Сьогодні День вишиванки: цікаві факти та програма заходів для козятинців

Сьогодні День вишиванки: цікаві факти та програма заходів для козятинців
  • Щорічно у травні українці відзначають яскраве та самобутнє свято День вишиванки, присвячене нашому національному одягу.
  • Його святкують в третій четвер травня. У 2024 році свято випало на 16 травня.
  • У Козятині сьогодні День жалоби. Мирна хода та інші патріотичні заходи переносяться на п'ятницю, 17 травня

Українська вишиванка з'явилася багато століть тому, а кількість різних візерунків та технік шиття порахувати неможливо. Це свято люблять і діти, і дорослі, із задоволенням вбираючись у яскраві сорочки.

Як з'явився День вишиванки

День вишиванки з'явився з ініціативи студентки Чернівецького університету ім. Федьковича Лесі Воронюк у 2006 році. Вона запропонувала іншим учням прийти на заняття у вишиванках в один день. Спершу до акції приєдналося кілька десятків студентів. Потім у вишитому одязі почали приходити викладачі, а свято стало відомим у місті.

Поступово День вишиванки став поширюватися по всій Україні, але найпишніше відзначається у Чернівцях. Дата свята спеціально призначена на будній день, щоб наголосити, що вишиванка може бути звичайним повсякденним предметом, а не лише святковим одягом.

Відео дня

Історія та візерунки української вишиванки

Точний період появи українських вишиванок встановити не можна, але відомо, що зачатки цього ремесла існували за кілька тисячоліть до нашої ери. Археологи знаходили залишки стародавнього посуду з візерунками, схожими на вишиванку.

Мистецтво вишиванки стрімко розвивалося в Київській Русі. У ті часи вишиті сорочки були дуже дорогими і доступними лише для багатіїв. Існували спеціальні школи вишивальниць при школах і монастирях, які здебільшого працювали на замовлення знатних осіб.

З 17 століття мистецтво вишиванки почало поширюватися в народі. Вишивати вміла кожна українка. Дівчата вишивали рушники на своє майбутнє весілля і демонстрували родичам нареченого. Якщо наречена погано володіла голкою, то її могли вважати невмілою господинею.

Поступово вишиванки стали доступнішими і все частіше використовувалися в побуті. З'явилися не тільки жіночі, а й чоловічі вишиті сорочки. З українських класиків вишиванки полюбляв Іван Франко, поєднуючи їх із піджаками та жупанами. Саме в такому одязі він зображений на купюрі 20 гривень.

Одягнена вишиванка 16 травня — символом незламності українського духу, заява на весь світ про те, що українці —  вільний народ. День вишиванки — подія, яка покликана зберегти українські традиції, передати їх наступному поколінню. Спеціальних заходів на День вишиванки не існує. Однак щороку в Україні проводять особливий флешмоб, який полягає в тому, що люди одягаються в національний одяг, фотографуються та викладають світлини в соціальні мережі. 

Мирну хода у вишиванках у Козятині перенесли на 17 травня у зв'язку з Днем жалоби 16 травня

Читайте:

Тетяна Куліш презентувала «Квітку життя»

Рушники, вишиті у скандинавській техніці, писанки і старі листівки — що цікавого на виставці у Музеї

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up