«Для нас немає окремо 80-ої, 95-ої, 21-ої чи 120-ої бригади»

«Для нас немає окремо 80-ої, 95-ої, 21-ої чи 120-ої бригади»
  • Днями чергова партія гуманітарної допомоги прибула з Фінляндії до Козятина.
  • Вантаж розвантажив фонд «Бойовий волонтер України», до якого входять козятинчани.
  • Медичні засоби та медобладнання, шини, продукти харчування — це далеко неповний перелік того, що привезли фіни. Куди спрямують допомогу — читайте у нашій публікації

Понеділок. До Козятина заїжджають дві фури. На лобовому склі табличка «Humanitarian aid to Ukraine» (гуманітарна допомога Україні — англ.). За кермом однієї з вантажівок Юкка, іншу веде Янне. Чоловіки пробули в дорозі п’ять діб і подолали більше трьох тисяч кілометрів, аби доправити до України гуманітарний вантаж із Фінляндії. Фури супроводжує волонтерка Катерина. Вона уродженка України, але в дитинстві разом із родиною виїхала до Фінляндії.

— Ми виїхали у п’ятницю, на паромі до Таліна, — розповідає Катерина. — У суботу ми вже були біля Любліна, проїхали більше тисячі кілометрів за добу із зупинками. До кордону пройшли на диво швидко. Зараз він пустий, на Рава-Руській я давно такого не бачила. На українській стороні немає фур, як зазвичай буває, довжиною в кілометрів 100-150

Це не вперше Фінляндія доправляє до нашого міста гуманітарний вантаж. Фіни почали нам допомагати від початку повномасштабного вторгнення, а з початку цього року це вже їх друга поїздка до нас. Фінські волонтери співпрацюють із благодійним фондом «Бойовий волонтери України», до якого входять козятинчани. Отриману від фінських друзів допомогу волонтери фонду передають далі, в залежності від запитів.

Відео дня

Юкка відкриває тент із написом «Транспорт Хосіке» фінською. Вантажівка заповнена коробками різного розміру. Кожна з них підписана. Волонтери фонду «Бойовий волонтер України» починають розвантажувати фуру. Вони складають коробки на палети.

— Це у нас медицина пішла, — каже Катя.

Під «медициною» волонтерка має на увазі розхідні матеріали — катетери, маски, мішки для стоми та інші предмети, необхідні в медицині.

— Цього разу у нас медицини дуже багато, — розповідає Володимир Буцій, голова благодійного фонду «Бойовий волонтер України». — Привезли нам і буржуйки, бо ми вже готуємося наперед до зими. Ми на 99% упевнені, що нам доведеться ще хлопців буржуйками забезпечувати, але маю таку чуйку, що на наступну осінь вже вони нам непотрібні будуть. Минулого року ми завезли першу партію в 700 штук, наступна партія прийшла в 150 штук.

— За весь час, що ми допомагаємо, ми завезли щонайменше трьох тисяч буржуйок, — додає Катерина. — Вони потрібні не тільки для тепла і не лише військовим. У прифронтовій зоні багато розбомблених територій, але там досі живуть люди і їм немає на чому готувати їжу для дітей. Тому буржуйки — це і тепло, і можливість не залишитися голодним. 

Окрім буржуйок та розхідних матеріалів у партії гуманітарної допомоги також меблі медичного призначення, серед яких ліжка з підйомниками. Частину з них спрямують на лікарні, частину — на госпіталі. Привезли з Фінляндії і медичне обладнання.

— Є у нас тут УЗД-апарат, — продовжує Володимир Буцій. — Він поїде на Харківщину, вже його чекають лікарі. Його ціна плюс-мінус 2,5 мільйона, якщо його купувати в Україні, і то не новий. Ми спочатку планували його везти на Запорізький напрямок, але госпіталь у Харкові зараз потребує його більше.

Привезли фінські друзі також великі шини. Волонтери кажуть, танкісти їх чекають із нетерпінням. Є в гуманітарному вантажі одяг, дитяче харчування та сухе молоко, продукти тривалого терміну зберігання, оргтехніка, яку передадуть на навчальні заклади. Гуманітарний вантаж розвантажили у Козятині, в подальшому волонтери фонду «Бойовий волонтер України» відправлятимуть його як військовим, так і цивільним на різних напрямках, а також передаватимуть до інших благодійних фондів, які, в свою чергу, також доправлятимуть допомогу до тих, хто цього потребує.

— Якщо буде потреба у Козятині, ми, звичайно, відгукнемося, але загалом допомога розходиться по Україні, на всі напрямки — Одеса, Херсон, Запоріжжя і не тільки, — каже Буцій. — З початку широкомасштабної війни я поставив ціль перед всіма хлопцями — у нас немає окремо 80-ої, окремо 95-ої, окремо 21-ої чи 120-ої бригади. Вони неділимі, вони всі наші і якщо є в когось прохання, що комусь щось треба і ми дивимося, що ми можемо відправити допомогу швидко, ми це робимо.

Волонтери кажуть — щоб доправити допомогу за призначенням, зараз найчастіше користуються послугами «Нової пошти». На це є свої причини.

— Якщо нам везти вантаж самим, треба проїхати декілька тисяч кілометрів, а завантажиш ти машину максимум на чотири тонни, — пояснює Володимир Буцій. — У нас буває таке, що й колеса стріляють від перенавантаження. Тому зараз ми беремо талони «Нової пошти», це набагато швидше і простіше. Тому що одночасно на Донецький, Харківський та Запорізький напрямок самотужки доправити вантаж нереально, а «Нова пошта» доїжджає.

Гуманітарний вантаж вдалося доправити завдяки небайдужим фінам, Товариству українців у Фінляндії, Логістичному центру «Допомога Україні», «Транспорт Хосіке», організації «Від серця Састамали».

 

Читайте також:

«Потрібні тепловізор та РЕБ. У нас з вами є 10 днів, бо їду на схід»

Бійцям з козятинської тероборони потрібен бус. Організували збір — долучайтесь

«А ми працюєм — потужність цеху збільшилась. Будуть варитись лікувальні мазі»

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up