Зробимо Козятин бузковим:«Потрібні лопати та велике бажання зробити щось корисне»

Зробимо Козятин бузковим:«Потрібні лопати та велике бажання зробити щось корисне»
  • Спільна справа. Вже цієї суботи, 26 вересня, у Козятині проведуть озеленення — висадять 265 дерев. Козятин прикрашатимуть 100 саджанців різних видів бузку, 15 катальп та 10 гінкго білоба. А ще в місті ростимуть 140 фруктових дерев, серед них груші, яблуні і сливи

Захотіли, повірили, зробили. В грудні минулого року розпочався флешмоб з озеленення Козятина. Цю гарну справу започаткувала молода та активна команда, на чолі з козятинчанином Сергієм Сиваківським 

В соцмережах запустили челендж зі збору коштів на місто-сад, відкрили рахунки, дали розголосу в пресі, аби залучити якомога більше козятинчан.

Акція озеленення Козятина тривала довгих дев'ять місяців. Координатори таки дійшли до фіналу. Закупили дерева, розробили локації, організували роботу суботника, який пройде вже цієї суботи, 26 вересня! Прийдіть і посадіть дерево в рідному місті. Залишився останній, але дуже важливий і відповідальний крок — допомогти висадити саджанці. І тут ніяк не обійтися без активних мешканців міста. Адже фізична сила в цій справі вкрай необхідна. 

Відео дня

Проведення суботника планують в два етапи. В п'ятницю, 25 вересня, о 9.00 від магазину «Зелений Дім» отримають саджанці фруктових дерев, які розвезуть по школах. Також в п'ятницю ввечері мають доставити саджанці з Ботанічного саду. Їх частину вивантажать на території бази «Чистого міста» та на залізничному вокзалі. В суботу, 26 вересня, до 8.00 вивезуть торф та засоби захисту на вулицю Куликівського. А до 9.00 планують вивезти саджанці на місця посадки. Далі привезуть воду для поливу.

— Маю надію, що з 10.00 до 11.00 разом з волонтерами закінчимо підготовку ям та приступимо до підсипки грунту, засобів захисту і безпосередньо посадки саджанців, — каже координатор та ініціатор акції Сергій Сиваківський. — Прошу прийти нам на допомогу небайдужих козятинців. Потрібні лопати та велике бажання зробити щось корисне. Запрошуємо приєднатись до спільної справи.

Підготували місця висадки

— Минулої суботи ми разом з представником міськради Оленою Шацькою, пройшли по майбутніх місцях висадки, для того, щоб розмітити посадкові ями, перевірити, чи не буде при цьому пошкоджено комунікації, — розповідає Сергій Сиваківський. — На місці посадки 15 катальп, по одній лінії з існуючими деревами, хлопці з громадської організації «Сила Людей» одразу ж викопали посадкові ями. Грунт для дерев вологий та легкий. Дякую за пораду місця начальника станції Козятин-1 Михайлу Буравському.

Далі на запланованому місці висадки бузку провели розмітку, розпочавши підкопування ям. Та не пішло. Адже тут виявили, що в більшості місць заглибитись понад 20 сантиметрів неможливо — одне каміння. Тому висадку бузку перенесуть в інше місце.

— Ми відмовились від висадки на дільниці біля училища, навпроти магазину «Господарочка». Оскільки фактично кожна друга яма непробивна. На глибині сантиметрів 30 залишки бетонних плит, кам'яних глиб, — продовжує Сергій. — Алея, як поламаний гребінець, вигляду не матиме. Тому, розпустивши людей, вирішили підібрати інше місце. Єдиним, на мою думку місцем, де можна розмістити алею і де не прокладені комунікації, є узбіччя вулиці Катукова (від переходки до автостанції в сторону тунеля). Тому, незважаючи на теж важкий для посадки грунт, звернувся до Михайла Буравського дозволити, а до учасників проекту і міськради допомогти у висадці алеї з 40 саджанців білого бузку саме там.

Цього ж дня Сергій, зарядившись підтримкою свого 67-річного тата Володимира, на відстані 3 метри викопали, чи вірніше видовбали, ломом 37 ям з 40. Частину повнорозмірних, решту — на глибину до 40 см, які згодом будуть ще поглиблені.

Додамо, що в ці ями будуть насипати грунт, який привезли працівники з «Чистого міста». Додадуть в нього деревний попіл та по 200 грамів суперфосфату для підкормки. А ще по 6 літрів торфу, для розпушення грунту та подвійну норму гідрогелю, засобу для утримання вологи.

— Кореневища кожного саджанця ми вимочимо в розчині одного з найкращих біостимуляторів «Радіфарм», — зауважує Сергій Сиваківський. — Також комунальники обіцяють регулярний післяпосадковий полив. Віталій Креденцер, один з учасників акції, видасть представникам шкіл саджанці фруктових дерев та приготовлені нами суперфосфат, біостимулятор росту та гідрогель.

Де садитимуть

Перед висадкою дерев Козятин поділили на чотири локації і визначились, в якій частині міста що садити. Також обрали людину, яка відповідатиме за свою дільницю.

Локація #1 — залізничний вокзал, привокзальна площа, територія вокзалу (координатор Вікторія Хоманець). Тут посадять 20 саджанців рожевого бузку.

Локація #2 — вулиця Довженка (район Заготпункту в сторону прохідної м'ясокомбінату). Координатор — Вадим Рожук. На цій ділянці висадять 15 саджанців катальп. 10 саджанців Гінкго Білоба будуть передані школам міста, с. Козятин, та Залізничного.

Локація #3 Козятин-2 (Залізничне) територія школи. Тут координатор Ірина Колесник. Планують висадити 20 саджанців бузку.

Локація #4 — школа інтернат-гімназія. Координатор — Віталій Креденцер.

Мають садити 20 саджанців бузку (посадковий резерв). І локація #5 дільниця вулиці Катукова (від зал. переходу в сторону тунеля). Координатор — Сергій Сиваківський. Тут теж буде бузок (40 саджанців). Додамо, що технічна координація, забезпечення транспортом, поливом, нагальні питання за мером міста Олександром Пузирем, який також погодився бути просто волонтером.

Окрім цього, затвердили перелік шкіл, куди також для висадки передадуть саджанці. Це школи, №2 (10 штук), № 3 (3 декоративних), № 4 — (10 штук),№ 5 — (20 штук), № 6 — (20 декоративних), № 9 — (50 штук) та інтернат-гімназія — (50 штук).

Всього зібрали:

На саджанці декоративних дерев: 29700 грн 

На рахунок «Зеленого дому» надійшло: 10750 грн

З них на саджанці фруктових дерев: 8500 грн (яблуні по 50 грн, груші та сливи — 80) 

На залишок 2250 грн придбали: 50 кг суперфосфату, 80 пакетів біостимулятора-укорінювача

До надісланих козятинцями за останні тижні 200 грн зібрали самі додатково 8817 грн.

Роман Могильов закупив 3,7 кг гідрогелю на сумму 1507 грн. 

Віталій Креденцер придбав 250 л торфу на суму 650 грн.

Родини Сиваківських і Волошиних оплатили 3000 грн за доставку саджанців з Ботанічного саду. 

Разом з колегами з компанії «UGL» закупили 4 літри укорінювача «Радіфарм» на 3660 грн.





 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • Вячеслав Гончарук

    Організатори озеленення 26 вересня. Козятин ви не зробите бузковим поки не підуть дощі. Навіть якощо ви висадите дерева з горщиків вони загинуть. Суха земля поглине всю вологу з лунок. Наглядний приклад озеленення минулих років на Довженка і Куликівського. Дочекайтеся дощів

    Ірина Шевчук reply Вячеслав Гончарук

  • Юлия Клёц

    ЕСЛИ бы не выборы.......смешно!!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:53 В церкві Покрови святили вербу, в цей день воїнам передової роздавали подарунки 19:06 Козятинчани в Instagram: добірка яскравих фото за тиждень, що минає photo_camera 18:02 Пройшов День відкритих дверей у Козятинському училищі. ФОТО photo_camera 17:01 Учні Непедівського ліцею та жителі Пузирок висадили 1000 саджанців сосни photo_camera Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 16:05 Президент відзначив орденом військового з Козятина Віктора Малая 15:18 День цивільного захисту в 3-му ліцеї: першокласники отримали урок безпеки photo_camera 14:41 Дмитро Степанюк посмертно нагороджений орденом "За мужність" 13:01 Церковний календар на травень 2024 року: дата Великодня та інших важливих свят 11:01 Минув рік, як в бою з ворогом загинув наш земляк Віктор Тимощук 09:55 Де в Козятині купити сучасні, стильні та якісні меблі (партнерський проєкт) 09:20 Вербна неділя 2024: звичаї та традиції свята play_circle_filled 08:34 З кожним роком ліквідаторів на ЧАЕС стає менше 08:00 Якщо сьогодні залетить у двір бджолиний рій — це до щастя: про прикмети та заборони 28 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up