Типи А й В: розповіли які штами грипу прогнозують цієї осені-зими та як захиститися

Типи А й В: розповіли які штами грипу прогнозують цієї осені-зими та як захиститися
  • Щороку в Україні реєструють майже 6 млн інфекційних захворювань, 98% з них припадає на грип та ГРВІ. Зростання захворюваності традиційно очікуємо на початку жовтня. Лікарі вважають, що вберегтися від грипу найефективніше  вакцинацією. 

У зв’язку з постійними антигенними змінами вірусу грипу Всесвітня організація охорони здоров’я щороку оновлює рекомендації щодо складу вакцини.

У сезоні 2023-2024, згідно з прогнозом ВООЗ, будуть циркулювати наступні штами вірусів грипу:

  • вірус грипу A/Victoria/4897/2022(H1N1)pdm09;
  • вірус грипу A/Darwin/9/2021 (H3N2);
  • вірус грипу B/Austria/1359417/2021 (лінія B/Victoria);
  • вірус, грипу B/Phuket/3073/2013(лінія B/Yamagata).

Саме ці штами увійдуть до складу чотиривалентних вакцин проти грипу, які будуть
використовувати в цьому епідсезоні.

Відео дня

— Щороку епідемії грипу та ГРВІ спричиняють значні наслідки для здоров’я населення та економіки. Через затримку в постачанні специфічних вакцин нефармацевтичні заходи часто стають єдиним доступним втручанням, коли з’являються та починають поширюватися віруси, зокрема й пандемічний вірус грипу. Впровадження заходів щодо пом’якшення наслідків у громаді може допомогти зменшити вплив епідемій та пандемій грипу та ГРВІ, — заявила Оксана Кошалко, завідувачка відділу організації епіднагляду (пише Центр громадського здоров'я МОЗ України)

Які штами грипу прогнозують цієї осені-зими, як захиститися

Раніше Всесвітня організація охорони здоров’я оприлюднила відповідні результати, особливих відмінностей від минулого періоду не очікується: це будуть віруси грипу типу А й В.  

Вакцинація проти грипу невдовзі стартує в Україні, вакцина буде залишатися рекомендованою, вона буде доступна для населення на комерційному ринку.  У МОЗ заявляли, що Україна отримає щонайменше 60 000 доз вакцини проти грипу як гуманітарну допомогу. У регіонах України на безоплатній основі щеплюватимуть медичних працівників та вагітних, адже це - група найвищого ризику.

— Нагадуємо, вакцинуватися від грипу дуже важливо. Це можна робити не лише на початку, а й впродовж усього епідсезону. Бо ризик захворіти на грип і мати важкі ускладнення є досить високим, особливо для людей із груп ризику. До груп ризику належать: люди віком від 60 років; діти від 6 місяців; вагітні жінки; люди з хронічними захворюваннями; люди з професійної групи ризику - лікарі, вчителі, військові тощо, — додають у Центрі

 

Опитування

Вакцинуєтесь від грипу?

Читайте також:

Найбільше на Козятинщині. У регіоні з'явилося 30 нових вакансій для медпрацівників

Обстежилося біля півсотні пацієнтів-козятинців: про прийом фахівців з обласного центру у нашій ЦРЛ

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up