Щоб травень радість вам приніс. Поради людям похилого віку від лікаря

Щоб травень радість вам приніс. Поради людям похилого віку від лікаря

 

  • Не зловживайте дієтами, а просто правильно харчуйтесь і це ключ до вашого довголіття.
  • На цьому наголошує лікар-дієтолог Іван Смолич. Він завжди тримає себе в тонусі без особливих обмежень, а 12 червня йому виповниться 86.
  • Ми зустрілися з ним і він охоче розповів про переваги здорового харчування і не тільки.

— Як підтримати організм після зимового голоду на вітаміни?

— Травень передає естафету літу. Наслідки зими часто негативно впливають на ослаблення нашого організму, особливо під час війни. В такий період наш організм потребує вітамінів і раціонального харчування. Лікарі-дієтологи в травні рекомендують вживати салати з ранньої городини з додаванням олії льону, соняшникової, кукурудзяної, а ще краще олійного асорті. 

Проте не варто зловживати зеленню, адже в перехідний весняно-літній період загострюються шлунково-кишечні хвороби. Тому людям, які мають схильність до таких захворювань, не потрібно забувати про профілактично-лікувальну дієту.

Відео дня

Після прохолодних  квітневих днів, рясних дощів, зі збільшенням листкової поверхні дерев, повітря насичується киснем і очищається від пилу, а земля від зимового бруду.

Дієтолог Оксана Скиталінська, лікар-фітотерапевт Борис Скачко, фармацевт Світлана Ільїна після активної зарядки рекомендують слухати легку класичну чи приємну народну музику, або виконувати справу, яка вам до вподоби і душі.

Їжу потрібно готувати з любов’ю та радістю, розуміючи, що вона для вас і ваших найрідніших. 

— Так що, коли в людини поганий настрій, то їжу краще не готувати?

— Готувати у будь-якому випадку треба, але варто пам’ятати, що поганий настрій при приготуванні їжі  забирає позитивну енергію в продуктів харчування, перетворюючи їх у мертву їжу.  

Пригадую старі часи, коли в закладах громадського харчування дотримувалися раціонального харчування. По вівторках та четвергах запроваджували рибні дні на перші страви. Готували рибну юшку та інші супи, борщі з рибою.

В середу — молочний суп, каші, сирні запіканки, вареники, сирні оладки.

В п’ятницю — овочеві розвантажувальні дні. Всі страви краще недосолити. Нормою споживання солі є 5-7 грамів на добу і краще морської. А гіпертонікам краще взагалі забути про сіль.

— Яка норма води в денному раціоні людини у травні?

— Водний баланс організму в цей період має особливе значення, адже активізується діяльність організму, тому збільшується транспірація води. Людина вагою 50 кілограмів повинна вживати в день не менше півтора літра теплої негазованої води. Забудьте про газовану солодку воду — пепсі, колу, пиво. Краще вживайте трав’яні чаї, фруктові узвари чи воду з медом.

— Трохи про весняний мед розкажіть. 

— Травень дарує перший весняний мед, який має особливі лікувальні властивості. Дві-три ложки цієї смакоти в день обов’язково принесуть вам користь. Пам’ятайте народну мудрість — хто довго жує, той довго живе. Людям, як правило поважного віку, немає куди поспішати. Тому жуйте доти, поки їжа сама не побіжить у стравохід і шлунок вам подякує за це. Під час прийому їжі не читайте і не дивіться телевізор, тому що не ясно, що з екрана почуєте і як на це відреагує ваш організм. Вживайте харчі, які вам приносять радість та здоров’я. 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up