Гурток радіоконструювання - перша сходинка у житті майбутніх професіоналів

Гурток радіоконструювання - перша сходинка у житті майбутніх професіоналів
У наш час дуже багато речей пов'язано з радіоконструюванням та електронікою. А сама по собі вона нелегка і вимагає не тільки гарних знань, а й практики. Тому щоб досягнути успіхів в радіоконструюванні та електроніці, необхідно багато попрацювати у цій галузі. І чим раніше, тим краще.

Так, в козятинському Центрі дитячої та юнацької творчості функціонує гурток радіоконструювання, який веде Олексій Мельник. Вихованці гуртка вивчають радіотехніку та електроніку, беруть участь в обласних та республіканських змаганнях, займаючи лише призові місця. Про роботу гуртка розповів його керівник Олекій Іванович:
- Гурток функціонує з 1987 року. Є вже багато випускників, які працюють в різних сферах, застосовуючи знання, здобуті тут.  Займаємомя ми в понеділок, вівторок, середу та четвер з 14:00 до 18:00. Записуватися можна в будь-який час. У нас є різні програми для початківців, для середнього рівня, для тих, хто вже декілька років займається. На гурткок записалися більше, ніж 50 чоловік. Але я намагаюся зробити розпорядок роботи гуртківців так, як в них виходить, тому що діти дуже навантажені.
У нас тут в основному робоча майстерня, де всі працюють над своїми схемами. Завдання гуртківців в тому, щоб вони працювали і вчилися в процесі практичної роботи. Також викладається теоретичний матеріал. От такий приблизно принцип роботи. На гурток можуть записуватися учні, починаючи з п'ятого класу і до одинадцятого. Хоча ходять із училища діти. Головна мета гуртка - познайомити з технічним направленням цього фаху, радіоконструювання та електроніки, надати можливість учням ознайомитися із законами фізики та математики. А в основному, акцент робиться на тому, щоб дати можливість самостійно зробити схеми і самостійно знаходити помилки в них, і якщо є, виправляти. Таким чином здобутих знань вистачає, щоб відремонтувати магнитофон чи інші подібні речі. Взагалі, теорію з практикою ми поєднуємо так: коли робиться схема, я пояснюю, яка деталь за що відповідає, яку роль виконує. А якщо вона вже зроблена і працює, то показую, як в ній діють фізичні закони.
Також ми готуємося до змагань: обласних та республіканських. у тому році ми були на республіканських змаганнях, зайняли дев'яте місце. Там, в принципі, важкувато, тим більше, що у нас матеріальна база не на високому рівні, але на обласних ми здобули першість. Думаю, цього року ми покращимо свої можливості.
Дітям цікаво на тут. По суті, цей гурток - останній в Козятинському районі саме такого технічного направлення. У житті радіоелектроніка майже скрізь, а для неї звичайно ж потрібно спеціалістів високого класу, а в нас таких, на жаль, небагато. Держава мало приділяє уваги цьому питанню, через те й виникає нестача висококваліфікованих кадрів. У багатьох закордонних країнах, наприклад, діти починають займатися ще з класу п'ятого при сприянні держави. Там вкладаються великі кошти та матеріальна база, і, як наслідок, - високопрофесійні кваліфіковані працівники.
Радіоконструювання - справа дуе цікава і творча. Наука на грані мистецтва. Приваблює вона тим, що дозволяє легко прилучитися до найсучаснішої техніки.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up