Стоматологічна допомога і пільговий автобус на село — необхідність

Стоматологічна допомога і пільговий автобус на село — необхідність
  • У четвер, 11 липня, рада ветеранів нашого міста зібралася на своє
  • чергове засідання. На порядок денний було винесено 4 питання і різне. На засідання були запрошені гості з міської лікарні та з
  • відділу надання послуг.

З самого початку роботи ради ветеранів слово мала начальник управління соціальної політики Ірина Павлюк. Вона повідомила, що програма підтримки пільгових категорій в нашій громаді виконується. Ветерани війни, ліквідатори Чорнобильської катастрофи отримують ліки за пільговими цінами та зубопротезування. Для пенсіонерів курсує пільговий автобус першого маршруту. З аптеками укладено договір, що вони будуть ветеранам пільгових категорій відпускати ліки на пільговій основі. Щодо надання допомоги по зубопротезуванню — це проблема, яка досі не вирішена тому, що наша лікарня немає спеціалістів, тому й дозволу щоб проводити стоматологічне обслуговування пацієнтів не має.

— Для пенсіонерів і для пересічних громадян зубопротезування в нашій громаді велика проблема, навіть немає до кого звернутися. Лише є допомога у приватних кабінетах зубних лікарів. Хто допоможе пенсіонеру?  — запитує писутніх голова ради ветеранів Федір Кропива і додає, що така ж ситуація з пільговим автобусом на селі. — Чому не подумати міській владі про курсування пільгового автобуса? Чому не налагодити безоплатний проїзд сільських пенсіонерів хоча б один раз чи двічі на тиждень, щоб люди мали змогу відвідати медичний заклад у нашому місті?

Ситуацію в ЦРЛ пояснив заступник директора Козятинської ЦРЛ з організаційно-методичної роботи Руслан Петруца. Він зазначив, що Козятинська ЦРЛ, як і уся система медичних закладів в Україні, вже чотири роки надає медичні послуги лише згідно укладених договорів із Національною службою здоров’я України (НСЗУ). Якщо в нашій лікарні буде пакет медичних гарантій від НСЗУ, у такому разі отримання послуг для пацієнтів буде абсолютно безкоштовним.

Відео дня

Що стосується зубопротезування: цьогоріч, за інформацією Міністерства охорони здоров’я України та НСЗУ, лиш запустився пілотний пакет «Зубопротезування окремих категорій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України». Згідно умов пакету, послуги безоплатного зубопротезування можуть отримати: учасники бойових дій; особи з інвалідністю внаслідок війни; військовослужбовці, — сказав Руслан Петруца.

Віктор Щаблевський зауважив, що програма з пільговими ліками має бути кращою і переконаний, що є помилкою коли за проходження медкомісії не малі гроші платять студенти.

Член президії ради ветеранів Микола Купчик ознайомив присутніх з державною програмою забезпечення пільгових категорій громадян. Він наголосив, що медичне обстеження молодих людей потребує пильної уваги. Перелік платних послуг в медичних закладах затверджує міська влада тож вона має закласти кошти на медкомісію студентів при формуванні бюджету. В кінці свого виступу Микола Мусійович закликав міську владу подумати про відновлення роботи стоматологічної поліклініки.

Заключне слово з питання пільгового автобуса на село та зубопротезування взяв головуючий. Федір Кропива запропонував направити до міської ради лист з пропозицією запровадити періодичний пільговий автобус та відновити стоматологічної поліклініки. Пропозиція голови ради ветеранів була підтримана одноголосно.

Друге питання у порядку денному стосувалося стану та збереження пам’ятників та військових поховань в громаді. Головуючий відзначив, що в деяких селах немає дбайливого ставлення до пам’ятників і захоронень воїнів Другої світової війни. 

— Вважаю, що таке ставлення недопустиме, — сказав він і запропонував звернутися до старост сіл, голів первинних громадських організацій щоб впорядкувати пам’ятні знаки і військові захоронення загиблих у  Другій світовій війні. Вирішили направити з цього приводу листа до міської ради, до сільських старост та первинних ветеранських організацій.

Останнім питанням порядку денного було висунення Миколи Купчика на звання почесний громадянин міста Козятин. Виступили Євгеній Буравський та Андрій Стецюк. Сказали, що будуть підтримувати таку пропозицію у профспілці залізниці та дирекції залізничних перевезень. На засіданні ради ветеранів за таку пропозицію проголосували одноголосно.

В пункті порядку денного «різне» було тільки одне питання. Євгеній Буравський повідомив, що Укрзалізниця виділила в цьому році кошти на оздоровлення пенсіонерів і люди, які вийшли на заслужений відпочинок, можуть звертатися з цього питання у профспілкові організації, де вони працювали до виходу на пенсію.

 





 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up