Для українських військових створили «Дороговказ пораненого»

Для українських військових створили «Дороговказ пораненого»
  • Посібник «Дороговказ пораненого» містить покрокову інструкцію для травмованих військовослужбовців.
  • А також важливу інформацію, що необхідно врахувати пораненому на кожному з етапів: евакуація, стабілізація, госпіталізація, лікування, щоб не втратити кінцівку.

У межах реалізації Національної програми «Врятуй кінцівку» відбулась презентація посібника «Дороговказ пораненого», який створив Міжнародний благодійний фонд «Здоровʼя українського народу».

Посібник  — це структурована, покрокова інструкція, що містить порядок дій військових у разі отримання поранень, направлених на зменшення ускладнень від травм, рятування кінцівок та зменшення вірогідності ампутації, і головне — збереження життя. Крім того, документ містить і юридичні поради, що допоможуть уникнути фінансових втрат.

В дороговказі вказані всі головні аспекти, які необхідно врахувати військовому на етапі евакуації, стабілізації, госпіталізації та лікування, та які допоможуть зберегти дорогоцінний час та здоровʼя.

Залежно від етапу, на якому знаходиться поранений, він знайде необхідну інформацію:

Відео дня
  • як діяти,
  • куди звертатися,
  • на що звертати увагу,
  • на що не зважати,
  • до чого можуть призвести та чи інша дія або бездіяльність,
  • рекомендації щодо різноманітних штатних та нештатних ситуацій.

Посібник вже опублікований на сайті МБФ «Здоров'я українського народу». 

Робота над дороговказом тривала з перших днів повномасштабного вторгнення в межах реалізації програми «Врятуй кінцівку», спрямовану на зменшення інвалідизації військових.

Авторська команда «Дороговказ пораненого» провела десятки консультацій з військовими та цивільними лікарями, бойовими медиками, ветеранами, безпосередньо з військовими, які отримали поранення та пройшли весь шлях від евакуації до одужання, з резидентами програми «Врятуй кінцівку». Автори визначили основні проблеми, з якими стикаються поранені, знайшли шляхи їх вирішення. 

— Наша мета — публічно оголосити про проблеми, пов'язані з евакуацією, лікуванням, реабілітацією та адаптацією поранених, — розповідає Сергій Сошинський, голова МБФ «Здоровʼя українського народу». — Посібник та інші цифрові та технологічні рішення допоможуть уникнути ампутацій понад 15 тисячам поранених. Ми віримо, що цей документ допоможе десяткам тисяч постраждалих заощадити ресурси й повернутись до нормального життя.

«Дороговказ» створювався за підтримки військових медиків, під редакцією кращих ортопедів-травматологів України, за сприяння Ради захисту прав та безпеки пацієнтів.

Робота над посібником продовжується. Інформація буде оновлюватися з урахуванням нового досвіду лікарів та постраждалих.

Надалі команда авторів планує сформувати спільноту з поранених, їх родичів, громадських організацій, волонтерів, благодійних фондів, зацікавлених представників військових частин та інших організацій задля масового розповсюдження та впровадження «Дороговказу пораненого». У планах також створення однойменного мобільного застосунку.

Про програму 

Національна програма «Врятуй кінцівку» — це найбільша в країні програма допомоги (після Національної служби здоров'я України) постраждалим внаслідок війни та фінансує коштовні операції з порятунку кінцівок, які не покриває держава.

За час роботи програми:

  • провели понад 1000 операцій з порятунку кінцівок,
  • прифронтові лікарні та госпіталі забезпечені понад 3 000 апаратів зовнішньої фіксації,
  • створили сотні годин наукових лекцій для лікарів.

Збереження кінцівки обходиться державі в 5-6 разів дешевше, ніж ампутація та протезування.

Про фонд

Міжнародний благодійний фонд «Здоров'я українського народу» заснований у 2009 році. Фонд реалізує програми, спрямовані на покращення якості, доступності та безпечності медичних послуг. 

Президентом фонду є Сергій Сошинський — український громадський діяч у галузі медицини, ексрадник Міністра охорони здоров’я з питань освіти, науки та інновацій, співголова Оргкомітету «Національної Медичної Премії».

У 2011 році МБФ «Здоров'я українського народу» прийняли до лав Всеукраїнської благодійної організації «Асоціація благодійників України» дійсним членом якої він є і на сьогодні, а також отримав у 2022 році від асоціації найвищу відзнаку «Компас благодійності України».

Наприкінці 2022 року фонд розпочав збір Першого медичного мільярда на 15 000 операцій на кінцівках в межах національної програми «Врятуй кінцівку».

 

Читайте також:

«Діти й дружина були для нього скарбом». Глухівці прощалися з Костянтином Соколівським

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up