Що змінилося у нашій лікарні за минулий рік

Що змінилося у нашій лікарні за минулий рік
Про результати роботи Козятинської ЦРЛ прозвітувала директорка закладу Оксана Забазнова на зустрічі із журналістами
  • Чи знали ви, що минулого року в центральній районній лікарні облаштували нове відділення, послуги якого користуються широким попитом? А ще купили обладнання, за допомогою якого зможуть робити операції без широких розрізів на шкірі.

  • Про результати роботи Козятинської ЦРЛ прозвітувала директорка закладу Оксана Забазнова на зустрічі із журналістами.

  • Із чим зверталися до лікарні найчастіше, спалаху якої інфекційної хвороби можна очікувати — коротко розповідаємо про найголовніше

Минулого року у поліклініці Козятинської ЦРЛ облаштували відділення денного стаціонару. Про це повідомила директорка лікарні Оксана Забазнова під час брифінгу, що відбувся у п’ятницю, 9 лютого.

— У будь-якій лікарні завжди були такі випадки, що пацієнт госпіталізувався до стаціонару, але якщо його стан легкий і йому потрібно просто прокапатися чи зробити ін’єкцію, ввечері він відпрошується додому, — каже Оксана Забазнова. — Тому ми облаштували відділення денного стаціонару у поліклініці, щоб не перезавантажувати основний стаціонар. Наші пацієнти досить активно користуються цією послугою.

Відділенням денного стаціонару скористалося 413 пацієнтів за минулий рік. Хоча загалом відвідувань поліклініки стало трохи менше, ніж за період 2022 року. У лікарні це пояснюють ситуацією, яка є загалом у країні — багатьох чоловіків забрали на війну, чимало молодих жінок разом із дітьми виїхали за кордон. Тож зовсім не дивно, що і пологів минулого року теж прийняли у нашій лікарні дещо менше.

Відео дня

— Загалом по країні кількість вагітностей значно зменшується, це пов’язано і з психологічним чинником, і з тим, що чоловіки на фронті, — пояснює Оксана Забазнова. — Жінки бояться народжувати у нестабільних умовах.

Натомість кількість проведених хірургічних операцій минулого року, навпаки, збільшилася. Серед них найбільше було операцій на жіночих статевих органах. Що стосується хвороб, то минулого року у лікарні було найбільше пацієнтів, які мали серцево-судинні захворювання (інфаркти, підвищений артеріальний тиск, тощо).

— На це також впливає і ситуація в країні, і психологічні чинники, — пояснює Забазнова. — Крім того, у нас значно змінився контингент пацієнтів. Як до поліклінічного, так і до стаціонарних відділень здебільшого звертаються люди віком 45+. Серед тих, кого госпіталізували, було багато загострених захворювань. Вдвічі зросла кількість пацієнтів із хворобами нервової системи, майже в два рази підскочили інфекційні хвороби. Хоча коронавірус притих, але очікуємо спалаху кору. Вже є перші дзвіночки до цього.

Яких спеціалістів не вистачає

За увесь 2023 рік Козятинська ЦРЛ отримала від Національної служби здоров’я України 86,7 мільйонів гривень за укладеними договорами на медичні послуги. Ця сума на 27 мільйонів більша, ніж за період 2022 року, коли медичний заклад, нагадаємо, мав суттєві проблеми із фінансуванням, через що працівникам затримували виплату зарплати. Наприкінці того ж 2022 року заговорили про імовірне чергове скорочення штату у 2023-му. Цю тему жваво обговорювали козятинчани. Хоч і незначне, але скорочення все таки відбулося. Як повідомила під час брифінгу директорка Козятинської ЦРЛ, минулого року скоротили шість посад і вивели зі штатного розпису посади, які не мали навантаження.

Попри це у лікарні відчувається кадровий голод. Здебільшого він стосується лікарів, яких скорочення взагалі оминуло.

— Ми потребуємо лікарів екстреної (невідкладної) допомоги, хірургів, спеціалістів, які мають працювати в реабілітаційних послугах, — продовжує Оксана Забазнова. — Також у нас важка ситуація із працівниками будівельної групи. У нас великі приміщення, подальше обслуговування та ремонт яких потребують великих ресурсів, у першу чергу, людських.

Щоб залучити до колективу молодих спеціалістів, минулого року лікарня почала співпрацювати із Вінницьким національним медичним університетом. Випускників запрошують працювати у Козятинській ЦРЛ. У результаті в 2023 році до штату лікарні долучилися офтальмолог та травматолог.

Поліклініка стала більш доступною

Минулого року у приміщеннях Козятинської ЦРЛ частково замінили вікна та двері. Зокрема, замінили частину вікон з фасадного боку поліклінічного корпусу. Крім того, у поліклінічному відділенні зробили додатковий вхід, до якого встановили електропідйомник для осіб з інвалідністю.

Замінили також витяжну систему харчоблоку. Відремонтували цокольний поверх терапевтичного корпусу, куди помістили пральню. А також почали ремонт на другому поверсі цього корпусу. Там зробили вісім палат, у кожній з яких облаштували санвузол. Ремонтні роботи тривають.

— Ми також виготовили проект на покрівлю інфекційного відділення, — розповідає Оксана Забазнова. — Це один із перших корпусів лікарні. Дах потребує ремонту та утеплення. Можливо будуть оголошувати гранти і ми будемо подаватися на них із цим проектом. Також була вимога Національної служби здоров’я України щодо облаштування системи кондиціонування в приміщеннях лікарні. Ми вже замовили проект для першого, другого та четвертого поверхів адміністративно-хірургічного корпусу. Маємо намір також подавати заявку на гранти, якщо такі будуть оголошені.

Додамо, що ремонтні роботи та проектно-кошторисну документацію робили за рахунок міського бюджету. 

Нове сучасне обладнання

Минулого року у Козятинській ЦРЛ дещо модернізували обладнання. За рахунок міського бюджету купили ендоскопічну стійку, яка дає змогу робити більш якісне ендоскопічне дослідження. Придбали і вже вмонтували лапароскопічне обладнання, за допомогою якого можна проводити хірургічні операції без великих розрізів. Закупили УЗД-апарат експертного класу. Крім того, купили біохімічний та гематологічний аналізатори та реактиви до них, тож цього року перелік досліджень крові, які проводить лікарня, збільшиться.

Отримували обладнання і від благодійників. Зокрема, минулого року німецький благодійний фонд безкоштовно передав нашій лікарні потужний генератор. Ще один генератор надало Міністерство охорони здоров’я. Гуманітарна організація «Лікарі світу» передала нашій лікарні медичні меблі та обладнання.

— Також ми отримали медикаменти, розхідні матеріали, медичний одяг, продукти харчування та допомогу від інших благодійників, — підсумовує Забазнова. — Зокрема, нам надали апарат штучної вентиляції легенів. Його перевага у тому, що він може працювати як стаціонарно, так і в переїзних умовах. Якщо є потреба транспортувати хворого, який на кисневій терапії, апарат можна встановити у кареті «швидкої».

 

Читайте також:

У Козятинській ЦРЛ з'явився безоплатний онлайн-сурдопереклад для пацієнтів з вадами слуху

Запишіть та збережіть: нагадали телефони для запису у відділення та підрозділи Козятинської ЦРЛ

У Козятинській ЦРЛ 12 студентів з Вінницького медуніверситету проходитимуть практику

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (6)
  • Олександр Байбак

    Вважаю що реабілітаційне відділення, для лікування стаціонарно, це початок якісних змін на краще для нашої лікарні. Тим більше в воюючій країні, де Захисники потребують реабілітації.
    Також проведення діагностики стану здоров'я та якісних аналізів.
    Але в Козятині приватних (платних) медичних послуг на всі випадки життя, працюють дуже багато. Є над чим працювати.
  • Людмила Пирогова

    Хто знає про це

    КП "Козятинська ЦРЛ" Козятинської міської ради reply Людмила Пирогова

    Людмила Пирогова https://www.facebook.com/share/p/nLrMJQ1gbbqzgEXh/

    Людмила Пирогова reply Людмила Пирогова

    КП "Козятинська  ЦРЛ" Козятинської міської ради

    КП "Козятинська ЦРЛ" Козятинської міської ради reply Людмила Пирогова

    Людмила Пирогова , ще в листопаді 2023-го писали докладно на сторінці КП "Козятинська  ЦРЛ" Козятинської міської ради : https://www.facebook.com/share/p/nLrMJQ1gbbqzgEXh/

  • Nastusia

    Хочу подякувати Козятинській ЦРБ за лікування моєї мами.
    Вона була госпіталізована через виклик швидкої допомоги.
    Ситуація була непроста: людина перенесла 6 мікроісультів та має сердечну задишку.
    У приймальному відділенні в той день вів прийом завідувач неврологічного віділення Прокопчук Павло Петрович.
    Професіонал своєї справи.
    Маму було госпіталізовано  до інфекційного відділення.
    Особливо подякувати лікарці інфекційного відділення Тетяні Василівні та всьому медичному персоналу. Дякую за Вашу людяність та розуміння.
    Відділення вразило чистотою, сучасним ремонтом та дуже порадувало те , що в кожній палаті був санвузол та гаряча вода.
    Дякую ще раз , здоров'я всім вам, мирного неба та щасливого життя.  Розвивайтеся надалі, дуже приємно, коли в тяжкі моменти життя приходять на допомогу професіонали та душевні , добрі люди.

keyboard_arrow_up