Шестикласник створює мотанки у власній стилістиці

Шестикласник створює мотанки у власній стилістиці
  • Королева амазонок, Британка, Приборкувачка вогню, Весна — такі традиційні мотанки у нетрадиційному оформленні мотає учень гімназії №9 Ростислав Ковальчук.
  • Захоплення з’явилося у юнака пів року тому і за цей час він створив близько двадцяти великих ляльок. Де черпає натхнення, чи легко знайти матеріали для втілення своїх ідей і які має подальші плани — розповіли юний майстер та його мама

Ростислав Ковальчук навчається у шостому класі гімназії №9. Йому дванадцять років і він має чимало цікавих захоплень.

— Я люблю готувати їжу, робити щось своїми руками, — розповідає Ростислав. — Раніше я робив гномів, таких, які популярні зараз.

— Ростік завжди любив займатися творчістю, — каже мама Ірина. — Він із другого класу в музичну школу ходить. Грає на тенорі. Це велика труба. Вдома він теж ніколи не сидів без діла — часто робив і поробки різні, і з пластиліну ліпив, і конструктор складав.

Відео дня

Минулого року у героя нашої публікації з’явилося ще одне хобі — він почав вчитися мотати мотанки. Це українські обереги, які споконвіку створювали наші пращури, аби захистити себе від лиха. Опановувати цей вид традиційного українського мистецтва Ростислав почав на гуртку «Берегиня», що діє при Центрі дитячої та юнацької творчості.

— Захоплення Ростіка мотанками почалося, коли він випадково потрапив на майстер-клас керівника гуртка Наталії Баштової, який проводили у парку, — розповідає Ірина Ковальчук. — Вже потім він пішов на гурток до Центру дитячої та юнацької творчості.

— У сквері ми показували, як створювати птахів, — каже Наталія Баштова, керівник гуртка «Берегиня». — Ростік із великою цікавістю взяв участь у цьому майстер-класі. Пізніше він прийшов до мене на гурток подивитися і став одним із найактивніших учнів. У нього є креативна жилка. Він робить не просто ляльку за традиційними правилами, у кожну він додає свій сенс, свою думку, свою ідею. У нього надзвичайно креативне мислення. Восени у нас був захід до Дня пам’яті жертв голодомору і Ростік сам придумав дизайн ляльки. Він змотав велику мотанку в чорній хустці, що тримає в руках буханець хліба і маленьку, яка тримає колосок.

На занятті гуртка, де ми з Ростиславом познайомилися, юнак створив мотанку-оберіг проти пожеж. Лялька у блакитних тонах символізує воду. У руки своїй мотанці юний майстер вклав вогняну птаху. Вода приборкала вогонь — ось, що означає ця лялька.

Усі процеси Ростислав робить самотужки — він сам створює основу ляльки, мотає на обличчі захисний хрест, робить одяг, волосся, вінок та необхідні аксесуари.

За останні пів року юнак створив понад двадцять великих ляльок. Свої творіння він здебільшого дарує бабусям, тітоньці, часом мама просить зробити ляльку для когось із колег. Серед робіт Ростислава — мотанки, що символізують чотири пори року, зерновушка, мотанка-урожай, яка тримає яблука, мотанка-мати, Королева амазонок, тіло якої обплела змія, мотанка-британка.

— Дизайн Ростік придумує сам, — продовжує Ірина Ковальчук. — Десь щось побачить цікаве, чи кудись пішов, про щось говорили, подивився мультик чи кіно і так у нього з’являються ідеї. Найбільше він мотає на гуртку, але буває і вдома також. Спочатку він все обдумує, що саме він хоче. Ще треба, щоб мама знайшла усі необхідні матеріали, а тоді вже береться за роботу. Бо матеріали ми беремо, де тільки бачимо: і в бабусі, і на горищі, і на секонди ходимо інколи, бо там можна знайти дуже цікаві тканини. Наприклад, зараз Ростік хоче зробити мотанку у стилі шахів. Ми дуже довго шукали тканину, яка була б схожою за принтом на шахову дошку. Не могли знайти ніде.

— У нашому місті необхідні матеріали важко знайти? — запитуємо маму юного майстра.

— Так, — відповідає Ірина. — Буває за матеріалами для декору ми їздимо до Вінниці. Там хороший магазинчик є. Тому що те, що Ростік хоче, треба зазвичай піднатужитися, щоб знайти. Нитки ще можна в нас купити, але окрім ниток потрібно багато інших матеріалів. Зараз він хоче лицарські обладунки і в нас ціла проблема, де це їх взяти. Ще у Ростіка в планах зробити соціальну мотанку на тему профілактики раку, Великодню мотанку, мотанку, що символізує азартні ігри і шкільну до Першого вересня.

 

Читайте також:

Наш захисник Дмитро Плотніцький зіграв роль Кобзаря у прем'єрі «Невідомий Шевченко»

Школяр із Махаринець знімає пластилінові мультики

11-річний волонтер Владислав Романов з Козятина став учасником шоу «Різдво. Ти не один». ВІДЕО

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (10)
  • Света Дигтяренко

    Молодчинка ти дуже талановитий
  • Аліна Тимощук

    Молодець,нехай всі його мрії здійсняться
  • Наталія Горецька

    ТАЛАНОВИТИЙ ХДОПЧИК
  • Alona Zavalna

    Дитина з великим даром! Успіхів в подальшому ! 😊

keyboard_arrow_up