Єрмолаєва у четвер, 7 вересня, коли мала бути 36 позачергова сесія, яка так і не відбулася. Виявилося, що проблема виникла через брак коштів — фінансів, наявних у школах, не вистачає для закупівлі продуктів. Щоб придбати усе необхідне, треба внести зміни до бюджету і виділити на школи додаткові гроші.

— Бюджетна комісія і сесія у грудні минулого року «зарізала» два мільйони гривень на харчування, мотивуючи тим, що за останні два роки фактична сума на харчування була на два мільйони меншою, — сказала Тетяна Єрмолаєва. — Ми говорили про те, що спочатку у 21 році був ковід, в січні 22 року теж був ковід, а з березня до кінця навчального року школи не працювали, тому фактичне використання коштів на харчування було менше. Але з першого вересня 2022 року ми запустили навчальний процес і чітко розуміли, що всі без виключення школи у нас працюють очно за змішаною формою — були і дистанційні заняття, але 1-4 класи, садки і 10-11 класи ходили всі. Крім того, в січні у нас збільшилась вартість харчування у зв’язку із подорожчанням продуктів. Наша громада харчує всіх дітей з 1 по 4 клас безкоштовно за рахунок міських коштів. Крім того, у нас є кілька сот дітей пільгових категорій, які харчуються безкоштовно. Кошти на харчування закінчилися ще в травні, але перекидали зі шкіл на школу, з садка на садок. 

За словами міського голови, на всі 13 шкіл Козятинської громади залишилося на продукти всього 800 тисяч гривень. Цієї суми вистачить, щоб організувати харчування максимум на кілька днів. Додатково потрібно виділити з бюджету 2,7 мільйона гривень. Питання декілька разів пробували виносити на сесію, але депутатський корпус не збирається, тому видатки на харчування не збільшили.

Зауважимо, що на останню сесію, яку мали провести у четвер, 7 вересня, прийшло теж менше мінімальної кількості обранців, необхідних для прийняття рішень. Тож поки що гроші на харчування не виділили.

«Проєкт бюджету освіти було складено з вагомими «перекосами»

Після сесії, яка так і не відбулася, свою позицію з приводу ситуації, яка склалася із браком коштів на харчування в школах, висловила на сторінці у Фейсбук позафракційна депутат Аліна Діденко, яка свого часу керувала районною освітою. 

«У грудні 2022 року видатки на організацію харчування як в школах, так і в дитячих садочках були затверджені сесією міської ради. Розрахунки видатків на харчування проводила бухгалтерія Управління освіти (котра не забула передбачити видатки на свою зарплату на 80% більше від потреби, щоб мати можливість щомісяця отримувати 100 і більше відсотків премії). 

Справедливості ради хочу сказати, що проект бюджету освіти було складено з вагомими «перекосами». І коли головному бухгалтеру було вказано на завищені показники по зарплаті підвідомчих структур, в тому числі собі-коханій, по видатках на тепло, де ціна 1 гігакалорії дорожча від ціни в інвестора, де видатки на утримання деяких шкіл перевищували потребу і так далі, і що видатки освіти було завищено на 5 мільйонів гривень, що складало 3,5% від бюджету освіти, замість того, щоб пропорційно з кожної статті видатків зняти 3,5% і врегулювати бюджет, то пані бухгалтер пішла шляхом найменшого супротиву — вона зняла частину коштів із харчування, бо розраховувала, що на харчування завжди кошти довиділяться. 

Крім того, Управління освіти, вже в січні звертається до виконкому міської ради і з першого бюджетного місяця (хоч мали б це зробити через два місяці, при наявності довідки із Торгової палати про ріст цін) і просить збільшити ціну на обіди в школах і садочках. Управління освіти розуміло, що збільшення ціни на обіди потягне за собою збільшення видатків на харчування загалом, а цей випадок потрібно було погодити із сесією, або хоча б із бюджетною комісією. А вони проводять ці видатки, знаючи, що до кінця року коштів на харчування не вистачить», — йшлося в дописі.

Що будуть робити?

Допис Аліни Діденко в Управлінні освіти та спорту не коментують, але пояснили, чому склалася така ситуація, що коштів на харчування школярів не вистачило. За словами Інни Мадей, начальниці Управління освіти та спорту, на рік для харчування в ліцеях та гімназіях Козятинської громади передбачили у бюджеті 3,4 мільйона гривень. Вже в лютому прогнозували, що цих коштів може не вистачити до кінця року. Причин декілька. По-перше, зросла вартість харчування. По-друге, кількість дітей пільгових категорій, які харчуються у школах безкоштовно, постійно зростає, оскільки до цієї категорії входять діти внутрішньо переміщених осіб та діти, чиї батьки мають статус учасника бойових дій.

До фінансового відділу направляли листи про те, що освіті необхідне додаткове фінансування орієнтовно в розмірі 2,7 мільйона, щоб забезпечити учнів харчуванням. Готували відповідні проєкти рішень на сесію, але депутати не збираються, сесії не відбуваються, тому кошти не виділили досі. Це призвело до того, що з 1 вересня учнів гімназій та ліцеїв не змогли забезпечити гарячим харчуванням.

— На даний момент вирішується питання, щоб розпочати харчування дітей пільгових категорій із тих залишків бюджетних коштів, які у нас є, — каже Інна Мадей, начальник управління освіти та спорту. — Дітей пільгових категорій ми маємо харчувати відповідно до законодавства. Рішенням виконкому ми харчували також дітей 1-4 класів, але це не є обов’язково відповідно до Закону. 

 

Читайте також:

Задля безпеки: поліцейські провели операцію «Маячок» та відвідали школярів

Коли у першому ліцеї запрацює жіноча вбиральня?

Якщо батьки напишуть більше 60 заяв, то садочок №6 відкриють 10 жовтня

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (4)
  • Анжела Олицька Бондарчук

    Ірина Борзоваа
  • Ольга Бортник

    Ганьба Козятинському міському голові,що не вирішив ці питання до першого вересня. По всіх школах діти початкових класів повинні харчуватися безкоштовно.
  • Геннадий Ткачук

    Саме смішне  що недолуга місцева влада ці питання могла б вирішити через ручний виконком ,але краше голодом будут дітей морити бо їм головне депутатів заставити прийти ,щоб сесія нарешті відбулася .А від цього навіть не сумно ,від цього розумієш як треба не розуміти  принципи управління щоб довести громаду до критичного стану .Далі чекайте ,як оце  положить громаду навіть не на коліна ,а на спину і наступить їй на груди
  • Аліна Діденко

    Виходить так, що вже в лютому знали, що коштів на харчування не вистачить. А в останніх числах лютого (якщо мене не зраджує пам"ять) відбувалась і (вібулась!) чергова сесія Козятинської міської ради, на якій серед інших питань, були питання розподілу залишку міського бюджету, що склався на 01.01.23 року і жодного "сигналу" від Управління освіти  не було щодо нестачі коштів на харчування. А на тій сесії, при наявності грамотного обгрунтування даної проблеми, питання можна було б вирішити.  Крім того, на початку бюджетного року, знаючи таку ситуацію, необхідно було зразу зорієнтуватись і перерозподілити внутрішньогалузеві поточні видатки і направити на харчування учасників навчального процесу. Якщо бути зовсім відвертою, то я не звинувачую у цій ситуації керівника галузі, бо для неї можливо ці бюджетні нюанси були не відомі, а от головний фінансист в освітній галузі, котрий добре розуміється (я сподіваюсь)  в бюджеті мав би попередити керівника, а від так і депутат, що до кінця бюджетного року коштів на харчування не вистачить. Крім того, бюджет затверджується із помісячним розписом видатків. В такому разі -  хто дозволив головному бухгалтеру Управління освіти використати кошти наперед? Тобто кошти,  передбачені на харчування учнів  у вересні - грудні 2023 року, Управлінням освіти використано  у першому півріччі.  Якщо вони змогли зробити таку "перекидку" коштів самостійно, то чому зараз "зупинились"? Хочеться тільки сказати: - продовжуйте... .  Але те, що діти мають харчуватись - це ясно, "як білий день", тому я прошу бюджетну комісію зібратись і вирішити дане питання, хоча б шляхом перенесення видатків із інших статей Управління освіти на харчування, так як додатково виділити гроші може тільки сесія...

keyboard_arrow_up