Різдвяні витинанки створили козятинські художниці

Різдвяні витинанки створили козятинські художниці
  • Вперше у Козятині презентували виставку витинанок.
  • Сім полотен, довжиною майже в 2,5 метри, прикрасили фойє міського будинку культури.
  • І створили їх не професійні майстри витинанок, а художниці та мисткині. Розповідаємо, хто долучився до проєкту і що зобразили на витинанках

У п’ятницю, 22 грудня в міському будинку культури відкрили виставку «Різдвяна витинанка». Сім великих витинанок створили козятинські художниці та мисткині. Експозицію доповнили паперовими янголами та картинами на Різдвяно-Новорічну тематику.

— Витинанка завжди була, є і буде дуже популярною в Україні, — каже художниця-аквареліст Тетяна Куліш, організаторка проєкту, — Раніше витинанками прикрашали вікна оселі й періодично міняли їх, тому що вони забруднювалися. Зараз художники підходять до цієї справи дещо інакше і створюють витинанки, якими прикрашають великі площі. Наші художники вперше в Козятинській громаді спромоглися зробити таку виставку. Представлені роботи презентують найкращі моменти народного декоративного мистецтва. На цих витинанках можна побачити солярні знаки, сніжинки, будівлі, ангелів, які славлять Різдво, сніговиків, жіночі образи. Кожен художник намагався передати у роботі свої емоції та світовідчуття. Усі роботи відрізняються один від одного, у кожній своя інтрига.

Відео дня

До проєкту долучилося сім учасниць. Серед них як професійні художниці, так і аматорки. Наталія Баштова — керівник гуртка «Берегиня» при Центрі дитячої та юнацької творчості, на якому діти опановують традиційні види українського мистецтва. Тож зовсім не дивно, що на її витинанці автентичні мотиви: церква, дерево життя та лялька-мотанка, адже Наталія відома також як майстриня, яка виготовляє мотанки. Додамо, що витинанку Наталія створила не сама — до роботи долучилися вихованці її гуртка.

Олена Слободянюк — відома у Козятині майстриня, яка виготовляє каркасні паперові ляльки із серветок. На своїй витинанці мисткиня зобразила Ангела, що несе різдвяну зірку. Сестра Олени, Ольга Слободянюк — дизайнерка. На її витинанці витончений та ніжний жіночий образ. Це — впізнавана для Ольги техніка, адже дизайнерка створює інтер’єрні картини у подібній стилістиці.

Анжела Коренкова — професійна художниця, викладач Дитячої музичної школи. Вона приїхала до нашого міста з Генічеська. На її витинанці Різдвяно-Новорічні мотиви та елементи природи — сніговик, Віфлеємська зірка, дерева із птахами, засніжені будинки.

Авторка проєкту, художниця Тетяна Куліш на своїй витинанці зобразила народні мотиви: церкву, маки, соняхи, хати під стріхою, дерева. Викладач Дитячої музичної школи, художниця Інга Загайкевич доповнила свою витинанку малюнками на Різдвяно-Новорічну тематику.

Долучилася до проєкту також авторка цієї статті. Моя витинанка розповідає історію про те, як Санта-Клаус поспішає до чемних діточок із подарунками під ялинку.

— Хочу подякувати усім, хто долучився до цього проєкту, — каже організаторка Тетяна Куліш. — Дякую працівникам нашого будинку культури Ларисі, Ользі, Дар’ї, Анатолію, Сергію та начальнику відділу культури Світлані Рибінській. Без їх допомоги ми б не змогли зробити цю виставку. І дякую нашим художницям, що зголосилися створити витинанки.

Для гостей виставки, які завітали на відкриття, підготували сюрприз. Ольга та Олена Слободянюк провели для усіх охочих майстер-клас, на якому показали, як створити янгола із елементами витинанки. Разом із майстринями творили юні козятинчани.

Основа для такого янгола — декоративна проволока, паєтка та папір. Паєтку Олена прикріплює до проволки, закручує і виходить голова та німб. Завдання Єгора, який прийшов на майстер-клас — зробити тіло янгола. Для цього із двох однакових половинок паперу треба зробити віяла. Аби вони вийшли рівними, майстриня ділиться невеликим секретом.

— Береш листочок і складаєш його навпіл, — каже Олена. — Потім ще раз навпіл, і знову. Таким чином ми намічаємо рівні лінії, по яких потім будемо складати віяло. Якщо його скласти так, як ми звикли, без намічених ліній, віяло може вийти нерівним і янгол буде виглядати не естетично.

На одній половинці майстриня показує, як скласти віяло. Із другою Єгор працює самотужки. Тепер треба зробити янголу руки. Для цього обидва віяла загинають із одного боку.

— Тепер бери ножиці і вирізай витинанку на краю крила і спіднички, — продовжує майстриня. — Краще різати не скраю, а зсередини леза. Тоді ножиці не зісковзують і легше ріжуть.

Залишилося зібрати янгола до купи. Спочатку до тулуба двостороннім скотчем приклеюють руку. Тоді склеюють обидві половинки й голову, також за допомогою двосторонньього скотча.

— Скотч треба приліпити до обидвох половинок, щоб голова краще приклеїлася, — дає настанову Олена.

Всього п’ять хвилин і янгол готовий. Його можна поставити на поличку, або ж повішати на ялинку.

Подивитися на красу витинанок можете і ви. Виставка «Різдвяна витинанка» діятиме впродовж січня.

 

Читайте також:

Як прикрашали ялинку наші матусі, бабусі й прабабусі

11-річний волонтер Владислав Романов з Козятина став учасником шоу «Різдво. Ти не один»

Ялинка на драбині, з шишок, паперу чи традиційна?

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up