Через нові правила оплати за газ загальний рахунок споживача зросте на 40-200 гривень

Через нові правила оплати за газ загальний рахунок споживача зросте на 40-200 гривень

З 1 квітня для населення і споживачів почали діяти нові правила оплати за спожитий газ

Зміна правил позиціонується як реформаторське рішення, мета якого – відокремити ціну газу від тарифу облгазу. Але критичної необхідності робити це саме в такий спосіб – через встановлення підвищеної абонентської плати – не було. Можна було просто відділити ті 13% тарифу облгазу, які раніше “сиділи” у тарифі на газ.

Наслідок нововведення – тариф облгазу із введенням абонплати зросте на 40-200 грн. Це означає, що на цю ж суму у більшості випадків зросте сумарний рахунок споживача.

Найбільше таке зростання буде у невеликих квартирах з газовими плитами з незначними обсягами споживання газу: плюс 40-80 грн у місяць. Ужгород відмовився від централізованого опалення й перейшов на автономне. Введення абонплати його зачепить найбільше – рахунки зростуть на 150 і більше гривень на місяць.

Відео дня

Рахунки зменшаться лише у великих будинків, котрі споживали дуже великі обсяги газу.

Щодо субсидій. На тариф на газ субсидія діятиме й далі, на відокремлену абонплату – ні. Сплачувати її потрібно буде лише “живими грошима”.

Місцеві ради поки що намагаються розібратися з новими правилами оплати за газ, однак перші ознаки того, що рішення НКРЕКП може викликати спротив, уже є. Іваничівська районна рада ухвалила звернення до керівництва держави з вимогою скасувати абонентську плату за газ.

Чи буде хвиля подібних рішень рад – важко спрогнозувати. Тут не потрібно хвилі судових позовів, достатньо одного, який буде задоволено судом.

Після усіх попередніх рішень про підвищення тарифів з черговими тарифними новаціями потрібно бути дуже обережними. Навіть якщо проводити такі зміни і встановлювати абонплату, то чому не можна такі рішення приймати за рік до вступу у дію? Зараз є тисячі домогосподарств, які окрім газового котла встановили твердопаливний, і тому газом користаються мало. Але абонплату платитимуть по повній.

Дане рішення не виважене і не збалансоване.

Андрій Герус, колишній член НКРЕКП, член правління бізнес-ради проекту “Ціна держави”

VoxConnector спеціально для "RIA-Козятин" 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:00 Збиралися виділити гроші на проєкт по ремонту сходів будинку культури, але не вийшло 19:01 Козятин зібрав 122 тисячі гривень для ЗСУ на благодійному ярмарку photo_camera 17:39 У нашому районі жорстоку вбили матір двох дітей. Підозрюваний — 17-річний хлопець photo_camera 17:35 Не встигнемо розслабитися: після спеки очікується різка зміна погоди Від читача 13:58 Проект “Брама” 16:06 У Козятині медиків привітали з професійним святом photo_camera 15:05 Вилучаються з обігу 500 гривень старого зразка: що вам потрібно знати 11:35 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 11:00 Вивіз сміття з Талимонівки і майже копійчаний техогляд — що замовляла міська рада Козятина у червні 10:27 Робота у Козятині: свіжі вакансії від козятинських компаній 10:01 Удар прийняла сусідня область: наслідки ворожої нічної атаки для енергосистеми 09:33 Цей день, 26 липня: історія, заборони та прикмети 09:30 Буде кілька черг відключень: як вимикатимуть світло 26 липня 09:25 Микола Філонов: Самгородоцька громада отримає 80 тисяч на облаштування Стіни пам’яті (Пресслужба БФ) 08:27 Проблеми дозвілля дітей вилізли на поверхню.
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up