Наприкінці XIX століття у Козятині розводили поштових голубів. Цікаві факти від музейників

Наприкінці XIX століття у Козятині розводили поштових голубів. Цікаві факти від музейників
  • У 1892 році в Козятині стали активно розводити поштових голубів. Навчених птахів привозили з-за кордону або купували у міських любителів.
  • Музейники розповіли цікаві подробиці голубиного буму

«Наприкінці XIX століття у Козятині великої популярності набуло розведення поштових голубів. Історія появи цього виду дозвілля є доволі цікавою. Голубина пошта була широко розповсюджена в Європі. У 1891 році в Києві створили «Товариство голубиного спорту», що займалося розведенням і вихованням поштарів для армії. А 3 травня 1892 року відбулися перші голубині змагання, які набули неабиякої популярності. В Козятині це дійство проходило на площі перед Продпунктом в присутності великої кількості люду, які були в захваті, особливо дітлахи. Тут військові урочисто під звуки духового оркестру випускали першу пару голубів. Охочим пропонували відправити повідомлення в Київ всього за один карбованець», — йдеться у Музеї історії Козятина.

Згодом у Козятині почався справжній голубиний бум — більш-менш заможні міщани масово облаштовували голубники. Поштовими голубами стали користуватися для ділового та особистого листування, а закохані обмінювалися любовними посланнями. 

Відео дня

Перша світова війна не застала любителів поштових голубів зненацька. Військові поштарі були добре підготовлені до бойових дій і широко використовувалися для зв’язку окремих загонів, гарнізонів і роз’їздів. Ворожих поштарів німці знищували за допомогою снайперів і спеціально навчених яструбів. Тоді й проявилася вразливість голубиного зв’язку. В руки противника потрапляло чимало так званих голубеграм і кодувань.

З того часу і понині в Козятині існує група ентузіастів-любителів цих дивовижних та розумних птахів. Мешканці  Козятина досі згадують Гаєвського Валентина Івановича (колишнього начальника воєнізованої охорони) як палкого прихильника голубиної справи, вихованцями якого милувались усі жителі міста розповіли у музеї.

Під час нацистської окупації у Козятині, німецьке командування видало категоричний наказ знищити всіх голубів. Зазначалося: «Хто після 26 жовтня ще буде тримати голубів, той буде розстріляний як саботажник». Згодом всіх поштарів конфісковували та відправляли в Німеччину, побоюючись «пернатих партизанів».

Усі публікації про історію Козятина та району читайте ТУТ

Читайте також:

Залізничне ретро: перші вагони

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up