Рушники, вишиті у скандинавській техніці, писанки та старі листівки — що цікавого на виставці в Музеї

Рушники, вишиті у скандинавській техніці, писанки та старі листівки — що цікавого на виставці в Музеї
  • У Музеї історії міста відкрили виставку, присвячену Великодню.
  • Писанки, інкрустовані бісером, ажурні рушники складної техніки та старовинні поштові картки Великодньої тематики — розповідаємо. що цікавого можна побачити

У вівторок, 7 травня в Музеї історії міста відкрили виставку «З прийдешніми Великодніми святами». На захід запросили учнів ліцею №2. Директорка Музею історії міста Лілія Макаревич розповіла гостям про традиції святкування Великодня. Художниця Анжела Коренкова показала, яким чином можна декорувати писанки.

— Це яйце, розписане писачком і витравлене за допомогою оцту, — демонструє художниця. — Яйця, які фарбують в один колір, ми називаємо крашанки, але у них є ще одна назва — галунки. Можна зробити крапанки. Звичайною церковною свічкою  робляться крапочки по яйцю, потім його потрібно занурити у фарбник. Робили візерунки на писанках і за допомогою петрушки чи інших невеликих, але красивих прорізних листочків. Такі писанки називалися трав’янки. Ще є бісерівки. Зазвичай їх робили при монастирях. Яйце занурювали у віск і поки він не застиг, бісером викладали візерунок.

Відео дня

В експозиції виставки «З прийдешніми Великодніми святами» представили також рушники, які зберігаються у фондах Музею історії міста. П’ять із них належать козятинській майстрині Ірині Чашківській.

— Ірина Чашківська має інвалідність, — розповідає Лілія Макаревич. — Самотужки вона не може пересуватися. Вона народилася у родині відомого залізничника Анатолія Чашківського. Дітей в сім’ї було троє — Олександр і близнючки Людмила та Ірина. У цій родині талановиті були всі, і бабуся Ярина, і матуся Антоніна, яка була відомою у Козятині швеєю.

Раніше Ірина Чашківська займалася в’язанням. Потім потрапила на безкоштовні курси з вишивання, які організувала Спілка майстрів Вінниччини і стала вишивальницею п’ятого розряду. Майстринь такого рангу у Козятині всього двоє.

На своїх рушниках і серветках Ірина використовує скандинавську техніку вирізування тканини. Вона називається хардангер. Виконати її доволі складно — каже директорка Музею історії міста.

Доповнили експозицію також картини художників, присвячені Великодній тематиці, а ще листівки початку ХХ століття, які передала до фондів Музею козятинчанка Наталія Ковальова. Ці картки збереглися від її бабусі.

На завершення презентації виступила учениця Музичної школи Вероніка. Виставка «З прийдешніми Великодніми святами» експонуватиметься у Музеї історії міста до 31 травня.

 

Читайте також:

Прикрашали весняне дерево і грали в старовинні ігри: фестиваль гаївок у Козятині

Церква Святої Параскеви давно не бачила стільки радості в очах прихожан

Діти і жінки в храмі були в найкращих сукнях. Як наші земляки в суботу Паску святили

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up