Презентували документальний фільм про Тимка Падуру

Презентували документальний фільм про Тимка Падуру

У п’ятницю, 18 жовтня, у Вінниці, у великій залі обласного молодіжного центру «Квадрат» презентували документальний кінофільм про життя та творчість відомого українсько-польського поета та композитора, автора знаменитої пісні «Гей, Соколи!» Тимка (Тимоша) Падуру (1801-1871).

Кінофільм тривалістю 40 хвилин відзнято за мотивами книги історика та краєзнавця Миколи Купчика «Стежками Тимка Падури (хронологія та географія життя і творчості)». Автор сценарію та режисер – Віталіна Приймак.

– Нам вдалося об’єднати зусилля влади та громадськості і створити культурний продукт, який вже привернув увагу до непересічної особистості Тимка Падури, відновити пам'ять про нього та популяризувати його творчість, яка просякнута національно-патріотичними ідеями та вірою у краще майбутнє України –, зазначила Ольга Маліновська.

– Фільм відзнято за мотивами моєї книги, де я дещо відійшов від епічності образу Тимка Падури. Поет зображується зі своїми сильними і слабкими сторонами, переживаннями, успіхами та невдачами, життєвою філософією з метою більш повного розкриття його образу, – відзначив Микола Купчик.

Відео дня

Зазначимо, що книга «Стежками Тимка Падури» містить світлини різних періодів життя поета, перелік усіх творів композитора, а також відомості про ключові віхи його життя та творчості.

За словами Миколи Купчика, складність дослідження історичної постаті та творчості Тимка Падури полягає у тому, що він досить оригінально писав свої твори: українською мовою, але з використанням польських літер.

Нагадаємо, що цього року відбувся І Міжнародний фестиваль «Гей, Соколи!» у с. Махнівка Козятинського району. Місце проведення символічне: у Махнівці завершився життєвий шлях Тимка Падури.

За інформацією Вінницької облдаржадміністрації

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Лика Семчук

    Вітаємо! Маємо надію отримати копію..
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
16:00 Виплата 500 гривень ювілярам-довгожителям: як отримати? 15:27 У Козятині на центральній вулиці висадили 200 кущів троянд photo_camera 14:00 Перевищує норму у 7,5 рази: назвали причину забруднення азотом Південного Бугу на Вінниччині 13:03 У Козятині з нагоди Дня Європи в Україні провели шаховий турнір. Імена переможців Від читача 17:25 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 11:00 «Поки війна, ми всі працюємо задля перемоги» 10:15 Затримали агентурну групу, яка готувала масовані ракетні удари, в тому числі і по Вінниччині 09:11 У Непедівку на Храмове свято приїде Митрополит Симеон. Відкриватимуть Алею пам'яті і слави 08:30 Для пацієнтів Козятинської ЦРЛ освятили свіжоспечену здобу 08:00 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт) 21:17 Розпис яєць давня українська традиція і оберіг для родини 19:42 Сталевий воїн з позивним «Беркут» загинув на Донеччині. Сьогодні — річниця
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up