Гуде-не гуде: як з сиренами у Козятинській громаді, коли немає світла?

Гуде-не гуде: як з сиренами у Козятинській громаді, коли немає світла?
  • Кілька днів тому козятинчани скаржилися на відсутність оповіщення під час сигналу «Повітряна тривога». Мовляв, через відсутність світла з цим можуть виникати проблеми.
  • Вирішили розпитати у відділі з питань цивільного захисту, оборонно-мобілізаційної роботи та взаємодії із правоохоронними органами, як працюють пристрої системи оповіщення у нашій громаді під час вимкнення електроенергії та чи виникають збої у роботі

У понеділок, 24 червня козятинчани почали повідомляти у нашому телеграм-каналі про проблеми з сигналом «Повітряна тривога». В той день, у вечері вона лунала тричі. Причина — зліт ворожого МіГ-31К – носія гіперзвукових ракет типу «Кинджал». Сигнал про тривогу тоді давали о 20:14, о 21:44 і о 22:18. Саме під час третього разу, за словами наших читачів, у центрі Козятина та у селі сигналу не було чути. Мовляв, його немає це через відсутність світла. «Сирени повинні працювати незалежно від відсутності світла! З такими сиренами, як сьогодні ми скоро будемо через день взнавати, що тривога була. На що дивиться мер міста?» — написала Христина.

Відео дня

 

І справді, як працює сигнал «Повітряна тривога» у нашій громаді, коли вимикають електроенергію? Адже останнім часом, через важке становище внаслідок обстрілів енергосистеми, її вимикають протягом усієї доби. Світла немає від двох до чотирьох годин. Через це гаджети розряджаються, виникають проблеми з інтернетом та мобільним додатком, який також сповіщає про повітряну тривогу. До речі, він встановлений далеко не в усіх. Тож вкрай важливо, аби повітряну тривогу оголошували відповідні прилади, які встановлені у громаді.

Переадресували ці та інші питання у Козятинський відділ з питань цивільного захисту, оборонно- мобілізаційної роботи та взаємодії із правоохоронними органами. А саме до його керівника Віктора Рибінського. Усно надавати коментарі відмовилися, тож написали на ім’я міського голови інформаційний запит. Відповідь надійшла у це й же день, 26 червня.

Отже, як інформують у Козятинській міській раді, всього у нашій міській територіальній громаді громаді встановлено 16 пристроїв системи оповіщення — 7 у Козятині і 9 у старостинських округах. Про місту вони встановлені на вулицях Незалежності, Степана Бандери, Івана Франка, Володимира Великого, Довженка, Григорія Сковороди та Грушевського.

Повідомляють, що всі прилади системи оповіщення знаходяться у працездатному стані  та обладнанні акумуляторними батареями, які дають можливість використовувати систему оповіщення на певний час роботи в разі відсутності електроенергії. Здійснюється їх постійне обслуговування.

Тепер що стосується вимкнення світла. Чи є через це проблеми у роботі приладів системи оповіщення?

— У зв'язку з постійними відключеннями та перебоями із постачанням електроенергії на довгий час та  відсутністю мережі інтернет частково виникають проблемні випадки в роботі системи оповіщення, які знаходяться по вулицях Грушевського, Степана Бандери, Івана Франка та у старостинських округах Пиковець, Сигнал, Махаринці і у селищі Залізничне.

Зазначені випадки усуваються у найкоротший термін, — йдеться у відповіді на інформаційний запит.

Довідково:

Нагадаємо, у перші дні повномасштабної війни у Козятині сирена гуділа безперестанку, а затихала лише тоді, коли був відбій. Техніка не витримувала, тож вирішили відкоригувати цей процес і зробити коротку сирену на початок та відбій. Згодом усе змінилося знову — на початок тривоги стала лунати довга трихвилинна сирена, а на відбій — три коротких. А влітку 2022 року у Козятинській громаді стали міняти систему оповіщення. Почали з мікрорайону ПРБ. Там встановили сучасну ІР-систему, яка не лише видає звук сирени, а й голосове повідомлення про початок та відбій тривоги. Наразі таких IP-систем маємо уже декілька — у центрі міста, в селі Козятині та Махаринцях.

Читайте:

Три способи дізнатися свій графік вимкнень електроенергії: відео-інструкція

Стерилізація, обрізка дерев і не тільки — найдорожчі закупівлі міської ради в травні

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up