Таміла Свириденко подарувала Козятинському музею I-й том «Творів Тараса Шевченка»

Таміла Свириденко подарувала Козятинському музею I-й том «Творів Тараса Шевченка»
  • Фонд Козятинського музею історії міста поповнився цінними подарунками.
  • Їх подарувала Таміла Свириденко.
  • Це I-й том «Творів Тараса Шевченка», де оповідалося про життя видатного українського художника та поета. Опубліковано також в ній «Кобзар» до першого арешту, українською мовою.
  • Видана книга у Києві та Лейпцигу видавництвом «Українська накладна» 1918 року, періоду становлення української влади.

Як пишуть на сторінці музею, видання складається із 544 сторінок якісного гатунку паперу, ілюстроване чорно-білими копіями малюнків самого поета — співця української лихої долі.

В біографічній частині тому можна побачити батьківську хату під солом'яною стріхою, вже перебудовану і стару, врослу в землю у с. Моринці , де народився поет. Зростав він з півтора року разом із шістьма своїми братами та сестрами у селі Кирилівка, куди переїхали батьки. Та хата теж є зображена на одній зі сторінок книги.

Відео дня

Описано в ній і населення Звенигородцького повіту того періоду, яке складалося з понад 90 % українства. Розмовляли мешканці країв, де проживала родина Шевченко, чистою мовою, яка дала основу теперешній українській літературній мові, свобідна від російських впливів, замітних на лівобережній Україні і від польських, що стрічаються на західній території.

У будові загород і церков, в одягах, звичаях народних, піснях, переказах, в способі життя збереглися письменності української культури.

— Цю чудову з пожовклими від часу сторінками ілюстровану книгу зберіг у своїй домашній бібліотеці дідусь пані Таміли, Антонюк Марк Ілліч Він працював лікарем-отоларингологом в Козятинській районній лікарні з 1951 року. Користувався заслуженим авторитетом серед хворих і у колективі медичних працівників. Мав цікаві захоплення — писав прозу, вірші, казки. Запам'ятався мешканцям міста та району своєю неординарністю і тим, що після закнічення Вінницького Державного Медичного інституту у 1939 році за спеціальністю лікувальна справа, отримав Диплом за кваліфікацією лікаря під реєстраційним № 1, який був виписаний українською та російською мовами. Копію диплому онука відомого дідуся Таміла дозволила зісканувати для допоміжного фонду музею. Надзвичайно цікаві подарунки. Щиро вдячні родині за щедрість, — підсумувала адміністрація музею

Читайте також:

Ідеальний синоптичний день: скрізь буде сонячно, сухо і тепло

Таміла Свириденко подарувала Козятинському музею I-й том «Творів Тараса Шевченка»

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up