Незламний дух: історія відновлення захисника з Вінниччини

Незламний дух: історія відновлення захисника з Вінниччини
  • Захисник Роман Осадчук з Вінниччини, отримавши важке поранення обличчя на війні, пройшов складну реконструктивну операцію.
  • Завдяки зусиллям українських хірургів, він поступово відновлює мовлення та повертається до нормального життя.

Роман не міг нормально жувати та говорити після того, як усього за пів метра від нього розірвалась ворожа міна та понівечила пів обличчя. Аби відновити 31-річному захисникові щелепу та повернути якість життя, спеціалісти Центру UNBROKEN взялися за складну реконструктивну операцію.

У війську з 18 років

Роман став повнолітнім, пішов на строкову службу. Згодом підписав з армією контракт. Після початку повномасштабного вторгнення служив у лавах 28-ї окремої механізованої бригади, де був командиром групи. Важке поранення отримав у перший рік великої війни — на Херсонщині.

Роман добре пам’ятає як це сталося. Каже: «Я прикривав гранатометників і виконував відволікаючий маневр, коли побачив, як на мене, летить міна. Першу побачив, а другу — спіймав. Пам’ятаю нестерпний біль і те, що намагався продовжувати бій. Проте моя рука вже не працювала».

Відео дня

Рятували у різних клініках

Осколки міни завдали Роману численних поранень. Його рятували в різних містах України, проте відновити нижню щелепу за допомогою першої операції не вдалося. Пластина, встановлена під час операції, не прижилася. Це призвело до того, що Роман не міг нормально говорити і жувати.

Відновили щелепу у Львові

Цього липня Роман звернувся по допомогу до Центру UNBROKEN. Після ретельного обстеження, включаючи КТ-ангіографію, лікарі розробили детальний план операції і протягом місяця готувалися до складного втручання.

— Щоб відновити щелепу Романа, ми провели складну реконструктивну операцію, яка тривала 12 годин, — розповідає Олег Ковтуняк, завідувач Центру голови та шиї Лікарні Святого Пантелеймона Першого медоб’єднання Львова. — Ми взяли кістку з ноги пацієнта і пересадили її на обличчя, відновивши втрачені тканини.

Складне реконструктивне втручання минуло вдало. Наразі Роман лише починає відновлюватися після операції, але вже має успіхи — він помітно краще говорить.

 

Читайте також:

Цей день настав: ремонтують вулицю Винниченка. Але чим і як?

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up