Небезпечний виклик та остограмлений тракторист: один день з офіцером Махнівської громади

Небезпечний виклик та остограмлений тракторист: один день з офіцером Махнівської громади
  • Репортаж. Продовжуємо висвітлювати роботу наших поліцейських офіцерів громади.
  • Цього разу здійснили патрулювання разом із махнівським шерифом Артемом Ільчуком.
  • Воно виявилось доволі екстремальним, пригодницьким, дієвим

Наприкінці вересня ми розпочали цикл публікацій «День з поліцейським офіцером громади». Нагадаємо, робили репортаж із новопризначеним козятинським шерифом В’ячеславом Березнюком, обїжджали території його обслуговування, знайомилися з людьми, перевіряли раніше судимих та домашніх насильників.

На черзі — Махнівська громада. Туди ми разом з офіцером громади Артемом Ільчуком вирушили минулого тижня. Працює він тут зі своїм напарником — Володимиром Білоусом. Призначили Артема на цю посаду у кінці липні минулого року. А взагалі у правоохоронних органах він з 2010 року. Починав свою кар’єру з дільничного, був інспектором сектору групи реагування патрульної поліції, старшим дільничним, і наразі він поліцейський офіцер. Під опікою на двох з напарником у Артема Махнівка, тобто центр громади, і 20 сіл. Це близько девяти тисяч осіб.

Відео дня

У Махнівській громаді для поліцейських офіцерів є станція. Новенька, з ремонтом, технікою та меблями. Її відкрили 27 жовтня 2022 року і стала вона 71-ою в нашій області. Тут шерифи здійснюють прийом громадян, щовівторка та щочетверга. За словами офіцера, люди приходять, але мало. Більшість телефонують, і вдень, і вночі. Номер телефону знають, адже візитки є і в магазинах, і на станції, і в сільській раді. Забезпечий офіцер і службовим авто, яким за день наїжджає від 100 до 200 кілометрів.

Найпроблемніші Перемога і Вовчинці

За словами Артема Ільчука, якщо брати всю територію обслуговування, то є два найпроблемніших населених пункти — це села Вовчинці та Перемога. Саме звідси надходить найбільше викликів. Люди звертаються і повідомляють про домашнє насильство, про сварки між сусідами. В основному не можуть поділити межі. Є велика проблема з мопедами, дуже багато неповнолітніх їздить. Спочатку з ними проводять профілактичні бесіди, спілкуються з батьками, які несуть за дітей відповідальність.

З крадіжками картина краща. Їхня кількість суттєво зменшилася. Офіцер каже, можливо повпливав той факт, що з початку війни збільшилася відповідальність, а ще з села виїхало багато жінок з дітьми ромської національності.

Початок робочого дня махнівського офіцера громади від козятинського нічим не відрізняється. Артем приходить до відділення поліції, проходить інструктаж, бере автівку і вирушає на виклики. Є звернення і в телефонному режимі, і в письмовій формі. Але не всі вони можуть бути по суті. Різні випадки бувають. Одним із таких Артем поділився з нами.

— Є така родина на території обслуговування, чоловік з дружиною, між якими різниця у віці 40 років, — розповідає Артем. — Він з 46 року, а вона — з 86. І от тещі не подобається така вікова розбіжність. І цей дідусь, її зять, доволі часто телефонує і скаржиться на неї, що вона приїздить, влаштовує скандали. Виїжджаємо, все вислуховуємо, заспокоюємо. І щоб ви розуміли, телефонують вони через день.  

Небезпечний виклик

Перший наш виїзд з офіцером громади був на межу між Махівською та Глуховецькою громадами. Надійшов виклик від махнівчан — військові під Бродецьким їздять на побитій автівці. І зі слів людей, вони керують машиною в стані алкогольного сп'яніння. Опис машини теж надали, тож поїхали перевіряти. У підмогу з нами поїхали і офіцери з сусідньої громади. Знайшли легковик з військовою символікою доволі швидко. Він стояв на перехресті польових доріг. Мав пошкодження кузова, було вибите заднє скло.

Поліцейські почали діяти по процедурі. Перевірили документи, встановили осіб, але не всіх. У машині було четверо чоловіків, вони були нетверезі. Той, що сидів за кермом, мав посвідчення військового і …зброю. У повітрі витала небезпека. Адже невідомо, які будуть їхні дії в такому стані. 

У процесі спілкування з поліцейськими чоловіки проявляли себе по-різному — спочатку пішли на контакт, а потім почали закривати в автівці вікна і навіть завели двигун, хотіли рушити з місця. Вправність та професійність поліцейських зупинила їх. Тут їм слід віддати належне. Прийняли рішення їхати за підмогою до патрульно-постової служби у Махнівку, так як справа з військовими має бути на контролі у військової служби правопорядку. Все робилося швидко, аби не допустити негативних наслідків. Тож повернулися до місця події уже з патрульними та військовими. Ті в свою чергу перевірили документи, забрали зброю, викликали своє обласне керівництво, так як були проблеми з документами.

Перевірили всі речі, які були в авто. На щастя, більше ніякої зброї там не було. Що було далі — нам не відомо. Поліцейські офіцери передали справу військовій службі правопорядку. Відомо лише одне — добре, що хлопці не наробили лиха ні автівкою, їдучи по селі, ні зброєю…

Трактористи-порушники

А на годиннику вже майже перша година дня. Поїхали патрулювати далі, дорогою заїхали до поліцейської станції. Далі по курсу села громади — Безіменне, Молотківці, Юрівка, Поличинці, Тернівка, Мала Клітенка. Їздили і вулицями сіл, і польовими дорогами. Перевіряли, чи все спокійно, чи ніхто нічого не порушує. На під’їзді до Поличинців зустріли тракториста, який їхав не по тій стороні та не реагував на сигнали проблискових маячків. Зупинили, щоб перевірити посвідчення водія з відповідною категорією на право керування трактора, реєстраційні документи на транспортний засіб. Але, як виявилось, їх у молодого хлопця не було. Натомість було посвідчення водія.

Тож поліцейський офіцер громади виніс постанову за частиною 2 статті 126 «Про адміністративні правопорушення». Штраф — 3400 гривень. 

Поїхали далі. Дорогою у Марківці надійшов виклик від колег про те, що неподалік, у лісопосадці Вовчинець, ріжуть дрова. Мали їхати туди, але згодом поліцейські повідомили — все добре, на вирізку є всі відповідні документи.

Взяли курс на Марківці. У селі поліцейський офіцер громади зупинив трактора з сівалкою, через те, що в кабіні був водій та пасажир. А згідно з правилами дорожнього руху, це заборонено. Та коли водій вийшов, стало зрозуміло — це не єдине його порушення. Він мав всі ознаки алкогольного сп’яніння…

На запитання Артема Ільчука, що вживав, той спочатку сказав, що пиво, а згодом у розмові проговорився ще й про горілку. Розказав, що сіяв пшеницю, а потім сіли пообідати. Додому не доїхав декілька метрів.

Ознайомивши тракториста з його правами та обов’язками, поліцейський запропонував пройти огляд на «АлкоФорі». Тракторист погодився і надув у трубку 1,85 проміле, при допустимій нормі 0,02. Видно, що він хвилювався, визнавав свою вину і сказав, що більше не буде пити. Але, факт зафіксували, постанови винесли. За пасажира у кабіні 425 гривень штрафу. Міру покарання за те, що сів за кермо п’яний, вирішить суд. Там від 17 до 34 тисяч гривень, з позбавленням права керування на рік.

День добігає кінця. На годиннику вже майже 17 година. А на 18.00 і до 3.00 Артем, разом із колегами, заступає на нічне відпрацювання. Перевіряють дотримання комендантської години, патрулюють по місту та селах.

Ось така вона, небезпечна та нелегка, як фізично так і морально, праця поліцейського офіцера громади. Тож будьмо свідомими та пам’ятаймо про свої не тільки права, а ще й обов’язки.

Нагадаємо на службі — 13 офіцерів. Розповідали, хто і де забезпечує громадський порядок на Козятинщині

Читайте також:

Наловили на майже 700 тисяч гривень: рибоохоронний патруль у нашому районі зловив браконьєрів

Вітер повалив дерева. Показали відео, як поліцейські розчищають трасу

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (5)
  • Валентина Самайко

    Гарна казочка! Бачу автор дуже полюбляє про нашу поліцію писати. Зніми рожеві окуляри і пиши правду!!!!!!!

    Yulia Strilecka reply Валентина Самайко

    Після того,як вашу родичку спіймали на крадіжці, ви вирішили зводити рахунки, демонструючи свою токсичність? Ви тільки бачите слово "поліція"  і вас одразу тригерить.

    Валентина Самайко reply Yulia Strilecka

    Яку родичку? Вам що щось наснилось? Мене від слова поліція не тригерить, і взагалі поясніть значення цього слова. В нас поліції немає, є тільки перевертні в погонах які нічого спільного з поліцією немають

    Петр Мельничук reply Валентина Самайко

    Зачекайте коли Вас смажений півень в задницю клюне будете кричати дурним голосом :  " Поліція рятуйте."

    Валентина Самайко reply Петр Мельничук

    ніхто цих підарів звати не буде!!!! Вони тільки і вміють щось підкласти, а потім хабар здерти щоб справу не відкрили!  про те як вони будинки чистять, чули? Спитайте в тих хто викликав цих перевертнів. Я протів поліції нічого поганого немаю, в нас просто поліцейських немає, в нас ПЕРЕВЕРТНІ В ПОГОНАХ в яких руки по локіть в крові!

keyboard_arrow_up