«Усі відкладають на серпень»: що варто знати про медогляд до школи

«Усі відкладають на серпень»: що варто знати про медогляд до школи
Сімейна медицина організувала виїзні бригади у ФАПи громади. Їде сімейний лікар, лаборант, лікарі узд-діагностики.
  • Навчальний рік не за горами. Козятинчанам, діти яких навчаються у школах або йдуть у садочки, треба подбати про медичний огляд дітлахів
  • Зробити це можна як у міській «первинці», так безпосередньо у своєму ФАПі. Детальніше про виїзні бригади лікарів та обстеження у матеріалі

Щороку медичні профілактичні огляди учнів закладів середньої освіти є обовʼязковими і проводяться відповідно до порядку, затвердженого постановою КМУ від 20 січня 2021 року №31. За результатами таких оглядів також видають довідку №086/о «Медична довідка (витяг з медичної картки амбулаторного хворого)».

Як пояснюють у МОЗ, наразі немає потреби проходити огляд у декількох лікарів, займати черги та отримувати довідки різної форми. Його проводить сімейний лікар. Для вступу дитини до будь-якого закладу освіти видається уніфікована довідка №086/о. При обстеженні дитини сімейний лікар враховує всі базові вимоги для зарахування її до дитячого садочка та школи. Огляд включає збір анамнезу, перевірку наявності ознак гострої хвороби або хронічних станів, вимір зросту та маси тіла, дослідження зору, слуху, постави. 

У МОЗі зазначають — лише у разі виявлення порушень розвитку чи хвороб сімейний лікар направляє дитину до лікаря-спеціаліста. Обов’язково перед садочком та школою дитину оглядає стоматолог. Також для отримання довідки у дитини повинні бути обовʼязкові щеплення згідно з Національним календарем профілактичних щеплень. 

Відео дня

Попри те, що пройти медичне обстеження можна в будь-який зручний для цього час протягом року, «найгарячіше» завжди у серпні. Зазвичай батьки відкладають медкомісію на останній місяць літа.

Як із цим у Козятині та що варто знати про проходження медкомісії мешканцям нашої громади — розповідає директорка Козятинського міського центру первинної медико-санітарної допомоги Юлія Радогощина.

— Медичний огляд дітей у школу та при вступі у дитячий садок продовжується, — каже Юлія Радогощина. — Для того, щоб його пройти, потрібно звернутися до сімейного лікаря. Він дає направлення на аналізи та проводить огляд дитини. Також віднедавна у нашому центрі проводиться вимір гостроти зору, обстеження на плантографі (щодо патології стопи). Ми перевіряємо, чи є плоскостопість і якщо потрібно — скеровуємо дитину до ортопеда-травматолога. При необхідності згідно з календарем щеплень проводиться і вакцинація.

За словами Юлії Радогощиної, щоб розвантажити черги під кабінетами до лікаря, медики їздять у ФАПи. Для діток, які проживають у місті, зручно підійти в наш центр. А для діток, які  проживають у селах нашої громади, організовуються виїзди фахівців. Їде сімейний лікар, лаборант, лікарі узд-діагностики.

—  Не потрібно їхати в місто для того, щоб пройти всі обстеження, — додає Юлія Радогощина. —  Це і економічно вигідно, тому що потрібно один день приїхати, здати аналізи, на другий день приїхати знову, відповідно отримати довідку. А так все робиться на місці.

Такі виїзні прийоми відбуваються у певні визначені дні. Щоб дізнатися, коли саме у ваше село приїздить виїзна бригада, краще звернутися до місцевого фельдшера, до медсестри. Вони зорієнтують.

Зазначимо лишень, що в Махаринці і Сестринівку виїзд очолює Олег Гнатишин. В Іванківцях і Флоріанівці —  Альона Раснянська. Пиковець, Титусівку, Сокілець — Ірина Олексюк, а у Кордишівці — Сергій Пантюх.

На запитання, як зараз з чергами у міській «первинці», Юлія Радогощина каже, що трохи є:

— Ми ще у червні дзвонили і просили приходити обстежуватись. Але всі відкладають на серпень і в серпні дуже гаряче, як завжди. Але виїжджаємо в села, тож черги вже менші. Для зручності як лікарів, так і батьків з дітьми, необхідно попередньо записуватись на прийом до сімейного лікаря.

Попередній запис за телефонами:

  • 063 635 67 77
  • 096 008 40 85
  • (04342) 2-22-44 та в реєстратурі

Магнітні бурі серпня: що потрібно знати, щоб зберегти здоров'я

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (7)
  • Руслана Дрига-Гудзовська

    Доброго дня,напишіть ще будь ласка чи потрібно мамі проходити флюорографію та гінеколога щоб забрати комісію дитині  в школу.

    Тетяна Радзіховська reply Руслана Дрига-Гудзовська

    Олена Борчаківська треба сказали бо дитині ніхто не віддасть комісії

    Руслана Дрига-Гудзовська reply Руслана Дрига-Гудзовська

    Тетяна Радзіховська так само і мені сказали хотя я проходжу два рази на рік на роботу,то сказали що ця комісія не проходить .

    Олена Борчаківська reply Руслана Дрига-Гудзовська

    Тетяна Радзіховська що значить примусили? Хто?

    Тетяна Радзіховська reply Руслана Дрига-Гудзовська

    Наталія Токова я не знаю но мене заставили і я проходила

    Наталия Токовая reply Руслана Дрига-Гудзовська

    Тетяна Радзіховська в якому законі прописано, що мами повинні проходити цих лікарів для того, щоб забрати довідку.

    Тетяна Радзіховська reply Руслана Дрига-Гудзовська

    Руслана Гудзовська да

keyboard_arrow_up