«Фантазія підкаже вам, якими мають бути ваші писанки»

«Фантазія підкаже вам, якими мають бути ваші писанки»
  • У терцентрі нашого міста пройшов майстер-клас по розпису великодніх яєць, на який прийшли жінки, які раніше не займалися писанкарством.
  • Вела захід народної творчості Наталія Баштова.
  • Які писанки зробили жінки за годину —  наша розповідь

Коли ми прийшли до терцентру, новоспечені майстрині народної творчості тільки тримали в руках яйця і не знали, що з ними робити. 

— Виберіть візерунок, який ви хочете нанести на яйце. Можете спочатку зробити лінії олівцем, потім наведете лінії гарячим воском за допомогою спеціального інструмента, — розповідала Наталія Баштова. — Коли ви зробили контурні лінії, можна ставити крапочки, малювати кружечки, хвильки. Фантазія сама вам підкаже, якою має бути ваша писанка, а ви будете задоволені самі собою.

Відео дня

— Наталю, а ви де навчилися народної творчості? — запитали учасниці майстер-класу.

— Все, чому навчилася, взяла в інтернеті. Переконана, хто мало сидить на дивані, може стати творчою особистістю, — відповіла майстриня.

Жінки на яйцях навели контурні лінії і стали наводити їх гарячим воском. 

— В кого багато на лініях набралося воску, не треба здирати нігтиком. Його краще випалити на вогні. Вогонь — символ життя і енергії і одна з могутніх природних стихій. Вогонь нам все виправить, а пальчиком лізти не треба, — пояснює жінкам Наталія.

За годину всі жінки справилися із завданням. Пані Наталя власноруч фіксувала малюнки на яйцях у барвниках.

Коли майстер витягла чергове яйце з фарби, ми її запитали: фарби природні чи хімічні? — Це штучні барвники, — каже пані Наталя. — Звичайно, природні барвники краще, але щоб довести наше яйце до пуття, треба мати щонайменше три години. У нас на майстер-класі немає стільки часу.

Поки фарба сохла, працівники терцентру запропонували жінкам чай та каву. Під час чаювання Наталія Баштова розповіла багато життєвих історій. Вона наголошувала, що в будь-якій ситуації треба бути в русі і ніколи не опускати руки.

Тим часом писанки висохли. 

—  Тепер ви можете показати свою роботу своїм знайомим і їм буде кортіти розмалювати і собі подібне, — сказала на прощання ведуча майстер-класу.

Покидаючи терцентр, у жінок ми запитали, що вони відчувають після майстер-класу? Більшість жінок визнали, що не були впевненими, що мають такий талант. 

— Ми отримали приплив позитивної енергії, а енергія — це здоров’я, —  сказали жінки.

Пані Надія з майстер-класу мусила піти раніше, щоб встигнути на автобус. З нею ми поговорили телефоном.

— По-перше, я дуже задоволена писанкою, яку зробила власними руками. По-друге, ведуча майстер-класу володіє даром хорошого психолога. Я протягом життя навчилася виходити зі складних життєвих ситуацій та війна якось вплинула на мене по-особливому. Цей майстер-клас для мене був заспокійливим, — сказала пані Надія.

Читайте також:

Субсидія на неопалювальний сезон: кому перерахують автоматично

Майстер-клас у терцентрі: робили весняні квіти

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up