У Козятині працював пересувний мамограф «Квітка». Обстежилось 60 жінок

У Козятині працював пересувний мамограф «Квітка». Обстежилось 60 жінок
  • Більшість захворювань молочної залози, як злоякісних, так і доброякісних, на початкових етапах розвитку перебігають безсимптомно.
  • Саме тому так важливо за допомогою фахівця і сучасних методів обстеження своєчасно виявити і пролікувати їх
  • До прикладу, під час консультативного виїзду в лютому цього року лікар-мамолог проконсультував 52 козятинчанки і виявив 23 патології. 

Турбота про своє здоров'я та здоров'я близьких стає невід'ємною частиною життя нашого суспільства. І перед жінками постає запитання: чи потрібно відвідувати мамолога та проходити обстеження, якщо нічого не турбує? Правильна відповідь – так! Адже більшість захворювань молочної залози, як злоякісних, так і доброякісних, на початкових етапах розвитку перебігають безсимптомно. Саме тому так важливо за допомогою фахівця і сучасних методів обстеження своєчасно виявити і пролікувати їх.

— Кожній здоровій жінці у віці з 18 до 40 років, навіть за відсутності скарг, необхідно щорічно проходити огляд мамолога та УЗД, — розповідає Юлія Радогощина, директорка Козятинського міського центру первинної медико-санітарної допомоги, — В 40 років виконується перша скринінгова мамографія. Жінкам, які мали сімейні випадки раку молочної залози або яєчників, рекомендовано проводити мамографію починаючи з 35 років. По досягненні жінкою 50 років щорічно проводиться огляд мамолога та мамографія.

Мамографія молочних залоз — це поширений, точний і найбільш ефективний спосіб обстеження здоров’я грудей на сьогоднішній день, що дозволяє з точністю до 98% виявити злоякісні новоутворення на ранніх стадіях патологічного процесу задовго до появи першої клінічної симптоматики. Застосовується як основний метод або як скринінг (первинна діагностика) додатково до іншого способу діагностики: УЗД молочних залоз.

Відео дня

Як додає Юлія Радогощина, УЗД молочних залоз або ультразвукова мамографія найчастіше проводиться дівчатам та молодим жінкам віком до 40 років. Це пов'язано з фізіологічними особливостями будови молодих грудей. У молодому віці тканини грудей більш щільні та пружні, ніж у зрілі роки. Оскільки складаються переважно із залозистої тканини, а не з жирової. Вагітним і годуючим грудьми жінкам також призначається саме цей метод діагностики.

— Протягом минулого року для мешканців Козятинської громади, які зареєстровані у Козятинському центрі первинної медико-санітарної допомоги, за сприянням Подільського регіонального центру онкології (ПРЦО) організували три консультативних виїздів бригади у складі лікаря-мамолога та лікаря-УЗД, — зауважує директорка Козятинського міського центру первинної медико-санітарної допомоги. — Фахівці оглянули 183  жінки, виявили 103 патологій. Також організували три виїзди пересувного мамографа «Квітка». Тоді обстежилось 152 жінки, у шістьох з яких виявили патології.

В цьому році профілактичні обстеження мешканців нашої громади продовжуються. Під час чергового консультативного виїзду в лютому, лікар-мамолог проконсультував 52 пацієнтки і виявив 23 патології. Жінок скерували для подальшого дообстеження та лікування в ПРЦО. А днями, 4 та 5 березня для козятинчан організували виїзд пересувного мамографа «Квітка». Обстежилось 60 жінок.

— Козятинський міський центр первинної медико-санітарної допомоги протягом поточного року планує і надалі проводити подальшу співпрацю з ПРЦО щодо профілактичних обстежень задекларованих пацієнтів, — каже Юлія Радогощина.

У міській первинці нагадують — за необхідною інформацією слід звертатися до свого сімейного лікаря. Сімейні лікарі ведуть прийом за попереднім записом.

  • Телефони кол-центру,:(063) 635 67 77, (096) 008 40 85, (04342) 2-22-44

Читайте також:

Що потрібно знати про кір — розповідає лікар-педіатр Ольга Радецька

Короста актуальна і сьогодні. З початку року у нашій громаді вже є два випадки

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (5)
  • Людмила Постоюк

    Чому повідомили коли уже поїхав, а не раніше.. можливо би більше зробили обстеження

    Людмила Постоюк reply Людмила Постоюк

    КП "Козятинська  ЦРЛ" Козятинської міської ради дякую

    КП "Козятинська ЦРЛ" Козятинської міської ради reply Людмила Постоюк

    Людмила Постоюк , більше 30 обстежень в день не проводять (така максимальа норма денного навантаження обладнання), тому списки жінок узгоджені заздалегідь. Списки складають сімейні лікарі, вони ж і графік приїздів пересувного мамографа до Козятина теж знають і формують таким чином чергу. Тож, зверніться до свого сімейного лікаря.
  • Тетяна Борисівна

    Цікаво,що анонсу ніякого не було! Хіба не можна було хоч десь повідомити,що буде мамограф!

    Ромка reply Тетяна Борисівна

    Оперативність RIA_Козятин просто на висоті... і це не єдиний випадок.

keyboard_arrow_up