Приймала вітання з ювілеєм і показала свою вишивку

Приймала вітання з ювілеєм і показала свою вишивку
  • Анна Попович має синдром Дауна, та це не заважає їй творити красу. Останні дев’ять років вона вишиває бісером.
  • Картини, рушники та ікони дівчини презентували на виставці, яку відкрили у Міському будинку культури.
  • Загалом це більше 40 робіт, насичених барвами

Анна Попович — надзвичайно талановита дівчина. Її ім’я знайоме багатьом козятинчанам, адже вона знана у місті майстриня рукоділля. Її роботи не раз презентували у Територіальному центрі, Музеї історії міста та Центрі дитячої та юнацької творчості.

Анна прийшла на світ 16 червня. Вона має синдром Дауна, але мама Людмила не сприйняла це як вирок, вона робила все можливе й неможливе, щоб допомагати своїй доньці розвиватися. Початкову освіту Аня здобула завдяки першій вчительці своєї матусі Аліні Домбровській. Саме вона навчила героїню нашої публікації читати та писати. Займалася з Анною також логопед Емілія Гонтар. На заняттях вони робили вправи не лише на корекцію мовлення, а й вчилися малювати, писати, читати й рахувати.

Згодом Анна Попович потрапила до Центру дитячої та юнацької творчості, де відкрили групу для дітей з інвалідністю. Почала відвідувати гурток «Сувенір». Керівник гуртка Світлана Гуменюк помітила в дівчинці хист до творчості і допомагала його розвивати. Зі своїми роботами Анна брала участь в обласних конкурсах, займала призові місця. Вона першою з Козятина стала учасником фестивалю для людей з інвалідністю «Повір у себе».

Відео дня

Аня волонтерка — від початку повномасштабного вторгнення вона разом із мамою та іншими жінками плете маскувальні сітки для наших захисників. Обожнює готувати, та кулінарія, звісно, не єдине захоплення, адже дівчина займається різними видами декоративно-прикладного мистецтва. Одне з таких — вишивання. Першу свою картину Анна Попович вишила бісером дев’ять років тому і тепер має чималий доробок робіт, багато з яких подарувала дорогим серцю людям.

«Це не лише про творчість»

Вишиті ікони, картини та рушники показали на виставці «Барвистий світ Анни Попович». Відкриття відбулося у фойє Міському будинку культури у вівторок, 18 червня, через два дні після Дня народження майстрині. Тож у дівчини було подвійне свято — і ювілей, і презентація персональної виставки.

— Яка чудова виставка, — захопливо ділиться враженнями Емілія Гонтар, щойно заходить до будинку культури.

— Сьогодні один з тих днів, коли ми маємо можливість ближче познайомити з нашою громадою дівчину, яка через призму свого доброго серця створює прекрасні речі своїми руками, яка пройшла важкий шлях для того, щоб досягти такого рівня, який ми сьогодні бачимо, подолала власні бар’єри та перепони, збиралася з силами, коли, здавалося, не залишилося сил, — каже ведуча Ольга Безпалько. — Виставка «Барвистий світ Анни Попович» — це не лише про мистецтво та творчість, це про силу духу, це про незламність, це про велику та кропітку роботу над собою, а ще про велику любов.

На відкриття прийшли рідні, друзі, а також люди, які всіляко підтримували і продовжують підтримувати Анну. Кожен привітав іменинницю з Днем народження і сказав декілька теплих слів. Серед тих, хто завітав на виставку — творчі наставники дівчини: Ольга Мельник, колишній директор Центру дитячої та юнацької творчості та керівник гуртка «Сувенір» Світлана Гуменюк. 

— В Анні нас завжди вражала неймовірна посидючість, неймовірна творчість, — каже Ольга Мельник. —. Вона завжди була така — якщо щось задумала, то зробить, все доводила до кінця. А ще Аня була у нас в активі, допомагала директорові. Перша її виставка, яка відбулася в нас, називалася «Чарівний світ Анни Попович». Це саме ті слова, які відтворюють її творчість.

— Аня прозодила до нас майже 17 років, — додає Світлана Гуменюк. — Вона відкривала з нами наш Центр вранці, закривала з нами ввечері. Вона хотіла просто бути серед нас, серед людей, які її приймають такою, якою вона є — щира, добра, мила та сонячна. 

Могла б стати режисером

— Ми знайомі з Анею з 2002 року, — каже Тетяна Яковлєва, голова громадської організації «Товариство батьків дітей з інвалідністю «Дім». — Думаю, Аня могла б стати навіть режисером, якби це була трохи інша країна. Якщо ви пам’ятаєте, колись йшов серіал «Не народись вродливою». Аня приходила на заняття, у всіх були роздані ролі, у нас були всі герої, які були в попередній серії і в нас ця серія відігравалася. Аня особисто керувала процесом.

На відкритті також виступили міський голова Тетяна Єрмолаєва, начальник відділу культури Світлана Рибінська, директор Музею історії міста Лілія Макаревич, Емілія Гонтар та Людмила Пацановська, які знають Аню з дитинства, подруга Анна, сестра Катерина і тітонька Валентина.

До слова запросили маму Анни, Людмилу Попович.

— Я хочу згадати свою маму, яка вклала також дуже багато в розвиток моєї Ані, — каже Людмила. — Тому що були такі часи, що вона не завжди була зі мною, бо потрібно було працювати, а Аня боялася залишатися вдома сама. Хочу згадати її батька, бабусю, яка дуже любила Аню. На жаль, вона не знає, що Аня виросла такою талановитою. Не знає цього і її батько, якого вже 17 років немає. Я дякую Богу, що вона в мене є. Мені дуже з нею комфортно. Зараз, коли відчуваю себе в чомусь слабкою, у мене є така надійна права рука.

— Я всім дякую, що мене сьогодні підтримали, — каже Анна Попович. — Хочу подякувати всім, хто прийшов на моє свято, а особливо моїй мамі. Мамо, я тебе дуже люблю, ти у мене найдобріша, найдорожча. Дякую, що ти мені подарувала життя, любов, підтримку. У цей день бажаю вам усім здоров'я і миру, щоб наші воїни швидше повернулися до своїх родин.

Для усіх, хто допоміг організувати виставку, Анна приготувала сюрпризи — свої вишиті ікони та рушники. Музичні подарунки підготував ансамбль «Перлина» — діти заспівали «Весна прийшла у рідний край» та «Серце Україна». На завершення виставки Карім Шахін заспівав «Обійми мене» гурту «Океану Ельзи». Пісня настільки розчулила іменинницю, що Аня не змогла стримати сліз.

Роботи Анни Попович експонуватимуться у Міському будинку культури до п’ятниці, 21 червня. Поспішайте переглянути виставку.

 

Читайте також:

Співали, танцювали та наближали перемогу: репортаж з концерту у селі Козятин

У «Смагронівців» — ІІІ місце у «Ляльковій виставі» і запрошення на гала-концерт

Зворушливо, яскраво та з сюрпризами: у Козятині пройшло сімейне свято ЦДЮТ

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up