Йде не до Великодня, а до Різдва, тож варто подумати, як обігріти домівку на зиму

Йде не до Великодня, а до Різдва, тож варто подумати, як обігріти домівку на зиму
  • Актуально. Хто перейшов на альтернативне паливо, кажуть, що найдешевше обігріти хату дровами.
  • Знайшли ми дрова в лісництві урочища «Сестрінівська дача» та управлінні Козятинського райагролісу.
  • Розповідаємо, скільки вони коштують і як їх можна купити

У Держлісі нам повідомили, що дрова поки є. Ціна одного кубометра півтори тисячі. Стандартна машина, куди можна покласти 8 складометрів дров обійдеться в 7 тисяч 440 гривень. 

— Це лише одні дрова? Без завантаження та доставки? — уточнили ми у пана Василя Сауляка. Він — колишній лісничий урочища «Сестринівська дача», пішов на заслужений відпочинок, але як фахівець лісу досі допомагає порадами новому лісничому і лісникам господарства.

— Так, це без завантаження автівки і привозу.

Відео дня

— А як дрова забрати з лісу? 

— До дров ми ще дійдемо. Спочатку — треба прийти в контору з ідентифікаційним кодом і виписати рахунок оплати. З квитанцією про оплату в банку прийти назад у контору лісництва і вже тоді клієнта ставлять на чергу. 

Транспорт люди шукають самі, тому що у нас транспорту для вивезення дров немає. Є тільки контакти «приватників». Якщо люди знайти транспорт не можуть, то користуються послугами власників приватного транспорту, — сказав пан Василь.

Директор ДП «Козятинський райагроліс» Андрій Семенюк каже, що попит на дрова порівняно з минулим роком збільшився.

— Разом з тим, наші потужності за кількістю заготівлі дров не збільшилися. Беремо клієнтів тільки на список, тому що кількість дров обмежена. Відпускаємо дрова тим, до кого підійшла черга.

— Яка ціна дров твердої і м’якої породи? 

—Тверда порода —  дуб, ясен, граб, береза —1020 гривень 30 копійок за куб. М’яка порода таких дерев, як вільха, липа, тополя — 896 гривень також за один куб.

 — Не всі, хто перейшов на альтернативне паливо, прийдуть по дрова до вас чи в лісництво. Що ви робите з тими, хто пиляє в лісі дерева?

— Таким незаконнно придбана лісопродукція обійдеться вдвічі дорожче, або й «зароблять» кримінальну відповідальність. Здаємо такого в поліцію і від скоєного визначаємо завдані природі і громаді збитки. Якщо завдана шкода до межі, за якою йде кримінальна відповідальність, то такому порушнику виписуємо штраф, який йде до місцевого бюджету громади. Хто попався на крадівництві, то вже переконаний, що краще заплатити, ніж красти, — сказав директор райагролісу Андрій Семенюк.

У столяра-червонодеревника пана Валерія ми запитали, яка різниця між кубометром і складометром

— Куб дров — це щільно складена деревина. Поліна неможливо скласти дуже щільно. Якщо дрова порізані по метру і складені метр на метр, то це складометр. Вважається, що в одному складометрі — 0,7 куба.

— Які дрова найкращі по тепловіддачі?

— За умови, що всі дрова сухі, то дуб кращий за теплотворністю, ясену немає рівних за жароропродуктивністю. Акація лідирує за зольністю і вологістю. Всі ці три види палива не коптять, за умови, що за час зберігання вони не набралися вологою. Ці три види найкращі дрова із усіх порід, що є у ваших широтах.

ВРІЗ: — Хто попався на крадіжці лісу, то вже переконаний, що краще заплатити, ніж красти, — каже директор райагролісу




 

 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up