Найстрашніша ділянка дороги у Дубових коштує 3 мільйони. Чи відремонтують?

Найстрашніша ділянка дороги у Дубових коштує 3 мільйони. Чи відремонтують?
  • Яма на ямі. В минулому році з бюджету Самгородоцької громади виділили на дороги  майже два мільйони гривень.
  • Та грошей не вистачило на всі дороги.
  • Одна з таких є у Дубових Махаринцях. Люди кажуть — це не дорога, а суцільне жахіття. А тудою їздять автобуси.
  • Чому не ремонтують та чи відремонтують — дізнавалися наші журналісти

Центральна вулиця у селі Дубові Махаринці Самгородоцької громади поділена на дві частини. Якщо на тій, що веде до школи зі сторони Журбинців, час від часу ями «латають», то на іншу, від будинку культури і до кінця села (в сторону Блажіївки), не вистачає асфальту. І так вже кілька років. Можна уявити, в якому стані буде дорога, якщо її не ремонтувати зовсім — ні асфальтом, ні баластом, ба навіть простим щебнем з піском. Сказати, що то дорога, взагалі важко. Яма та ямі, вирва на вирві. А тудою їздять і автівки, і автобуси як пасажирські, так і шкільні.

— Це не дорога, а суцільне жахіття, — стверджують мешканці села. — Неначе влада забула за нас. Все розуміємо, і ситуацію в країні, і малі бюджети, але ямковий ремонт можна ж провести, хоча б найбільших вибоїн. Вона ж роками ця дорога не робилася. Автівки тут деруть свої «пуза» об цей вибитий щебінь, а автобус так гойдається, що здається от-от перевернеться. Навіть важко об’їхати ці ями, бо вони скрізь. Село неначе поділили — один шмат дороги ще більш-менш, а цей — катастрофа. Мабуть із Козятина буде швидше приїхати, ніж подолати цю ділянку.

Відео дня

Цією дорогою, про яку розповіли мешканці Дубових Махаринець, зателефонувавши на гарячу лінію, час від часу їздимо і ми. І кожне сказане слово — без перебільшень правдиве. Сказати, коли востаннє там проводили ремонт — важко, бо це було дуже давно. 

На жаль, тема бездоріжжя болюча чи не для кожного населеного пункту. Не єдині Дубові Махаринці не ремонтують. До прикладу, в цій же Самгородоцькій громаді є багато інших проблемних ділянок. Підемо трохи далі, від Блажіївки в сторону Зозулинець.

Там навіть знак стоїть — попереду п’ять кілометрів ями. Дорога між селами теж майже вся у дірках.

За коментарем стосовно вищезазначених автошляхів звернулися до голови Самгородоцької громади Сергія Лановика. Про ці дороги він знає і зазначає — в минулому році, як співфінансування, виділяли з власного бюджету на автомобільну службу доріг частину коштів на ремонт доріг місцевого значення у їхній громаді. Та на всі дороги коштів не вистачило.

— В минулому році ми виділили на дороги по нашій громаді 1 мільйон 900 тисяч, — розповідає Сергій Лановик. — 400 тисяч пішло на ремонт дороги, про яку ви кажете — Журбинці і Дубові Махаринці, 200 тисяч — на ремонт дороги по Збаражу, на Лозівку і 1 мільйон 300 тисяч на ремонт дороги, частково, від Самгородка до Миколаївки. Там були теж ями такі, що було кілька аварій.

Що ж стосується дороги у Дубових Махаринцях, то  Сергій Лановик уточнив — оцих 400 тисяч вистачило на два КрАЗи асфальту. Частково одним КрАЗом поремонтували дорогу у Журбинцях і частково — у Дубових Махаринцях. На другу частину у Журбинцях підприємці місцеві склалися грішми і купили ще КрАЗ асфальту. Самі ж і відремонтували решту доріг. 

— Частину ми виділили на службу доріг і частину — вони, — пояснює Сергій Лановик. — Решту коштів, що вони зібрали, купили баласт у залізничників, вивезли його, висипали і буквально два тижні тому його розвезли по вулицях, які вони планували. Це організували фермери місцеві журбинецькі разом зі старостою. 

Щодо Дубових Махаринців, на моє запрошення двічі в цьому році туди виїжджали представники від служби доріг. Ми рахували, дивилися і вони сказали — щоб віжремонтувати оцей кілометр дороги, потрібно три мільйони гривень. Найстрашніша ділянка, яка фактично починається від будинку культури, коштує 3 мільйони. Я знаю про неї, ми від того теж страждаємо, тому що там автобуси ходять, шкільний автобус не може проїхати. Але на превеликий жаль, в нас у бюджеті таких коштів немає. Три мільйони виділити на ремонт дороги? Ми сьогодні не можемо на вулицях сільських нічого зробити і так далі. 

Сергій Лановик зауважив, що наразі думає, де взяти цих три мільйони. Хоча б півтора мільйона, на співфінансування, для того щоб область виділила свої кошти. Бо за його словами, область на свої дороги не виділяє нічого, тільки при умові, що місцеві дають співфінансування, тоді і вони.

 — Я людям пояснюю, якщо Калинівка робить дороги, в них багато військових, вони мають сотні мільйонів додаткових коштів. Вони купили три автобуси нових шкільних самі, в них великий бюджет. У нас немає військових, в нас немає таких надходжень. Ми сьогодні думаємо, як купити один шкільний автобус. А це також три мільйони. Бо ті чотири автобуси, що в нас є, вони старі, ламаються, розсипаються. Шукаємо можливі варіанти співфінансування. Я повинен у першу чергу, напевно, думати про це. Прошу людей зрозуміти, потерпіти. 

Наостанок нашої розмови Сергій Лановик нагадав — Самгородоцька громада утворилася тільки два роки тому. Ті громади, що утворилися раніше, мали інший бюджет, мали накопичення, субвенцію державного бюджету.

 — Самгородок цього нічого не мав, а люди думають, що от сьогодні — раз і вже завтра в нас все є, — говорить Сергій Лановик. — От, наприклад, у цьому навчальному році ми Дубовомахаринецьку школу утеплили, там було електричне опалення і в школі було постійно холодно  А в цьому році ми знайшли іншу систему опалення, переробили її і в школі було тепло. Приїжджайте, побачите, як у нас люди кладовище прибирають, як біля своїх будинків. Вони думають і чекають, що сільська рада піде з косами попід хати, буде косити, вивозити… Ну, на превеликий жаль, якось так. Конституцією України передбачено права і обов'язки, то про обов'язки ніхто не говорить, всі говорять тільки про права.

Читайте також:

«Подруга каталась, поки не впала»: про електросамокати на козятинських дорогах

Справа із ремонтом на Куликівського дійшла до Верховного суду

Сезон ямкового ремонту вже почався

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (8)
  • Людмила Козачук

    Да дороги ужасні!
  • Лена Бончевская

    Дороги в жахливому стані,гроші по карманах,грейдером розгорнули....Все дорога є,гроші списали😡😡😡
  • Наташа Свинарчук

    Про які дороги ви говорите унас уже гроші давно в карманах ,фури повністю розбили дороги а ремонтувати нема кому ,самі сраки возять вісім на чхати ,нема хазяїна
  • Олександр Варфоломєй

    За цей час,відколи створили оцю горе-громаду з центром в Самгородку ,можна було б прокласти не один десяток км доріг. А так - гроші запи....и і є відмазка - як не х.й довгий ,то майка коротка ! Одним словом - злодюги і пи.доболи !

keyboard_arrow_up