Кошти на стартап і не тільки: програма інтеграції ВПО

Кошти на стартап і не тільки: програма інтеграції ВПО
Фото ілюстративне
  • Ми вже розповідали, що у Козятинській громаді діє програма забезпечення тимчасовим житлом для переселенців, однак не лише вона стосується ВПО, адже є ще програма інтеграції
  • Розповідаємо детальніше, що це 

На початку цього року міська рада ухвалила також програму інтеграції внутрішньо переміщених осіб. Вона має різні напрямки — від сприяння працевлаштуванню і покращення умов проживання до надання психологічної підтримки.

У рамках цієї програми у 2024 році планують виконати низку заходів. Зокрема, для сприяння працевлаштуванню переселенців, які перебувають на обліку Козятинської філії Вінницького обласного центру зайнятості планують залучати до громадських робіт та організовувати професійне навчання за професіями, які користуються попитом.

Також у рамках цієї програми підприємцям-початківцям з числа внутрішньо переміщених осіб, а також релокованому бізнесу можуть надавати фінансову підтримку з міського бюджету для реалізації інноваційної підприємницької ідеї на території Козятинської громади. На 2024 рік на це передбачили фінансування у розмірі 10 тисяч гривень.

Відео дня

Для покращення якості психологічної підтримки планують ввести додаткову штатну одиницю психолога, який спеціалізуватиметься на роботі з особами, що постраждали від війни. На навчання цього спеціаліста у 2024 році передбачили 10 тисяч гривень. Також планують створити вільний простір для осіб, що постраждали від війни, за умови, що громада отримає фінансову підтримку від донорів. За умови отримання фінансування від міжнародних фондів та організацій, можуть провести косметичний ремонт кімнати, облаштувати у просторі чотири місця для роботи за ноутбуком (разом із необхідною технікою) і зону вільного спілкування.

Що стосується сфери освіти, то діти-переселенці мають право на позачергове зарахування до дитячих садочків і шкіл. Крім того, відповідно до програми, вони мають харчуватися у закладах освіти безкоштовно.

Планують також створити раду з питань ВПО при Козятинській міській раді.

— На рівні держави та області регламентовано, що рада ВПО має бути створена у кожній громаді, — пояснює начальник відділу по роботі із внутрішньо переміщеними особами Управління соціальної політики Альона Ясінська. — Ця рада потрібна для налагодження співпраці та комунікації переселенців із органами місцевого самоврядування. Суть у тому, що через раду ВПО переселенці зможуть надавати міській раді свої пропозиції та вирішувати свої питання. Крім того, є багато грантових проєктів, на які може подаватися рада ВПО. До складу ради ВПО мають входити 40% переселенців, 30% — представники від органів місцевого самоврядування і 10% — представники громадських організацій, які займаються ВПО. Поки що ми не маємо достатньої кількості активних переселенців, які хотіли б долучитися до створення ради ВПО. 

 

Читайте також:

Тікали від ворожих танків і бомб у Харкові і почали нове життя в Козятині

«Все можна знайти тут, було б бажання». Відкрила власну кондитерську

Як переселенка почала власну справу в Козятині

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up