Остограмленого тракториста у суді визнали… невинним

Остограмленого тракториста у суді визнали… невинним
Коли тракторист вийшов з кабіни, його мова та рухи вказували на одне — він у стані сп’яніння. Поліцейські запропонували пройти обстеження на спеціальному пристрої. Показало 1,85 проміле, при нормі 0,02
  • Злочин і покарання. Восени у Марківцях поліцейський офіцер громади зупинив тракториста через порушення правил дорожнього руху — віз у кабіні пасажира.
  • Та, як виявилося згодом, був ще й напідпитку.
  • Нещодавно у суді його визначили невинним, через недостатню кількість доказів.
  • Що з цього приводу кажуть у поліції?

На початку жовтня наші журналісти здійснили патрулювання разом із махнівським шерифом Артемом Ільчуком. Провели з офіцером цілий день. Він виявився насиченим на виклики і розпочався з виїзду на межу сіл між Махівською та Глуховецькою громадами. Там, на польовій дорозі стояла автівка з військовослужбовцями, які, зі слів людей, керували машиною в стані алкогольного сп'яніння. Автівка мала пошкодження кузова, було вибите заднє скло. У машині сиділо четверо чоловіків, вони були нетверезі. Той, що був за кермом, мав посвідчення військового і… зброю. 

Коли поліцейські офіцери передали справу військовій службі правопорядку, вирушили далі на патрулювання.

Їздили селами громади — Безіменне, Молотківці, Юрівка, Поличинці, Тернівка, Мала Клітенка. Перевіряли, чи все спокійно. У той день затримали двох трактористів-порушників. Одного — на під’їзді до Поличинців. У нього не було при собі посвідчення водія з відповідною категорією на право керування трактора та реєстраційних документів на транспортний засіб. Другого — у Марківцях. Він їхав на тракторі з сівалкою. Першочерговою причиною зупинки було те, що у кабіні, окрім водія, їхав пасажир. А згідно з правилами дорожнього руху, це заборонено. Та коли тракторист вийшов, стало зрозуміло — це не єдине його порушення. Він мав всі ознаки алкогольного сп’яніння.

Відео дня

На запитання поліцейського офіцера, що вживав, чоловік спочатку сказав, що пиво, а згодом у розмові проговорився ще й про горілку. Розказав, що сіяв пшеницю, а потім сіли пообідати. Додому не доїхав декілька метрів.

Поліцейський офіцер ознайомив тракториста з його правами та обов’язками і запропонував пройти огляд на «АлкоФорі». Тракторист погодився і надув у трубку 1,85 проміле, при допустимій нормі 0,02. Все записали камери. 

Тракторист дуже хвилювався, визнавав свою вину і сказав, що більше не буде пити. Але факт зафіксували, постанови винесли. За пасажира у кабіні — 425 гривень штрафу. Покарання за те, що сів за кермо п’яний, мав вирішити суд. Міра покарання, у разі доведення вини, від 17 до 34 тисяч гривень, з позбавленням права керування на рік.

Після оформлення всіх документів, протоколів про адміністративні правопорушення, поліцейський надістав їх у Козятинський міськрайонний суд. Стало відомо його рішення — визнати невинним. Чому? Розповідаємо детальніше про саму постанову суду, яку оприлюднили 4 грудня. Її ми знайшли у єдиному державному реєстрі судових рішень.

Як йдеться у документі, на судове засідання тракторист не з'явився. Однак його адвокат звернувся до суду з клопотанням про закриття провадження у справі. Мотивував це тим, що працівники поліції порушили вимоги Інструкції з оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху. Надали як доказ відеозапис, який складається з десяти окремих фрагментів, при цьому на жодному з фрагментів не відображений факт керування тракториста транспортним засобом.

Суд взяв до уваги це клопотання і прийшов до висновку — закрити провадження по справі, за відсутності в діях тракториста події та складу адміністративного правопорушення і визнати тракториста невинуватим.

Мовляв, із відеозапису вбачається, що поліцейський не дотримався вимоги під час проведення огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння. А саме, відеозапис не зафіксував зупинку транспортного засобу, особу, яка ним керувала та відмову водія від проходження медичного огляду на визначення стану алкогольного (наркотичного) сп'яніння. Тим більш, відеозапис складається із декількох частин, що категорично забороняється, хоча в протоколі зазначили, що до матеріалів справи долучається безперервний відеозапис.

Ось такі доводи навели у суді.

А що каже поліцейський Артем Ільчук з цього приводу, який складав протоколи за правопорушення?

— Бодікамера пише чи 5 чи 10 хвилин, я точно не пам'ятаю і далі автоматично включає новий запис, — коментує офіцер. — Не має такого, шо вона пише дві години. Така процедура цієї камери. Ми знімали від початку і до кінця —  від моменту, коли я вийшов з машини і до кінця. Ми надали до суду всі ці відео. Скажу так, з 9 протоколів таких за рік, це перший скасований. Чого не викликали свідків? Я ж писав пояснення, вказав у протоколі. Є законна причина зупинки — порушення правил дорожнього руху. Винесли постанову, вона не оскаржена. При спілкуванні з водієм виявили в нього ознаки сп'яніння. Водій на камеру був згідний з виявленим порушенням. Це все записано, вся наша з ним розмова. Якщо буде так робитися, і всі ці протоколи будуть скасовуватися, навіщо їх тоді писати. Не хочеться таке спускати. Не хочеться бачити на дорогах водіїв у нетверезому стані.

Читайте також:

Чотири зміни ПДР 2023: що потрібно знати водіям

Водій «Renault» наїхав на велосипедиста. Від отриманих травм чоловік загинув на місці події

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (14)
  • Fuck you

    Чувак увалив бутилку горілки і вертів цих "поліцейських", бо вони навіть не вміють правильно зробити свою роботу
  • Свята Поліція

    обісрались
  • Женьок

    ''Остограмленого'' - це що? якесь нове слово в українській мові?

    Валентина Самайко reply Женьок

    в ріа Козятин ще не такого можна прочитати.  Вони речення нормально побудувати не в змозі, завжди повно помилок. Так що не дивуйтесь

    Yulia Strilecka reply Валентина Самайко

    Серйозно? Почитайте свою писанину,грамотна ви наша. І розкажіть,будь ласка, про крадіжку, на якій спіймали вашого родича.

    Берт Микола reply Yulia Strilecka

    Ахахах один краще другого
  • Женьок

    Були мусора, а стали сміття.  Нічого не змінилось. Поліцаї тільки вміють вимагати, а служити народу нажаль не вчать

    Yulia Strilecka reply Женьок

    До чого ваш коментар? Тракторист знайшов гроші на випивку, втративши совість, сів п'яним за кермо, ще й посадив пасажира. Потім знайшов гроші на адвоката, не з'явився на засідання суду, бо він же ж крутий ( всьо порєшают бєз нєво), і вийшов сухим з води. Це сумно і несправедливо. А до чого все те,що ви написали? Ви підтримуєте синю шваль?

    Fuck you reply Yulia Strilecka

    А нічого що він зробив все по закону? Уяви собі він має право на адвоката. І уяви собі, що грамотний адвокат розвалив цю 130, бо мусара не вміють по інструкції правильно зробити свою роботу. Як висновок: реально п'янтй тракторист спокійно уникає відповідальності, бо його адвокат зробив професійно свою роботу на відмінну від цих супер копів

    Yulia Strilecka reply Fuck you

    В який момент ми перейшли на "ти"? Чи, назвавшись"F*** you", ви раптом відчули неймовірну сміливість і зухвалість? Людино,я добре знаю про право на адвоката. Але я ніколи не буду захищати синю шваль. І що зробив алконавт по закону, коли сів п'яний за кермо?

    Fuck you reply Yulia Strilecka

    То якщо ти така велика юристка, то повинна знати, що є презумпція невинуватості. І поки його винну не доведено судом, він вважається не винним. А знаєш чого суд його не може визнати винним? Тому що мусора не можуть правильно зробити свою роботу. А адвокат як раз таки правильно зробив свою роботу. Людино, якщо ти так добре знаєш право, то можеш не захищати "синю шваль", але поки його винну не доведено судом, то він і не винний. Ось так і працює закон. І реально "синя шваль" спокійно уникає відповідальності. То хто винен?

    Валентина Самайко reply Yulia Strilecka

    за що вони отримують зарплатню якщо документи навіть не можуть правильно оформити? Правильно чоловіе написав, тільки хабарі навчились брати. Тракторист і знайшов гроші на хорошого адвоката, мабуть тракторист міліонер. Вам самим не дивно?

keyboard_arrow_up