«Подруга каталась, поки не впала»: про електросамокати на козятинських дорогах

«Подруга каталась, поки не впала»: про електросамокати на козятинських дорогах
  • Поїхали? Все частіше на вулицях Козятина можна зустріти водіїв електросамокатів.
  • Особливо серед молоді. У поліції ж зазначають — для таких транспортних засобів мають бути, щонайменше, велодоріжки, яких у нас, на жаль, у місті немає. Дізналися, як козятинчани опановують цей вид транспортного засобу та що треба знати перед тим, як на нього сісти

Цього року з приходом весни козятинчани мають змогу сісти на новий для нашого міста транспортний засіб — електросамокат на прокат. Їх розставили у кількох точках нашого міста. Звісно, це не безкоштовно. У нашій громаді такий вид транспорту ще не такий популярний, як, наприклад, велосипеди. Але подекуди можна зустріти любителів покататися на електросамокатах як на власних, так і взятих на прокат. В основному — це молодь.

Ні для кого не секрет, що наші дороги у не найкращому стані. Серед сотень дорожніх магістралей, лише одиниці відремонтовані з більш-менш рівним асфальтом. Решта — у вибоїнах, ямах та горбах. Важко проїхати автомобілем, не кажуть вже про велосипеди та електросамокати. Крім цього, у нас зовсім не обладнані тротуари та велодоріжки. Хіба що одна, та що на Куликівського і то не до кінця. Тому, бажаючі прокататися на електросамокаті наражають себе на небезпеку, прямуючи проїжджою частиною дороги. А їдучи по необладнаному тротуарі, без розмітки, можна завдати шкоди не тільки собі, а й пішоходу.

Відео дня

Як козятинчани опановують електросамокати

Наші журналісти вирішили поспілкуватися з водіями двоколісного електротранспорту, та дізнатися, як це воно, кататися на електросамокатах козятинськими дорогами. 

У неділю, хоч було і сонячно та тепло, але охочих покатися було не багато. Вдалося поспілкувалися з Вікторією, яка цього року почала опановувати цей вид транспорту. Час від часу вона з подругами бере його на прокат. В основному катаються у центральному парку та на площі Козятина. 

Вікторія розповідає, що вони з подругами підв’язали карточку, на баланс закинули 100 гривень, які розділили на два рази, і по черзі вчаться їздити. Якщо гроші закінчуються, самокат зупиняється.

— Треба поставити його в такому місці, щоб не заважав пішоходам, зробити фото, відмітити на карті, де він стоїть, і скинути цю інформацію в додаток, — розповідає Вікторія. Загалом, це класно, що є така можливість у Козятині, але чесно сказати, досить важко їздити і по дорозі, бо ями і горби, і тротуари необладнані. Так як у Вінниці, наприклад. Там є велодоріжки, з розмітками, тому набагато комфортніше та безпечніше.

За словами Вікторії, її подруга каталася на електросамокаті поки не впала. Самокат не постраждав. Але дівчина отримала численні забої та гематому. 

— Ці самокати розвивають швидкість до 30 кілометрів за годину. Тому треба їздити 

обережно, мати досвід, щоб не переплутати газ із гальмами.

Немає облаштованих велодоріжок. І це проблема

За словами козятинських правоохоронців, наразі повідомлень щодо порушень правил дорожнього руху водіями електросамокатів не надходило. Скарг на них теж ніхто не писав. Разом з тим, поліцейські звертаються до всіх учасників дорожнього руху не наражати на небезпеку себе та оточуючих та дотримуватись простих правил, що рятують життя.

— Згідно з новими нормами, які нещодавно прийняли, електросамокати прирівняли до транспортних засобів. Тобто, їх водії являються повноцінними учасниками дорожнього руху, — коментує В’ячеслав Сушко, начальник сектору реагування патрульної поліції. — Проблема в тому, що для таких транспортних засобів мають бути, як мінімум, велодоріжки, яких у нас, на жаль, у місті немає. Навіть та, що на Куликівського, не обладнана — там немає ні розмітки, ні жодного знака, який би вказував, де саме тротуар, а де ведодоріжка. Тому на сьогоднішній день, це проблема. Друга проблема — на електросамокатах їздять всі, і ті люди, які не знайомі з правилами дорожнього руху, будуть їх порушувати. Наразі будь-яких надзвичайних подій, на щастя, не траплялося за участю водіїв електросамокатів, але ми розуміємо, що з часом їх буде більше і, найімовірніше, ці проблеми будуть. Поки не буде облаштована відповідним чином інфраструктура для їх використання. Ще додам — якщо відбувається ДТП між автомобілем та електросамокатом, то все буде відбуватися за повноцінною процедурою оформлення ДТП. Тротуар призначений виключно для пішоходів, а не для транспортного засобу. Багато хто про це не знає. Разом з тим, їзда по дорозі, де рухаються автомобілісти, теж являється небезпекою. Тобто, проблема є. Якщо взяти, наприклад, Вінницю, то там облаштовані велодоріжки, так само Ладижин, Гнівань. 

Що треба, перед тим, як сісти на електросамокат

Що ж до самих правил їзди, то раніше в українському законодавстві та ПДР малі електричні засоби пересування не були визнані транспортними засобами, тож їх власники вважалися пішоходами. Та у лютому 2023 року Верховна Рада України ухвалила документ №8172, ініційований 24 народними депутатами від партії «Слуга народу» (підтримали 259 парламентарів). Президент підписав його наприкінці березня, а вже 4 квітня 2023 року він набув чинності. Головна зміна полягає у тому, що електросамокати, гіроскутери та інша подібна техніка (важливо — саме електрична) офіційно визнаються транспортними засобами.

Їх поділили на дві категорії:

  • легкий персональний транспорт — колісний засіб, що приводиться в рух виключно електричними тяговими двигунами потужністю в діапазоні до 1000 Вт. Може бути з одним, двома, трьома або чотирма колесами. Максимальна швидкість — до 25 км/годину;
  • низькошвидкісний — приводиться в рух виключно електричними тяговими двигунами. Може також бути з різною кількістю коліс, але максимальна швидкість доходить до 50 км/годину. Споряджена маса — не більше 600 кілограмів.

Користувачам такого транспорту треба дотримуватися основних правил руху:

  • їхати якомога правіше по проїзній частині;
  • не керувати електротранспортом в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння;
  • користуватися світловідбивальними елементами, помітними на одязі;
  • надягати шоломи та інші пасивні засоби безпеки.

 

Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Читайте також:

Розпочався мотосезон: поліція нагадує водіям та пасажирам «двоколісних» про правила безпеки

Справа із ремонтом на Куликівського дійшла до Верховного суду

Сезон ямкового ремонту вже почався

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (14)
  • Галина Вакуленчик

    Тані насрати на дороги на все такожна АЛЕЮ СЛАВИ її там рідні немає і неможе бути  вона їх сховала втилу ще прийде і божий суд над нею і тими що її потикають
  • Людмила Каргальськова

    Скільки можно знущатися з людей,зробіть дороги,уже не можно проїхати по цих ямах.
  • Hanna Rud

    Самокати то є добре,ями то є погано,а чому нікого не цікавить молодь,яка в тому самому парку ввечері випивши пляшку пива сідає за руль мотоцикла,де батьки,де поліція,яка в кількох метрах від них п'є каву,виїжджала кілька разів у аптеку і бачила на власні очі,на даний час знаходжуся в селі Козятині і чую як реве мотоцикл в місті,невже це нікого не турбує!?
  • Olga Timoshuk

    Депутати, майте совість, мы вас для чого вибирали? Прийдіть на  сесію!!!!!Заколотники!

    Hanna Rud reply Olga Timoshuk

    Олександр Пузир Я не політик,але думаю що є вищі інстанції,наприклад якщо в нас район то можливо до області звертатись,а не тільки до людей,як місцева влада жалілась на депутатів.Ми всі дорослі люди і розуміємо що хтось когось завжди регулює та керуює,хтось завжди за когось відповідає на законному рівні

    Олександр Пузир reply Olga Timoshuk

    Hanna Rud вище, це куди і що подавати?

    Hanna Rud reply Olga Timoshuk

    Мер та депутати як на мою мають бути взаємно зв'язані,якщо мер має косяки то депутати повинні подавати клопотання вище,а якщо депутати мають косяки то мер має подавати якісь клопотання в вищі органи і т.д.,для чого цей весь театр перекидки з одного на другого.

    Алла Войцехівська reply Olga Timoshuk

    Olga Timoshuk Шановна, проблема не лише в депутатах нашого міста! Що зробив наш мер міста за останні роки??? Можете впринципі і не відповідати!  Я і так бачу все на власні очі!

keyboard_arrow_up