Школяр із Махаринець знімає пластилінові мультики

Школяр із Махаринець знімає пластилінові мультики
  • Назар Скакодуб — учень ліцею №2. Він має цікаве хобі — самотужки знімає і монтує пластилінові мультики, які викладає в соцмережі.
  • Деякі з цих роликів показують реалії нашого сьогодення.
  • Бандерогусак проти москаля, циган і кінь, які вкрали російський БТР, знищення крейсера «москва» — це далеко неповний перелік сюжетів Назара

Назар Скакодуб мешкає разом із батьками у Махаринцях. Йому 14 років. Він навчається у 8 класі ліцею №2. У вільний час займається спортом. Та це не єдине його захоплення, адже юний герой нашої публікації самотужки навчився робити пластилінові мультики. Що цікаво, у ранньому дитинстві в Назара зовсім не виходило ліпити з пластиліну. Цю техніку він опанував чотири роки тому, коли побачив відеоурок. Тоді вирішив разом із двоюрідною сестрою Андріаною спробувати робити фігурки за мотивами популярної серед підлітків гри «Five nights at Freddy’s» («П’ять ночей у піцерії Фредді»). Назар зліпив близько півсотні різних фігурок, а потім за допомогою відео в Ютуб навчився робити пластилінові мультики.

— Я показував процес, як я ліплю нашу техніку: гради, Хаймерси і так вирішив зняти свою першу анімацію про те, як український солдат із Джавеліна знищує російський БТР, — розповідає Назар. — Воно «залетіло» на ТікТок. Я зняв ще анімацію про те, як трактор краде російський БТР, як Хаймерс знищує кремль, як наш «Нептун» знищує крейсер «москва». Є у мене також анімації про бій за Миколаїв, за Херсон. До речі, про бої за Херсон планую зняти ще одне відео, тому що поки там тільки дві серії, а я обіцяв продовження.

Назар знімає не тільки ролики патріотичного характеру. У нього є також анімації за мотивами популярних ігор та анімаційних серіалів. Пластиліновий мультик — це ювелірна робота, адже кожен персонаж чи елемент зліплений до найменших дрібниць. На це йде чимало часу. А потрібно не тільки зліпити усі фігурки, а ще й продумати сюжет, розмістити об’єкти у просторі.

Відео дня

— Для фону я зазвичай беру звичайний синій папір і приклеюю туди вату у вигляді хмар, роблю траву, кущі для декорацій, — продовжує Назар. — Після цього ставлю фігурки. Якщо потрібно показати, наприклад, крок, піднімаю ногу і переставляю фігурку. Це все я покроково знімаю на мобільний телефон, а потім монтую, щоб вийшла анімація. Останнім часом я почав використовувати додаток, який стабілізує відео і дозволяє робити плавні анімації.

Лише уявіть: щоб зробити короткий ролик до двох хвилин, потрібно зняти близько тисячі кадрів, а потім зліпити їх докупи, щоб вийшов мультик. А позаяк він не німий, треба ще погратися зі звуковими ефектами. Тож над одним роликом необхідно посидіти доволі довгенько. Назар каже, його максимум був 1600 кадрів.

@userbpryiaclwo

 

♬ оригінальний звук - назар кот 1234567890

— Зараз багато часу займає школа, тому доводиться працювати над мультиками тільки у вихідні, — зізнається Назар. — Йде дуже багато пластиліну. Найбільше використовую білого і жовтого, тому його часто не вистачає. Для моїх фігурок мені треба багато сірого кольору і для цього потрібно змішувати чорний пластилін із білим. Перероблений пластилін використовувати повторно майже неможливо, тому що виокремити кольори дуже важко. Тому багато довелося просто викинути. Зараз у мене тільки два столи зайняті пластиліном.

— Інколи, коли я бачу весь цей рейвах, я трохи нервую, але потім заспокоюю себе, що це творчий безлад, — підключається до розмови Катерина, мама юнака. — У нас окремий стіл, де він знімає відео, я вже навчила Назара вимивати пластилін з поверхні. Ми з чоловіком його всіляко підтримуємо, новий пластилін купуємо безвідмовно. Був період, що під час карантину магазини були зачинені і не було можливості купити новий, то Назар з Андріаною брали купи переробленого пластиліну і пластиковими ножами по кольорах виокремлювали маленькі зернинки і збирали за кольорами. Це така кропітка робота. Я не знаю, де в нього береться натхнення і сила волі це все ліпити. У фігурках багато дрібних деталей, і щоб їх зробити, треба мати терпіння. А Назар це робить так спокійно, він від цього кайфує. Він бачить пропорції, у нього виходять однакові руки, однакові ноги. Це треба весь час придивлятися, а в нього це все виходить саме собою. Коли він тільки починав ліпити з пластиліну, я пам’ятаю, ми мали їхати додому, він посидів у мене на роботі, подивився відео, як робити фігурку, і поки чекав нас із чоловіком у машині, по пам’яті цю фігурку зліпив.

Подивитися відео Назара можна за цим посиланням.

 

Читайте також:

Керівник гуртка «Сувенір» Світлана Гуменюк перемогла у Міжнародному конкурсі мистецтв «Талант року»

11-річний волонтер Владислав Романов з Козятина став учасником шоу «Різдво. Ти не один». ВІДЕО

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

keyboard_arrow_up