Тріски від лісів і лісосмуг Козятинщини долетіли до обласного центру

Тріски від лісів і лісосмуг Козятинщини долетіли до обласного центру

Про масові вирубки в нашому районі знають тепер і в обласному управлінні Агролісу!

Адже нашу газету читають не тільки в Козятині. Щоб розібратися в деталях кожної вирубки та притягнути винних до відповідальності представники облагролісу прибули в середу в редакцію “RIA-Козятин”, аби почути і , можливо, виправдати незаконні вирубки. Як аргумент, вони запевняють, що такі вирубки планові і на них є дозвільні документи.

Ми можемо погодитися з фахівцями ділового господарства, що останнім часом у лісу з’явилися багато шкідників. І дерева, які вражені шкідниками, повинні відійти до санітарних вирубок. Тільки масова вирубка може мати місце, коли кількість вражених дерев перевищують 30 відсотків від зальної площі лісового масиву. Такого явища в Козятинському районі поки не помічено. От тільки нам, не фахівцям лісового господарства, не зрозуміла поведінка (короїдів, вусачів златок, склівок, рогохвостів і комах підземного світу) — чому вони пожирають саме ті ділянки лісу, які запримітили люди. Виявляється, шкідники на стільки  розумні, що нищать ліс квадратами, чи прямокутниками і нищать ліс в тому місці, де є хороший під’їзд для вивозу сировини.

Не вірите, тоді сідайте в літак і пролетіть над Брацлавським лісництвом. І ви побачите, які ділянки для свого апетиту так полюбляють двоногі шкідники громадського лісу. 

Відео дня

Можна придумати такі формулювання як “Санітарна вирубка” чи “Догляд за узліссям”  Та чи відповідає таке формулювання дійсності? Як доглядали лісосмуги в полях під Махаринцями, нам відомо. Адже в лісорубному квитку за номером 185 саме значилось: ”Догляд за узліссям”. Від стовбура до листя спиляні  дерева ми відслідкували. Вирубали майже всі живі дерева. А те, що пиляються живі дерева, ніхто й не заперечував?

Це Райагроліс реагував на письмове звернення голови села вирубати лісосмугу, щоб поле не затіняла?! Та як не піти на зустріч “хорошому господарнику”, яка так захопилася розчисткою вулиць, що й в полях не може зупинитися. І там вона  вулиці розчищає. А в селі Вернигородку пеньки від спиляних живих дубів загортали землею. Якщо все законно, то чому пеньки так приховати поспішали? Що в обласному управлінні Агролісу за такі кричущі факти не знали? Знали. Тільки дотримувались позиції: “Ви пишіть, а ми будемо і далі пиляти і ніхто нам не указ”.

І тільки коли проти незаконних вирубок повстала громада в Збаражі, то скрізь почули.

І якби в нашому районі було декілька активних громад любителів природи, то відчували б відповідальність і в обласному управлінні Агролісу.


 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:00 Збиралися виділити гроші на проєкт по ремонту сходів будинку культури, але не вийшло 19:01 Козятин зібрав 122 тисячі гривень для ЗСУ на благодійному ярмарку photo_camera 17:39 У нашому районі жорстоку вбили матір двох дітей. Підозрюваний — 17-річний хлопець photo_camera 17:35 Не встигнемо розслабитися: після спеки очікується різка зміна погоди Від читача 13:58 Проект “Брама” 16:06 У Козятині медиків привітали з професійним святом photo_camera 15:05 Вилучаються з обігу 500 гривень старого зразка: що вам потрібно знати 11:35 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 11:00 Вивіз сміття з Талимонівки і майже копійчаний техогляд — що замовляла міська рада Козятина у червні 10:27 Робота у Козятині: свіжі вакансії від козятинських компаній 10:01 Удар прийняла сусідня область: наслідки ворожої нічної атаки для енергосистеми 09:33 Цей день, 26 липня: історія, заборони та прикмети 09:30 Буде кілька черг відключень: як вимикатимуть світло 26 липня 09:25 Микола Філонов: Самгородоцька громада отримає 80 тисяч на облаштування Стіни пам’яті (Пресслужба БФ) 08:27 Проблеми дозвілля дітей вилізли на поверхню.
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up