Що можна зробити з водою, щоб убезпечити себе — пояснюють ековолонтери

Що можна зробити з водою, щоб убезпечити себе — пояснюють ековолонтери
  • Минула хвиля критичної спеки виснажила не тільки людей. Земля також спрагла та зневоднилася. Обміліли і висохли річки, а рівень води в криницях знизився. Крім зниження рівня води, хвилює і помітне погіршення її якості.
  • Споживачі відзначають значне підвищення жорсткості, збільшення кількості осаду у воді.
  • Що ж можна зробити, щоб убезпечити себе — адже споживання води неналежної якості може критично позначитись на стані здоров’я?
  • Пояснюють місцеві ековолонтери з громадської організації «Центр відновлення екосистем»

Вода — одна з основних життєвих потреб організму. Чиста питна вода — щоденна потреба людини, важлива складова кожної живої клітини. Вона необхідна для гігієнічних процедур, приготування їжі та інших побутових потреб. Вода втамовує спрагу і бадьорить, але тільки за умови, що її якісний і кількісний склад відповідає санітарно-гігієнічним нормам. Незалежно від того, користується людина централізованим водопроводом чи автономним джерелом, склад води майже завжди буває далеко від ідеального.

Підземні водні ресурси, річки та озера, з яких здійснюється водозабір, містять мінеральні, мікробіологічні та органічні домішки, які змінюють смак їжі, надають воді неприємного запаху. Крім того, у грунт і водоносні шари потрапляє маса хімічних забруднень: добрив, мийок для паливно-мастильних матеріалів, каналізаційних стоків.

— Все це вимагає ретельної та грамотної очистки води перед споживанням, причому навіть міські станції водопідготовки не завжди справляються з поставленим завданням на 100 %, — пояснює ековолонтерка Ольга Черневич. —  Наприклад, знезаражуючи воду і видаляючи розчинені гази, установки насичують її хлором, який надає воді характерного запаху і смаку. Багатьом відома і така проблема, як накип, що з’являється через підвищену жорсткість, або іржаві потоки на сантехніці — прямий наслідок надлишкового вмісту заліза. Ще одна проблема —  сезонне підтоплення водних джерел. Взимку і восени під час дощів рівень води в річках і криницях підвищується, вона набуває жовтуватого кольору і стає каламутною. Також, як уже було відзначено вище, спостерігається погіршення якості води у періоди посухи.

Відео дня

За словами Ольги, в нашій місцевості однією з найпоширеніших проблем питної води є підвищена жорсткість і високий вміст солей заліза в доступній питній воді. Чому це проблема і якої шкоди організму завдає споживання такої води?

Наслідки споживання води з домішками заліза: 

  • порушення роботи печінки;
  • розлади системи травлення; 
  • проблеми з серцевим ритмом і щитовидною залозою; 
  • поява алергічної реакції, дерматиту; 
  • підвищення ризику розвитку
  • онкології; втома, слабкість, погіршення пам’яті.

— Вода з домішками заліза призводить до корозійних процесів у побутових приладах, псує сантехніку і одяг при пранні, — продовжує Ольга. —. Дія жорсткості проявляється у вигляді явних негативних симптомів не одразу, а поступово, тому довгий час може залишатися непоміченою і поступово руйнувати організм. При згадці про жорстку воду, перше, що приходить на думку — накип на побутовій техніці, наліт на трубах і сантехніці. Це некрасиво виглядає і може призвести до поломок. Але на здоров’я людини вода з підвищеною жорсткістю впливає не менше, ніж на прилади, хоч зовні це може і не проявлятися. Жорсткість питної води обумовлена підвищеним вмістом гідрокарбонатів кальцію і магнію, а також різного роду сульфатів, які потрапляють у воду разом з ґрунтовими водами. Чим більше вапнякових порід зустрічається на шляху струмків, тим більше вони насичують воду солями і тим менш м’якою вона стає.

Дія жорсткої води на здоров’я проявляється поступово. При її регулярному споживанні може знижуватись всмоктування цінних речовин, сповільнюватись перетравлення їжі, відбувається застій солей у організмі, який з часом призводить до розвитку сечокам’яної хвороби. Надмірна жорсткість негативно впливає на шкірний покрив, викликаючи його висушення і прискорення процесів старіння.

— Солі жорсткості, що надходять у надлишку, викликають захворювання суглобів і їх руйнування, утворення каменів у нирках, жовчних протоках, сечокам’яну хворобу, погано впливають на серце і судини. така вода шкідлива для шкіри, — розповідкає ековолонтерка. — При взаємодії з мильною основою вона утворює непомітну оку плівку. Ця плівка не змивається з шкіри, порушує природний жировий шар, що захищає від небажаних впливів зовнішнього середовища, передчасного старіння. З часом такий наліт забиває пори, викликає зуд, сухість, висипання, лупу, лущення та інші неприємні прояви, утворює кірку на волоссі. Шкіра стає більш чутливою, подразливою, схильною до алергічних реакцій. Погіршується стан зубів, нігтів. У цій статті хочеться особливо згадати про ті методи очищення, які доступні буквально кожному і в будь-яких умовах.

До таких методів побутового очищення питної води належать:

  • Відстоювання.
  • Кип’ятіння.
  • Очищення сріблом.
  • Очищення води за допомогою фільтра

Тепер покроково детальніше пройдемся по кожному пункту

Просте відстоювання. Відстоювання є одним із найпростіших способів очищення води. Все, що потрібно для осадження нерозчинних речовин — ємність і дія сили тяжіння. Цей метод очищення належить до механічних способів очищення води. Суть процесу полягає в тому, що під впливом сили гравітації тверді частинки забруднень (металів та інших речовин) осідають на дно посудини з водою. Летючі речовини (такі, як хлор) — випаровуються. Воду наливають у невелику чисту ємність і залишають на кілька годин. Кришку не використовують, щоб хлор міг вільно випаровуватися. Після цього верхні шари води можна використовувати для приготування їжі, а нижні краще злити.

—  Такий метод очищення дозволяє видалити нерозчинні солі заліза, тверді домішки, пісок, частинки іржі. Довго відстоювати воду не варто, оскільки в ній починають розмножуватися бактерії., — радить Ольга. —Слід набрати воду в ємність без кришки. Чим ширше горлечко посудини, тим ефективніше буде відбуватися випаровування летючих речовин з поверхні. Залишити її на 5-7 годин. 2/3 з ємності перелити в чайник і прокип’ ятити. Залишок, де зібралися забруднення, вилити.

Кип’ятіння. Простий і доступний спосіб очищення питної води, який допоможе позбутися іонів кальцію і магнію, двовалентного заліза, сірководню, небезпечних бактерій. Кип’ятіння проводять у емальованому або скляному посуді протягом 15 хвилин. Після цього воді дають відстоятися  охолонути природним чином. Домішки при нагріванні переходять у нерозчинні сполуки і утворюють осад, який слід злити. Зберігати кип’ячену питну воду потрібно в закритому посуді для захисту від пилу.

— Насамперед, нагріваючись до 100 градусів, у воді гинуть більшість вірусів, мікроорганізмів і бактерій, — каже Ольга Черневич. — Кип’ятіння видаляє хлор і низькотемпературні гази — радон і аміак. Також завдяки кип’ятінню вода стає м’ якшою, звільняючись від кислих солей кальцію і магнію. Солі при розпаді перетворюються в те, що ми звикли називати накипом. Сенс у цих операціях є тільки в тому випадку, якщо воду спочатку відстоюють, а потім кип’ятять. Якщо спочатку прокип’ятити, метали і хлор із води нікуди не дінуться, а при нагріванні вступлять у реакцію з металом чайника, залишивши накип. Вода, відстояна за правилами і  прокип’ ячена, безпечна для пиття.

Фільтрація. Для очищення питної води використовують фільтри із сорбційним завантаженням. Активоване вугілля очищає воду від хлору та всіх його сполук, які накопичуються в організмі і викликають захворювання. Крім хлору, активоване вугілля затримує в собі пестициди, нафтопродукти та деякі важкі метали. Після такої фільтрації поліпшуються органолептичні властивості води: вона позбавляється всіх сторонніх запахів, смаків, мутності і кольоровості, тобто стає прозорою і приємною на смак. У домашніх умовах кожному під силу спорудити власними руками найпростіший фільтр з активованим вугіллям. 

— Візьміть прозору чисту пляшку з-під молока або води. Обріжте дно. У широкий бинт або марлю покладіть вату, обмотайте кількома шарами, — пояснює ековолонтерка. — Помістіть у імпровізовану лійку з пляшки. Подрібніть таблетки з активованим вугіллям (50 шт.) Це зручно робити за допомогою ручної часникодавки або горіхокола, або можна загорнути в серветку і подрібнити молотком. Висипте у пляшку на бинт із ватою. Накрийте шаром вати. Знову зробіть ватно- марлевий шар і покладіть зверху. Усі шари потрібно добре утрамбувати. Ваш фільтр готовий.

Знезараження. Це ще один метод підготовки води. Спеціальна обробка необхідна для усунення епідемічної небезпеки води. Очищення від хвороботворних бактерій може проводитися хімічними і фізичними методами, але як і раніше найбільш ефективною технологією знезараження є хлор. У домашніх же умовах можемо скористатися сріблом. 

— Найпростіший, доступний і досить результативний спосіб очищення води сріблом. Достатньо покласти у ємність із водою срібний виріб вищої проби і почекати деякий час. Срібна вода – один із найпопулярніших продуктів, використовуваних для очищення і знезараження води. Вона має унікальні властивості, які допомагають підтримувати здоров’я і благополуччя організму. Головна особливість срібної води полягає в її здатності знищувати бактерії і віруси, запобігаючи розвитку запальних процесів. Принцип очищення води сріблом досить простий. Внаслідок хімічної реакції рідина, взаємодіючи з частинками срібла, насичується позитивно зарядженими іонами срібла, які пригнічують діяльність бактерій, провокуючи їх загибель. Така технологія знезараження має схожість із адсорбцією. Вода, очищена сріблом, є дуже корисною для організму людини.

Її застосування допомагає досягти таких результатів: 

  • зміцнюється імунітет; 
  • поліпшуються обмінні процеси; 
  • знижується ризик розвитку різних захворювань;
  • омолоджується шкіра; 
  • поліпшується стан волосся і нігтів; 
  • поліпшується кровотворення.

Нагадаємо,  Козятинський відділ «Вінницького обласного Центру контролю та профілактики хвороб» Хмільницького району повідомив про результати моніторингу якості питної води у місті Козятин за 1 півріччя 2024 року.

Читайте:

«Треба більше садити дерев»

Пекельна спека у Козятині: яка насправді температура на вулицях міста

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up