Коли вогнегасник не допоміг, взялися гасити загоряння в авто снігом

Коли вогнегасник не допоміг, взялися гасити загоряння в авто снігом
  • Добрі справи. Минулої п’ятниці біля села Козятина задимілося авто. На щастя, поліцейські вчасно опинилися поруч і швидко приборкали загорання. Ніхто з людей не постраждав.
  • Власники авто дякують правоохоронцям за оперативність, а ми нагадуємо, що робити у випадку, коли ваша машина задимілася чи загорілося

Днями у селі Козятині з подружжям з Бердичева сталася неприємність. На виїзді з села у них задимілося авто. Відомо, що вони приїхали у наше місто і планували тут переночувати, аби ранком наступного дня провести в останню дорогу друга свого дитинства — загиблого на війні Героя Павла Жуковського. На допомогу прийшли козятинські правоохоронці. А саме поліцейський офіцер громади Микола Дзюба, який обслуговує частину території Глуховецької громади.

Спочатку про цю подію ми дізналися з соціальних мереж. Світлана Поліщук, яка їхала з чоловіком в авто, написала подяку правоохоронцям в одній із місцевих груп.

— Хочемо подякувати патрульним поліцейським міста Козятин, які проїжджали поряд, побачили, що димить машина, зупинились і швидко та оперативно допомогли загасити Велика вам вдячність, — йдеться у дописі Світлани.

Відео дня

Згодом, з власних джерел стало відомо і про ціль їхньої поїздки з Бердичева до Козятина. Та через надзвичайну ситуацію з автівкою, на жаль, не змогли відвідати похоронну процесію. Адже по дорозі, на окраїні села Козятина (поблизу сільського кладовища), у машині, в якій їхало подружжя, замкнула електропроводка. Це було близько другої години дня п’ятниці, 1 грудня. Поспілкувалися з Миколою Дзюблю, якому вдалося приборкати загорання. В цей момент, він разом зі своїм колегою, оперуповноваженим проїжджали повз.

— Ми їхали з Вернигородка через Козятин у Глухівці, тією дорогою, — розповідає офіцер. —  По дорозі на виїзді з села Козятина побачили жінку біля машини. Вона кидала на неї снігом. А з машини виднілися клуби диму. В автівці їхав водій- військовослужбовець ЗСУ разом з дружиною. Вони були в наляканому та розгубленому стані. Неефективно використали свій вогнегасник, не зняли клему з акумуляторної батареї, тому і не вдалося усунути проблему. Зрозумівши, що вогнегасник закінчився, почали гасили сніжками. Ми зупинились, щоб надати допомогу.

За словами Миколи Дзюби, досвід боротися із загоранням авто він вже має. І знає — все дуже швидко розгорається, і якщо вчасно не загасити, пожежа може мати масштабніші наслідки.

Перш за все, Микола зкоординував роботу власника машини та свого колеги. Сам же добрався до блоку управління, який знаходиться в бардачку, розібрав панель, щоб безпосередньо дістатися самого місця загоряння і загасити вогнище. Взяли вогнегасник зі службового авто і все швиденько зробили. Проявили справжній професіоналізм та оперативність.

— Слава Богу, ніхто не постраждав, — продовжує Микола Дзюба. — Після того, як все локалізували та ліквідували, запропонували людям авто з буксирним тросом, але вони відмовилися. Вони нам подякували і ми поїхали по справах. У зв’язку з цією ситуацією, хотілося б дати кілька порад водіям — перевіряйте стан вогнегасників, які знаходяться у ваших автівках. Це вкрай важливо. Не менш важливо також вміти ними користуватися. Для цього, до прикладу, можна дивитися відео, які поширюють ДСНС, де чітко та ясно розповідають, як діяти по інструкції. Бережіть себе та свої авто.

 Що робити, якщо ваше авто загорілось?

Аби попередити подібні ситуації, наведемо кілька рекомендацій, як діяти в разі загоряння автомобіля. Найчастіше пожежі в машинах трапляються через несправність електропроводки, рухомих вузлів і деталей, перегрів двигуна. Як відомо, автомобіль повністю вигорає за третину години, але для фатальних ушкоджень достатньо навіть і п’яти хвилин.

Найчастіше в автомобілі горіння виникає у моторному відсіку. Розпізнати загорання можна за ознаками виділення тепла та диму.

 Що робити?

  • негайно вимкнути запалення,
  • з’їхати на узбіччя та зупинити автомобіль;
  • Зняти клеми з акумулятора;
  • забезпечити швидку евакуацію пасажирів;
  • зателефонувати до служби порятунку за номером «101»;
  • за можливості розпочати гасіння пожежі за допомогою вогнегасника;
  • пальне, у разі його витіку чи пролиття, необхідно гасити найшвидше;
  • під час гасіння пожежі в підкапотному просторі необхідно відкрити замки капоту, направити вогнегасник одразу, адже інтенсивність горіння при відкриванні посилюється;
  • найбільш ефективним є одночасне використання декількох вогнегасників та вогнегасних засобів таких як пісок, кошма та сніг (взимку). 
  • гасити вогонь необхідно з навітряного боку, направляючи струмінь із вогнегасника на поверхню, що горить, а не на полум’я;
  • при гасінні палива, що витікає, необхідно подавати вогнегасну речовину знизу вверх;
  • небезпечно гасити вогонь в забрудненому одязі (промаслений, просочений парами пального) і якщо руки були змочені пальним.
  • При швидкому поширенні вогню в районі бензобака негайно залишити автомобіль і відійти на безпечну відстань не менше ніж 10 -15 метрів.

Нагадаємо, в Хмільницькому районі продовжили профілактичні заходи «Безпечні шляхи-2023».

Читайте також:

Вигадав злочинний план з продажу неіснуючих «Starlink» та портативних зарядних електростанцій

Наші невтомні волонтери: зробили підбірку публікацій їхньої безцінної роботи

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up