Від діагностики до реабілітації. Яке безоплатне лікування можуть отримати онкопацієнти

Від діагностики до реабілітації. Яке безоплатне лікування можуть отримати онкопацієнти
  • Програма медичних гарантій покриває усі види медичної допомоги для пацієнтів з онкологією. Від діагностики до лікування та реабілітації й паліативної допомоги.

Які медичні послуги може отримати людина з підозрою на онкозахворювання та зі встановленим діагнозом? 

Діагностика

Безоплатними за направленням є шість досліджень для раннього виявлення онкології: мамографія, цистоскопія, гістероскопія, бронхоскопія, колоноскопія та гастроскопія.

Пацієнт з підозрою на онкологію має право на безоплатну діагностику в амбулаторних і стаціонарних умовах. Це лабораторні аналізи (аналіз крові, спинномозкової рідини тощо) та інструментальні дослідження (МРТ,  КТ, УЗД тощо).

Відео дня

Хіміотерапія та радіологічне лікування

Пацієнт з підтвердженим онкологічним діагнозом має право на безоплатне лікування в амбулаторних або стаціонарних умовах. Лікування включає лабораторні та інструментальні дослідження. А також ліки, інтенсивну терапію, кисневу підтримку, знеболення.

При радіологічному лікування — променеву терапію, забезпечення медичними виробами для проведення радіотерапії тощо.

Безкоштовним є також хірургічне втручання, якщо воно необхідне.

Лікування гематологічних та онкогематологічних захворювань

Пацієнти з такими захворюваннями мають право на безоплатну діагностику, лікування, різні види досліджень та супровід в амбулаторних та стаціонарних умовах.

Крім того, для них передбачено лікування методом еферентної терапії або із застосуванням аферезу клітин крові, трансфузійна підтримка, інтенсивна терапія, киснева підтримка, знеболення.

Ліки

Пацієнти з онкологією забезпечуються ліками за кількома напрямами. Це дороговартісні ліки, які централізовано закуповує держава.

Перелік ліків: https://cutt.ly/fHwx7PR

Супровід, реабілітація та паліативна допомога

Коли пацієнт з онкологією досягає ремісії, його супровід також безоплатний. Лікар може направити пацієнта на реабілітацію в амбулаторних або стаціонарних умовах.

Якщо пацієнт потребує паліативної допомоги, він може отримати її за направленням лікаря.

Щорічно 4 лютого відзначається Всесвітній день боротьби проти раку, який був проголошений у 2005 році Міжнародним союзом по боротьбі з онкологічними захворюваннями.
Що таке рак та як спосіб життя та щоденні звички впливають на здоров'я? Про це у матеріалі: Всесвітній день боротьби проти раку: що варто знати

Адреси медзакладів Козятина

  • Козятинський міський центр первинної медико-санітарної допомоги. Адреса: вулиця Незалежності, 75 (навпроти хлібзаводу); 
  • Козятинська амбулаторія центру первинної медико-санітарної допомоги Самгородоцької сільської ради (колишня районна сімейна медицина). Адреса: вулиця Пилипа Орлика, 6.

Довідка

У2022 році лікарі первинки допомогли виявити злоякісні новоутворення у понад 219 тис. українців.

Торік лікарі первинної медичної допомогли виявити злоякісні новоутворення у 219 259 українців. Також лікарі первинки створили направлення на консультацію до онколога для 342 352 пацієнтів та 11 839 до онколога дитячого.

 

Читайте також:

Центр міста гуде від генераторів. Чи шкодить це нашому здоров'ю?

У Козятині для мешканців організують безкоштовне УЗД-обстеження

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up