«Йде мова за життя жителів громади, а не за покращення умов»

«Йде мова за життя жителів громади, а не за покращення умов»
Цей КТ-апарат встановили у лікарні три роки тому. Обладнання надали у рамках президентської програми «Велике будівництво»
  • Два тижні тому ми розповідали, що Козятинській ЦРЛ дозволили лікувати інсульти.
  • Однак для повноцінної роботи необхідно відремонтувати КТ-апарат і коштуватиме це не дешево. Думки козятинчан із цього приводу розділилися.
  • Одні стверджують — можна відправляти хворих і у Вінницю, щоб не витрачати зайві кошти, інші кажуть — економити треба на іншому

Ми вже розповідали, що цього року Козятинська ЦРЛ подавала до Національної служби здоров’я України пропозиції на підписання нових пакетів послуг — допомога при гострому мозковому інсульті та фізична реабілітація в стаціонарних і амбулаторних умовах. Інсультний пакет нашій лікарні вже погодили. Однак, як повідомила під час брифінгу директорка медзакладу Оксана Забазнова, вийшов із ладу КТ-апарат, який встановили у лікарні в рамках проєкту «Велике будівництво» у 2021 році. За попередніми підрахунками, його ремонт обійдеться орієнтовно в три мільйони гривень.

Ми опублікували цю новину на нашому сайті koziatyn.info. У коментарях читачі стали висловлювати свої думки з цього приводу.

«Мала досвід побачити, як діагностують і як лікують людей з інсультом. Час від виклику до приїзду швидкої допомоги триває більше години, медпрацівники швидкої допомоги не можуть по симптоматиці встановити діагноз інсульт! У лікарні немає всіх необхідних ліків, дорогі препарати потрібно купляти самотужки. Апарат по діагностиці не працює, та й він не ефективний. Хворий має самостійно поїхати до Вінниці в приватні структури на МРТ, де процедура коштує від 2900 гривень. Хворих, яким змогли поставити діагноз інсульт, везуть швидкою допомогою до Вінниці. На даний час пакет ліків від інсульту в Козятині відсутній. Реабілітація після інсульту надається лікарнею, що позитивно впливає на відновленні рухів, мови», — написала Алла Ільчук.

Відео дня

«То, мабуть, у деяких така ціль все закрити, розвалити в нашому Козятині. Чому депутати не йдуть на поміч?» — пише Тетяна Дулецька.

«Ціна ремонту в доларах США 75000. У 2021 році його тільки встановили та запустили. За три роки він що, в нуль зносився? Ціна нового ось по оголошенню $100 000. Ну нехай навіть $150 000. То все одно це половина повної вартості, — написав Сергій Сиваківський. — Я думаю, що зараз можна інсульт полікувати й у Вінниці. А ремонт КТ, який лише декілька років як встановили, може почекати. Тому що за 3 мільйони гривень на ЗСУ ми врятуємо чиєсь життя на фронті, вони на це заслуговують не менше, ніж ми в тилу».

Після цього коментаря виникла справжня дискусія.

«Так думають всі, хто не стикався з цією хворобою, — відповіла Сергію Сиваківському Наталія Шевчук. — Дуже важко везти людину з інсультом нашими дорогами до Вінниці. І хворий втрачає час, тромболітичну терапію потрібно провести у перших три години. У Вінниці відділення переповнене, хворі лежать на коридорах, рідних пускають у відділення лише з 11.00 до 12.00, а медперсонал і санітарки фізично не встигають належним чином обійти всіх хворих. Інсульт приходить і до молодих, тому було б добре, якби і в Козятині було таке відділення і апарат».

«Йде мова про життя жителів громади, а не про покращення умов. Кожен житель громади все, що може, робить задля Перемоги», — написала Тетяна Климчук.

«Це не те, на чому економлять, — написав Олександр Пузир. — У новому бюджеті Козятина пані мер заклала близько 20 мільйонів гривень на ремонт площі, ремонт доріг, ремонт вуличного освітлення в селах, де по 10 хат. Ось там треба шукати. Щодо направлення на лікування до Вінниці. То тоді вже логічно направляти всіх хворих на Вінницю, Калинівку, Хмільник, а КП «Козятинська ЦРЛ» Козятинської міської ради закрити, лікарів та медперсонал звільнити і економія складе 100 мільйонів гривень. А військових, які вже повернулися з війни, теж направимо на Вінницю? Чи Калинівку? Бо там чогось медицину розвивають».

 

Читайте також:

Козятинська ЦРЛ за показниками роботи увійшла до десятки районних лікарень області

Як допомогти, якщо людина втратила свідомість: поради від МОЗ

Що потрібно знати про кір — розповідає лікар-педіатр Ольга Радецька

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (6)
  • Валерий Бенаш

    Одні, знищують інших ! Верховна рада тут нічого. ГРОШІ...
  • Читач22

    А я також не розумію, як апарат за два роки міг вийти з ладу? Це що, геть якесь убите старе обладнання?! То чи варто його тоді ремонтувати взагалі, якщо він буде ламатися кожного року або два рази на рік? Може, краще знайти кошти на новий?
  • Сергій Мікоян

    Як це? "Чи варто ремонтувати?!"
    Редакція Ви неправильно поставили питання!!! "Чому він ще не відремонтований"
  • Alla Fedorchenko

    У Вінниці в онкоцетрі теж КТ не працює. Вартість обстеження в приватних центрах від 5500 грн.

keyboard_arrow_up