Вишиває бісером неймовірної краси картини

Вишиває бісером неймовірної краси картини
Анна Попович разом із мамою Людмилою
  • Хочемо познайомити вас із талановитою дівчиною з Козятина — Анною Попович. Вона має синдром Дауна.

  • Дівчина надзвичайно креативна, захоплюється різними видами декоративно-прикладного мистецтва, серед яких — вишивка бісером. Розповідаємо, що допомогло Ані розвинути свою творчість

Анна Попович народилася 1984 року і вона має синдром Дауна. Але мама Людмила не сприйняла це як вирок, зовсім навпаки. Із самого малечку жінка займалася розвитком доньки. Прийшло на поміч чимало людей із добрими серцями.

— До школи Аня не ходила, щойно вона підросла, я запросила свою першу вчительку Аліну Домбровську, — розповідає Людмила Попович. — Вона мала відзнаку «Заслужений вчитель», сьогодні її дочка викладає у музичній школі. Аліна Домбровська навчила мою Аню читати, писати, брала її з собою в школу, коли заміняла на уроках.

Завдяки першій вчительці мами Анна Попович отримала початкову освіту. Вона не вміє рахувати цифри в умі, але користується калькулятором. 

Відео дня

А ще Анна Попович — волонтерка. Коли почалося повномасштабне вторгнення, разом із мамою дівчина стала навідуватися у волонтерський пункт і спільно з іншими жінками сплела не одну маскувальну сітку, яка допомогла нашим захисникам.

Вдома Аня незамінна мамина помічниця. Вона обожнює готувати. Кулінарія для дівчини — це не рутинна справа, на яку не хочеться витрачати час. Вона залюбки варить борщ, пече оладки і не тільки. За покупками Аня завжди ходить сама. Вона — частий гість у магазинах, де продають приладдя для творчості, адже займається різними видами декоративно-прикладного мистецтва.

— Я завжди хотіла, щоб Аня навчилася спілкуватися, тому по магазинах вона ходить сама, — продовжує Людмила Попович. — Всі матеріали для вишивок, які їй треба, купує самотужки. Вона і вдома мені все допомагає — і прибирає, і їсти наготує.

Анна — надзвичайно креативна і займається творчість з самого малечку. Її улюблене хобі — вишивання бісером. Дівчина вишиває дуже гарні картини. Мама каже — хист до різних видів мистецтв доньці передався від неї.

— Я абсолютно все вмію, все потрошки, не досконало, але такого немає, щоб я чогось не могла зробити, — продовжує Людмила Попович. — Хочу вишивати — вишиваю, хочу малювати — буду малювати. В Ані точно так само, вона цікавиться усім. В дитинстві вона багато часу проводила із моєю мамою, тому що боялася залишатися вдома сама, а мені треба було працювати. Бувало, приходжу додому, мама каже: «Люся, зламалася касета, то Аня її розкрутила і сама склеїла». 

Свою креативність Ані допомогли розвинути у Центрі дитячої та юнацької творчості, коли вона потрапила на заняття до Світлани Гуменюк. Керівник гуртка не просто навчила Аню робити декоративні вироби, а й підбадьорила дівчину показувати свій талант іншим. Так Аня почала їздити на виставки.

— Раніше у Вінниці проводили фестиваль творчості «Повір у себе» для людей з інвалідністю, — розповідає Людмила Попович. — Вперше ми на нього потрапили, коли Ані було 25 чи 26 років. Коли ми туди приїхали, було 14 номінацій, а дітей понад 150. Маленька кімнатка, не продихнути. Я думала, хто ж на нас зверне увагу? Це ми їхали самі, з викладачем Світланою Гуменюк. І тоді ми отримали перше місце в номінації вироби із покидькового матеріалу (обрізки матеріалів — авт.). Ми їхали додому, такі щасливі були. В газеті тоді про нас написали. Наступні роки вже давали нам машину, а потім вже інші діти почали їздити. Але ми з Козятина були першопрохідцями і їздили на цей фестиваль шість чи вісім років поспіль.

Анна Попович показувала свою творчість і в Козятині. Зокрема, у 2019 нам пощастило потрапити на персональну виставку дівчини, яку організували у терцентрі. Тоді Аня представляла неймовірної краси квіти з фоамірану, картини з бісеру, природного матеріалу, вироби з джгута і мішковини.

 

Читайте також:

Вальсували, провели фотосесію і влаштували танцювальний флешмоб

Проводять пісочну терапію, розробляють нові методики і власноруч готують розвиваючі книги

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (11)
  • Tatiana Zaichko

    Анютта ти молодець.Удачі , здійснення мрій, здоров'я.
  • Dmitri

    Доречі за кордоном такі діти на гарному рахунку в збройних силах.
  • Alla Titova

    Анюта ти молодець, успіхів, здоров'я, здійснення всіх мрій
  • Олена

    Дуже приємна і ввічлива дівчинка🫶

keyboard_arrow_up