«Гнули всі, а зламалося чотири». По Грушевського варварськи знищили «Шуберти»

«Гнули всі, а зламалося чотири». По Грушевського варварськи знищили «Шуберти»
  • Одні садять, інші — ламають. Досить жорстока та неприємна подія трапилася в центрі Козятина по відношенню до природи — зламали кілька молодих черемх, висаджених вздовж тротуару біля багатоповерхівки.
  • Голова ОСББ не відкидає факт варварства і додає — це вже перша спроба знищити саджанці.
  • Каже — садили 18 «Шубертів», а залишилось лише шість.

Кілька років тому у центрі Козятина, по вулиці Грушевського, 23 висадили черемхи віргінські з мелодійною назвою «Шуберт». Дерева мають доволі привабливий вигляд —  широкі крона, пурпурово-глянцевий колір листя під кінець літа, ніжно-рожеві квіти та яскраві плоди. З першого дня висадки дерева потребували неабиякої уваги та турботи. Мешканці будинку лілеяли їх як могли — влітку поливали, а взимку утепляли. Все робили для того, аби деревцята прийнялись, вкорінились, радували око перехожих. Та, на жаль, не всі козятинчани так шанують і люблять природу. Обабіч тротуару, де висадили «Шуберти», днями хтось добряче наробив шкоди. Майже під корінь зламали чотири черемхи. Видовище — не з приємних. Молоді дерева рядочком, один за одним, впали ниц землі, величезні тріщини знизу стовбура виглядають, як рвані рани. Неозброєним оком видно, що це не обледеніння, не налипання снігу, де під вагою ламаються гілки чи крона, це справа рук людини, безжальної та жорстокої.

Це підтверджує і голова ОСББ «Грушевського, 23» Олександр Курніков. І додає — дерева хотіли знищити всі, але вийшло тільки чотири.

Відео дня

— Дерева поламані і це факт. Ми вже дивилися, розглядали це питання, — прокоментував газеті голова ОСББ «Грушевського, 23» Олександр Курніков. — Побачивши, відразу звернулися до управління житлово-комунального господарства, тому що ці дерева на їхньому балансі знаходяться. Мені сказали, що вони викликали поліцію. Її висновок — зламалися від снігу. Але видно, що їх ломали, їх гнули всі, але зломалися чотири.

За словами пана Олександра із 18 висаджених  «Шубертів», наразі залишилось тільки шість. Три перших саджанці теж загинули, їх підлили соляркою.

— Ми їх викопали, обмили корінці, намагалися реанімувати, залили спеціальним добривом, але дерева не вижили, загинули, — продовжує голова ОСББ. — Два дерева, які посаджені на протязі за зиму перемерзли, хоч ми і утепляли їх. Плюс чотири дерева поломали варвари. Якби камери спостереження були на тій стороні будинку, я б уже знайшов винуватців. Це дуже неприємно. Ми їх висаджували з мешканцями, два літа поливали, а їх нищать.

До слова, це на жаль, це не єдиний випадок, де козятинці нищать озеленення свого міста. Неодноразово ми публікували новини такої тематики. То клумби топчуть та виривають квіти, то туї в парку ламають та крадуть. З камер спостереження публікували відео, як незнайомець намагається зламати дерево поблизу сімейної медицини та біля одного із магазинів у центрі Козятина. Питання — навіщо?

Давайте згадаємо, з якими труднощами довелось провести озеленення для Козятина, ініційоване Сергієм Сиваківським. Це важка, затратна як часом так і коштами справа. Але вона потрібна. Бо це наше місто, яке має оновлюватися і квітувати.

Довідково

Сорт віргінської черемхи Шуберт (Prunus virginiana «Shubert») характеризується широкою кроною, пурпуровим кольором листя і стійкістю до шкідників. Дуже добре підходить для оформлення алей, галявин, чагарникових груп.

Рослина невибаглива, тіньовитривала, добре переносить обрізку, декоративну стрижку, пересадку.

Опис сорту черемхи Шуберт:

Нагадаємо, на Грушевського вижили не всі «Шуберти». Що їм завадило?

Читайте також:

Як у Козятині крадуть квіти та ламають дерева

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (6)
  • Дмитро Пузир

    А камера де Сашо?
  • Марина Стеценко-Ясинская

    Шкода(((Дуже гарні дерева були!!!Чомусь нашому люду тільки все нищити(((
  • Дмитро Орлов

    То та алкашня яка в Крокусі збирається.
  • Дима Черный

    Певно діяла ворожа дрг😏

keyboard_arrow_up