Водохреще — Хрещення Господнє і Богоявлення

О. Антон Борис: “Занурення у воду символізувало, що ніби Христос тебе піднімає із гріха і ти відтепер нова людина”

У інтерв’ю з отцем Антоном Борисом про історію свята 19 січня

Водохреще має інші назви: Хрещення Господнє і Богоявлення. Чому так?

 Свято Богоявлення Господнього колись включало в себе кілька подій з історії нашого спасіння. Це було свято Різдва Христового, Хрещення Ісуса Христа в Йордані та, як не дивно, Поклоніння мудреців та Чудо в Кані Галилейській. Згодом ці свята розділилися між собою і християни стали святкувати їх в окремі дні. Але, наприклад, у Вірменській церкві і сьогодні ці події святкують в один день. Чому Богоявлення? Тому, що в цих святах Бог себе об’являє людині. У моменті хрещення Ісуса Христа в Йордані Бог відкриває себе у Тройці єдиним Богом. Адже Син хреститься в Йордані, Святий Дух сходить на Сина у вигляді голуба, а Отець говорить: «Це Син мій любий, що його я вподобав» (Мт.3. 17). Ну, а коли говоримо, чому Хрещення, то можемо сказати, що в цей день Ісус Христос забажав охреститися. Тому і маємо ще одну назву цього свята.

Відео дня

Чому кутя, яку віряни святкують у переддень Водохреща, має назву Голодна?

—  Тому, що це була вечеря, яку традиційно готували тим людям, які не могли собі її приготувати. Це були бідні люди, безхатченки і т. д.

На Водохреще освячують воду. Що надає їй цілющих властивостей?

—  Я хотів би звернути нашу увагу на кілька речей. Перша річ — це те, що важливо взяти участь у всіх богослужіннях, а не тільки в освяченні води. Чому? Тому що люди приходять і запитують: «Коли освячуватиметься вода?». Це запитують для того, щоб прийти на момент самого освячення води. Це ж стосується освячення Паски, фруктів, меду… Важливо взяти участь у цілій молитві празника, а не в конкретній молитві освячення чи то фруктів, чи води. Це означає, що ми не повинні приходити на 11 годину, коли починається освячення води. Ми маємо прийти на Утреню, Повечір’я, Літургію — і тоді лише взяти участь у освяченні води. Тоді людина візьме глибшу участь у святкуванні цього празника.  Дехто навіть каже, що із крана тече освячена вода. На мою думку, це не є правильно, тому що, власне, коли говорити про цілющість води, то вона є від молитви і від Бога, який благословляє все. Тому важливою є молитва. Води ми можемо випити два, три або п’ять  літрів і вона нам нічого не може допомогти. Чому? Тому що важливою є віра, молитва і важливим є спілкування із живим Богом. Деколи можна побачити, як люди в черзі за водою буквально б’ються, штовхаються, намагаючись випередити один одного. Але по суті, що є важливішим — вода чи Бог, який освячує цю воду. Тому в цей день ми освячуємо воду, але хочемо сказати, що важливішим є Бог, який її освячує.

 Як готуватися до цього свята?

— Можу порекомендувати кілька пунктів:

1.  Відкладіть усю роботу і будь-які походи на базар. Це означає, що чимало речей треба буде підготувати наперед, щоб у день самого свята вже нічого не робити. Відмовтеся від метушні, суєти, побудьте в тиші.

2. Проведіть цей день у колі родини. Адже робота і базар будуть завжди, а діти колись покинуть ваш дім.

3. Прийдіть у храм. Помоліться. Може виникнути запитання: «А куди ж іти у свято чи вихідний день, як не у храм»? Хтось сказав, що коли людина не має часу на молитву і на Бога, то вона не матиме часу на чоловіка, дружину, дитину… Тому обов’язково прийти до храму на молитву.

4. Узяти Біблію і почитати чи наодинці, чи спільно родиною.

5. Узяти добру книгу, чи знайти добру статтю про празник, який маємо святкувати. Це допоможе нам більше зрозуміти це свято.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:00 Збиралися виділити гроші на проєкт по ремонту сходів будинку культури, але не вийшло 19:01 Козятин зібрав 122 тисячі гривень для ЗСУ на благодійному ярмарку photo_camera 17:39 У нашому районі жорстоку вбили матір двох дітей. Підозрюваний — 17-річний хлопець photo_camera 17:35 Не встигнемо розслабитися: після спеки очікується різка зміна погоди Від читача 13:58 Проект “Брама” 16:06 У Козятині медиків привітали з професійним святом photo_camera 15:05 Вилучаються з обігу 500 гривень старого зразка: що вам потрібно знати 11:35 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 11:00 Вивіз сміття з Талимонівки і майже копійчаний техогляд — що замовляла міська рада Козятина у червні 10:27 Робота у Козятині: свіжі вакансії від козятинських компаній 10:01 Удар прийняла сусідня область: наслідки ворожої нічної атаки для енергосистеми 09:33 Цей день, 26 липня: історія, заборони та прикмети 09:30 Буде кілька черг відключень: як вимикатимуть світло 26 липня 09:25 Микола Філонов: Самгородоцька громада отримає 80 тисяч на облаштування Стіни пам’яті (Пресслужба БФ) 08:27 Проблеми дозвілля дітей вилізли на поверхню.
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up