Що робити, якщо вкусив кліщ і як уберегтися — радить МОЗ

Що робити, якщо вкусив кліщ і як уберегтися — радить МОЗ
  • Весна — пора високої активності кліщів, які можуть переносити серйозні інфекційні захворювання.
  • Що робити, щоб уберегтися від укусу кліщів — розповіли у Міністерстві охорони здоров’я

Навесні кліщі найбільш активні. Попри те, що температура повітря зараз коливається, на життєдіяльність цих небезпечних комах це ніяк не впливає. Кліщі живуть на високій траві та кущах — нагадують у Міністерстві охорони здоров’я України. Існує міф, що комахи можуть падати з дерев, однак це неправда.

Щоб уберегтися, вирушаючи на прогулянку обирайте світлий одяг, на світлих тканинах комаху легше помітити, адже вона темного кольору. Перед виходом краще скористайтеся репелентами. Про всяк випадок обробіть не лише верхній одяг та штани, а й шкарпетки і взуття. Звертайте увагу на склад засобу. Бажано, щоб у ньому містилася хоча б одна речовина із цього переліку:

Відео дня
  • DEET (ДЕТА);
  • пікарідін (KBR 3023);
  • IR3535;
  • OLE (ефірна олія лимонного евкаліпту);
  • PMD (параментан-діол);
  • 2-undecanone;
  • перметрін.

Під час прогулянки оглядайте себе та дітей кожні дві години. Пам’ятайте, що кліщ не вкусить до того часу, поки ви рухаєтеся. Та щойно ви сядете, комаха почне шукати місце для укусу. Рухаються кліщі знизу догори. Укус майже невідчутний, тому що комаха виділяє спеціальну знеболюючу речовину. Тому після повернення з прогулянки ще раз огляньте  одяг та усе тіло без одягу.

Якщо кліщ все таки вкусив, у Міністерстві охорони здоров’я радять не крутити його руками і не випалювати, а скористатися пінцетом із гострими кінчиками, чи спеціальною ручкою-ласо, яка дозволяє прокрутити кліща. Ці предмети можна придбати у ветаптеці або звичайній аптеці.

«Щоб знизити ризики хвороби Лайма протягом 72 годин після укусу, ви можете випити 1 таблетку антибіотика доксицикліну. Такі поради дає Центр з контролю та профілактики захворювань США (CDC). Це особливо доречно, якщо кліщ пробув у тілі понад 36 годин. Обов’язково перед цим порадьтесь з лікарем/кою!», — йдеться у дописі МОЗ на Фейсбук.

 

Читайте також:

Перелік щеплень для дорослих та дітей, які необхідно зробити

Магнітні бурі у квітні-2024: календар небезпечних дат та як вберегти здоров'я

Ситуація з туберкульозом напружена: серед чотирьох громад найбільше хворих — у Козятинській

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up