«Перемога в конкурсі стала для мене несподіванкою»

«Перемога в конкурсі стала для мене несподіванкою»
  • Юлія Маковська — студентка нашого училища.
  • Нещодавно дівчина долучилася до конкурсу «Фруктово-ягідні смаколики України», в якому брали участь студенти з різних міст, і здобула перемогу.
  • Як готувалася, що подала на конкурс і ким мріє стати у майбутньому — про це ми поспілкувалися з переможницею

Юлія Маковська — студентка другого курсу Козятинського міжрегіонального вищого професійно-технічного училища залізничного транспорту. Втім, спеціальність дівчина здобуває зовсім не залізничну — вона майбутній кухар-офіціант-кондитер. Цією професією зацікавилася неспроста: мама Юлії працює в кафе, бабуся також у сфері громадського харчування. Найбільша мрія дівчини — відкрити власний ресторан, тому після випуску з училища вона планує піти навчатися далі.

— Вона дуже здібна, у неї своє бачення, — розповідає майстер Лідія Вовчик. — Коли у нас була робота на розряд, ми готували котлету по-київськи. Юля її не просто подала, а оформила подачу з пророщеним льоном. Вона дуже творча, завжди шукає цікавинки. У мене в групі таких талановитих троє. Вони завжди свою родзинку додають у всі страви, коли ми готуємо, щось постійно шукають в інтернеті.

Нещодавно Юля долучилася до Всеукраїнського конкурсу «Фруктово-ягідні гастрономічні смаколики України». Його провели в межах співпраці навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Дніпрі та громадської організації «Асоціація рестораторів та готельєрів міста Дніпро».

Відео дня

— Нам дали завдання на літні канікули, щоб ми приготували страву до конкурсу, — розповідає Юлія. — Спочатку я мала готувати тільки м’ясну страву, але потім подумала, раптом не підійде, тому ми з мамою почали розглядати інші варіанти. Мама працює в «Міражі», всі її колеги думали над стравою, яку можна приготувати. Зрештою, я зупинилася на кручениках і сирних пончиках. Крученики — це маленькі рулетики з вишневою начинкою, які подаються з вишневим соусом. Друга страва — це щось на кшталт сирників, але вони смажені у фритюрі. Там також всередині вишня. Назвали ми їх сирні пончики, тому що ми зміксували дві страви — сирні кульки, які готують у фритюрі і подають як солону страву, і солодкі пончики, тому що нам потрібна була саме солодка страва з вишнею.

Конкурс проходив у режимі онлайн, тож аби долучитися, потрібно було надіслати свою світлину та фотографію приготованої страви, розписати історію, як вона виникла та детально викласти рецептуру. Роботу козятинчанки журі оцінило на високому рівні — Юлія отримала найвищі бали і здобула перше місце з-поміж усіх учасників.

— Це для мене стало справжньою несподіванкою, — зізнається Юлія Маковська. — Тому що з нашої групи подавалася не тільки я, але так вийшло, що саме я здобула перше місце.

Роботи конкурсантів, які здобули призові місця, увійдуть до електронної версії книги «Гастрономічний код нації. Фруктово-ягідні гастрономічні смаколики України». Адже головна ціль конкурсу — не просто залучити студентів до приготування традиційних страв, а, перш за все, зберегти українську кулінарну спадщину, яка є нашим національним надбанням.

 

Читайте також:

Директору Козятинського залізничного училища Андрію Стецюку призначили Премією Верховної Ради України

Студенів з училища навчили надавати домедичну допомогу

Козятинський «Колорит» здобув Гран-Прі на обласному конкурсі патріотичної пісні і танцю

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up