Здоров’я на вашому столі на червень

Здоров’я на вашому столі на червень
  • З лікарем Іваном Смоличем ми зустрічалися в квітні і він дав рекомендації, як правильно мають харчуватися, особливо люди похилого віку у травні.
  • Як кажуть, на носі червень і ми знов звернулися до почесного ветерана України лікаря гігієніста, щоб він розповів, як потрібно харчуватися у червні.


—Післязавтра перший день літа, дайте пораду нашим землякам, як і чим треба харчуватися у червні?

Відео дня

— Травень, на жаль, без дощу передає естафету першому місяцю літа. Червень багатий зеленими продуктами і їх треба вживати. Це — петрушка, кріп, кульбаба, подорожник, салати, зелена цибуля, часник, базилік, кінза та інші. Ягоди — полуниця, черешня, смородина.

— Люди більш солідного віку скаржаться на хронічну втому, від такого недугу є рецепт?

— Щоб подолати хронічну втому, особливо тим, хто перехворів грипом, коронавірусом, якраз треба робити те, про що я кажу: споживати зелені продукти, а за відсутності зелені вживати ягоди з невеликою кількістю травневого меду, це за умови відсутності алергії.

— А коли є алергія?

— Лісова суниця — справжнє джерело вітамінів С, В1, В2, В6, рр, мікроелементів: калій, йод, мідь, цинк, марганець, бор тощо... має чудовий смак, поліпшує харчування.

Фітотерапевт Михайло Носаль пропонує включити суниці у раціон хворих подагрою, виразкою шлунка, сечокам’яною хворобою, сечового міхура та селезінки.

— А як їх вживати?

— Рекомендовано вживати свіжими, перетертими з медом у пропорції 1:2. Корисні заморожені, їх споживати в разі потреби.

Також чудовий засіб для поліпшення здоров’я черешня. Щоб відчути оздоровчий ефект, варто з’їдати 10-15 ягід зранку та  ввечері до 19 години. Вони допомагають при варикозі, безсонні, серцевих недугах, проблемах зі шкірою, закрепах, кишкових захворюваннях.

— А в людей молодшого віку може бути хронічна втома? 

— На збереження і підтримку здоров’я людини впливають багато чинників: позитивний настрій, відсутність шкідливих звичок, переїдання, мала рухливість, куріння, неконтрольоване вживання ліків, алкоголю, наркотиків та інших токсичних речовин. Але особливою умовою для зберігання здоров’я є якісне харчування.

Прислухаймося до поради батька медицини Гіппократа. «Ваша їжа має бути ліками, а не  ваші ліки мають бути їжею». Не шукайте засобів зцілення в хімічних закордонних ліках, а користуйтеся плодами природи, Богом даними овочами, фруктами та ягодами.

Не забувайте пити якісну воду (28-30 мілілітрів на кілограм тіла людини.)

Що старша людина, то більш відповідального ставлення потребує її харчування.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up