Дошку пам’яті загиблих Героїв будуть добудовувати

Дошку пам’яті загиблих Героїв будуть добудовувати
  • Розібрана секція тротуарної плитки та бетонна підставка — так зараз виглядає територія поруч із Дошкою пам’яті полеглих захисників.

  • Її збираються розширяти. І це буде не єдине місце вшанування бійців, які віддали своє життя за Україну

Серпень 2019 року. Замість половини колишньої Дошки пошани на вулиці Пилипа Орлика, де свого часу були світлини почесних громадян міста Козятин та фотографії колективів установ та організацій, самі бетонні руїни. Частину конструкції вирішили демонтувати «у зв’язку із фізичним та моральним зносом», як йшлося у рішенні виконкому. Залишили лиш половину дошки, де були розміщені фотографії бійців з Козятинщини, що загинули на війні з 2014 по 2019 рік. На той момент це було 16 Героїв не лише з Козятина, а й нині неіснуючого Козятинського району. І тоді ніхто навіть не підозрював, що зовсім скоро росія піде у наступ на всю територію України.

Час йшов, на місці демонтованої половини дошки висадили туї. На тій частині, що залишилася, портретів загиблих захисників стало не 16, а дев’ять, бо забрали світлини Героїв, які не були мешканцями Козятинської громади. А тоді настав страшний ранок 24 лютого 2022 року, коли почалася повномасштабна війна. І загиблих Героїв ставало все більше і більше.

Вперше Дошку пам’яті оновили напередодні Дня незалежності у перший рік великої війни. Тоді до дев’яти портретів загиблих бійців додали світлини ще двадцяти Героїв, життя яких забрала війна у перші шість місяців повномасштабного вторгнення. Не минуло навіть двох місяців, а світлин полеглих Героїв стало вже 36. На початку 2023-го Дошку пам’яті оновили втретє і тоді там розмістили портрети 54 військових. Щоб умістити всіх, формат фотографій довелося зменшити у два рази і ставити світлини в два ряди. Нині на Дошці вже 111 портретів загиблих Героїв. І місця там практично не залишилося.

Відео дня

Ми не раз чули нарікання козятинчан через те, що половину колишньої дошки пошани розібрали, а могли б зараз використовувати для вшанування пам’яті полеглих захисників. І, схоже, мешканців міста почули. Днями ми помітили, що біля Дошки пам’яті розібрали секцію бруківки і встановили невеликий бетонний блок. Виявилося, що Дошку будуть добудовувати — те, що демонтували п’ять років тому, повернуть на місце.

— Ми будемо ставити до існуючої Дошки пам’яті ще одну секцію, тому що, на жаль, місця для розміщення світлин загиблих Героїв уже закінчилося, — каже начальник Управління житлово-комунального господарства Іван Вовкодав. — Це секція, яка була демонтована у 2019 році — основу зберегли після демонтажу. Ми вже зробили підставку і будемо вмонтовувати на неї цю основу.

Найближчим часом не тільки розширять Дошку пам’яті, а й мають створити ще одну локацію для вшанування Пам’яті полеглих на війні Героїв. У Козятині збираються створити Алею Пам’яті. Планують, що її розмістять на центральній площі. 

— Ми вже замовили конструкції, їх привезли у Козятин, — каже Іван Вовкодав. — Зараз триває збір інформації та її уточнення із родинами загиблих захисників. На самі банери, де буде розміщена інформація, ми договір вже також уклали. Чекаємо, коли рідні полеглих Героїв узгодять остаточну інформацію та світлини, щоб перейти до монтажу Алеї Пам’яті.

 

Читайте також:

Дружині загиблого Героя Віктора Кравчука вручили орден «За мужність» ІІІ ступеня

Родинам загиблих Героїв Ігоря Болдіна та Анатолія Федорця вручили державні нагороди

Просять підтримати петицію про присвоєння звання Герой України посмертно Костянтину Соколівському

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Игорь Шпортко

    Скільки можна писати срань шо ви зробили для героїв чи зробите про себе пишіть

keyboard_arrow_up