На Вінниччині планують закрити школи, де навчається менше 49 дітей. Чи є такі у нас?

На Вінниччині планують закрити школи, де навчається менше 49 дітей. Чи є такі у нас?
  • З 1 вересня 2025 року держава не виділятиме субвенція на заклади,в яких буде знаходитись менше 49 дітей.
  • Яка ситуація буде у нашій громаді

Директор Департаменту гуманітарної політики Вінницької ОВА Володимир Буняк повідомив, що сьогодні у закладах загальної середньої освіти у Вінницькій області перебуває 163 тисячі дітей. Проте кількість загальноосвітніх шкіл помітно зменшується.

«Якщо взяти 2006 рік, то в нас було 1036 шкіл, на даний момент маємо — 620. Ми скоротились майже на 40%.

На жаль крім війни в нас є проблема демографічної ситуації в порівнянні з 2021- 2024 роками. В цьому році ми не добираємо майже 1500 дітей в першому класі, а це говорить про те що кількість дітей в наших закладах буде зменшуватись і надалі»,—  каже Володимир Буняк.

Відео дня

 

На сьогоднішній день на Вінниччині є один заклад де навчається 9 учнів, 12 закладів до 19 учнів та 67 закладів де навчається менше 50 дітей.

«Припинення фінансування освітньої субвенції закладів де навчається менше 49 дітей буде стосуватись середньої та старшої школи. Молодша школа поки що працюватиме, як і раніше», —  пояснює Володимир Буняк.

 

 

Як буде у нас?

Днями Козятинський міський голова Тетяна Єрмолаєва написала у себе на сторінці допис, який стосується освітянської теми. Є там і про реформу, зокрема про школи, де навчається менше півсотні учнів.

Цитуємо частину допису

«У 2016 році в місті ми мали 391 першокласника, у 2020 році – 375, у 2024 - 263 першачки. Враховуючи народжуваність в Україні, у 2013 році - 503 тисячі немовлят, а у 2023 році - 187 тисяч, можна прогнозувати діяльність освітянської галузі на роки вперед .Найбільший мій біль — це наші маленькі школи, від початку війни катастрофічно зменшилась кількість дітей. З 2025 року держава перестає фінансувати школи, в яких менш як 45 учнів, у нас є школа, в якій навчається з 1-9 класи 34 учні. В ній відсутні деякі класи, ми не можемо формувати класи, в яких менш як 5 учнів. Але основне,  в цих школах один викладах може читати кілька предметів, немає конкурентного середовища, немає інтересу дітей і немає знань. Звичайно, є багато гарних дітей, є багато талановитих, але це виняток з правила .З 2026 року держава не буде фінансувати школи, в яких менше ніж 65 дітей. В нашій громаді такі теж є .Звичайно, ми можемо фінансувати такі школи з міського бюджету, це приблизно 4-5 млн в рік. Чи це піде на користь дітям? Чи це дасть їм знання?Робота заради дітей дуже надихає, бо вони наше майбутнє»

Читайте:

Перше вересня у 922-ий день великої війни: репортаж з опорного ліцею Козятина

День знань-2024 у Козятинському училищі відзначили урочистою лінійкою

У першому ліцеї пролунав перший дзвінок. Фоторепортаж зі свята

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up