Тетяна Куліш презентувала «Квітку життя»

Тетяна Куліш презентувала «Квітку життя»
  • У Козятині відкрили виставку художниці Тетяни Куліш.
  • Це тридцять полотен, на яких українські мотиви, традиційні ремесла та символи.
  • Серед картин — «Молитва», присвячена Герою Дмитру Хуторному, який загинув на війні

У вівторок, 14 травня у фойє міського будинку культури презентували виставку живопису членкині Національної спілки художників, нашої землячки Тетяни Куліш під назвою «Квітка життя». Тетяна народилася у селі Козятині. Згодом поїхала до столиці, де навчалася у Республіканській художній середній школі імені Тараса Шевченка, а після випуску вступила до Львівського державного інституту прикладного та декоративного мистецтва.

Після навчання життєва стежка привела Тетяну у Черкаси. Там вона працювала художником-оформлювачем тканин на місцевому шовковому комбінаті, а згодом почала викладати на кафедрі дизайну Черкаського технологічного університету. Декілька років тому Тетяна Куліш повернулася до рідного Козятина, де організувала творчу спільноту і започаткувала благодійні арт-проєкти.

— Мене запитують, хто надихнув мене на створення робіт, — каже художниця. — А надихнула мене земля, люди, які поруч були. Десь в роду хтось був з художників, це однозначно. Але рідна земля надихає. Я повернулася додому і по-іншому почала дивитися на світ і на людей.

Відео дня

Улюблена техніка художниці — акварель, втім працює Тетяна і з іншими матеріалами, зокрема акрилом. Саме акрилові фарби використала мисткиня, коли писала картини для виставки «Квітка життя». В експозиції тридцять робіт, які художниця створила за три місяці. Живописні полотна вже бачили мешканці області, адже у квітні їх представили у Вінницькому обласному центрі народної творчості, а тепер картини показали у Козятині.

— Загальна тематика робіт— авторська рефлексія на проблеми сьогодення, природу і творчу особистість, яка цю природу осмислює і відтворює в мистецтві живопису, — каже ведуча Ольга Безпалько. — Окремим блоком виділяється цикл «Ремесла». Це десять робіт, в яких зображено приклади декоративно-ужиткового мистецтва в авторській художній інтерпретації. Програмною картиною виставки є «Квітка життя», назву якої має і сама виставка. Вона є дуже символічною. Колір сонця у поєднанні з блакитною водою дає зелений колір життя.

Серед картин, представлених в експозиції — «Молитва». Коли на неї дивишся, без перебільшення пробігають мурахи по шкірі. На полотні — палає хата і журавель здіймається високо у небо. Він кровоточить, але торкаючись землі ця кров перетворюється на яскраві червоні маки. «Молитва» присвячена Дмитру Хуторному, Герою, якого ми втратили на війні минулого року.

— Ця картина була написана в річницю загибелі Дмитра Хуторного, — каже ведуча Ольга Безпалько. — Художниця знала Діму особисто. І коли почала писати роботу, зрозуміла, що пише про нього. Тетяна Куліш дарує роботу тим, кому вона по-праву належить — батькам, які виховали Героя. Ми дуже хочемо, щоб якомога більше людей побачили цю картину, а по завершенню виставки вона стане світлим спогадом про сина у стінах рідного дому.

— Із Зоєю, мамою Дмитра ми дуже давно знайомі, — каже Тетяна Куліш. — Колись вона доглядала моїх тата і маму. Діма приходив до нас косити траву. Життя, як би там не було, продовжується. Дякувати Богові, є онук, дякувати Богові, є Дімине продовження. Наша Україна буде завжди і ми переможемо!

На відкриття виставки завітав художник із Бердичева, Олександр Войтко. Три роки тому він брав участь у пленері «Арт-Водокачка», який організувала в Козятині Тетяна Куліш. Митець поділився своїми враженнями від виставки.

— Її картини — це світло життя, це радість, — каже Олександр Войтко. — Тетяна володіє різноманітними техніками. Правильно сказали, що одразу не розгадаєш картину, тому що є багатство душі, вона глибока. У вас в Козятині з’явився культурний атомний реактор. Це Тетяна. Енергія невичерпна. 

— Ваші картини — це так багато кольору, свіжості й життя, що хочеться стояти і не відходити, — каже міський голова Тетяна Єрмолаєва. — Дякуємо вам, Тетяно і бажаємо сили, натхнення і терпіння творити ще років п’ятдесят. Дякуємо за те, що ваші роботи будуть надихати наших дітей і дорослих.

— Кожна картина дихає символами і значеннями, — ділиться враженнями Світлана Рибінська, начальник відділу культури. — Символами нашої землі, нашої України, нашої історії, всієї глибини, яку ми сьогодні лише пізнаємо. І пізнаємо завдяки вам, Тетяно, в тому числі. Ви просвітниця, ви виховуєте, навчаєте, даєте мудрість.

Анна Склярова та хоровий клас дитячої музичної школи заспівали пісні. Наприкінці презентації Тетяна Куліш подякувала усім, хто підтримав її та сприяв відкриттю виставки і прочитала власний вірш. «Квітка життя» експонуватиметься у міському будинку культури до 14 липня, тож ви зможете насолодитися красою картин.

 

Читайте також:

«Ми на мить забули про війну»

Рушники, вишиті у скандинавській техніці, писанки і старі листівки — що цікавого на виставці у Музеї

Прикрашали весняне дерево і грали в старовинні ігри: фестиваль гаївок у Козятині

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up