«Найспекотніше» — у окуліста. Чому такі черги в поліклініці Козятинської ЦРЛ?

«Найспекотніше» — у окуліста. Чому такі черги в поліклініці Козятинської ЦРЛ?
На фото коридори з чергами у поліклініці Козятинської ЦРЛ 21 липня. В адміністрації зазначають — літо — найгарячіша (з точки зору кількості прийомів) пора для лікарів поліклінічного відділення, оскільки саме зараз проходять профілактичні огляди не тільки Козятинської, а й сусідніх громад
  • Актуально. Козятинчани нарікають на черги в поліклініці ЦРЛ. На прийом до лікарів, чи то по запису, чи то в порядку живої черги потрапити непросто.
  • Адміністрація лікарні визнає проблему і запевняє — роблять все можливе, аби послабити напругу.
  • Відповідь на питання: «Чому такі черги?» проста — «Не вистачає лікарів»

Під кабінетами у поліклініці Козятинської ЦРЛ «кілометрові» черги і тиснява. І ця проблема, на жаль, не одного дня. Найбільше нарікань на кабінет, де приймає окуліст. Не відстає і невролог. До нього теж важко дістатися. І, мабуть, чи не пік відвідувачів та пацієнтів у коридорах поліклініки був минулого тижня, в останні дні оновлення даних військовозобов’язаних.  

Козятинчанин Віктор розповів нашим журналістам на своєму прикладі, як проходив військово-лікарську комісію він. 

— Отримав бланки на проходження комісії у середу (10 липня) і вже на наступний день пішов у лікарню, щоб здати аналізи, пройти флюорографію, кардіограму, — каже Віктор. — Від знайомих чув, що пройти ВЛК не так-то просто і це робиться не за один день, тож був готовий до випробувань, але такого пекла не очікував. Сказати, що у поліклініці багато людей, це нічого не сказати. Майже під кожним кабінетом — кілометрові черги, особливо до невропатолога та окуліста. Я ще попав у ту пекельну спеку, духота, немає чим дихати. 

Відео дня

Одним словом, проходив я комісію чотири дні. Вже думав, що не встигну її здати до 16 липня. Була проблема з окулістом, бо решту лікарів пройшов більш-менш швидко. А от, щоб потрапити до окуліста, оббивав пороги поліклініки два дні. О 7.00, думаю, поїду і буду першим у черзі. Та, ні, я був 27 і у кабінет на прийом потрапив вже близько 13.00. Уявіть, що там робиться. Той по запису, того проводять без черги, вчителі проходять комісії, прийшли з училища діти і всі на купі.  Усі сваряться, плутанина з тими, хто крайній. Один чоловік уже не витримав і почав роздавати папірці з номерами. Нарахували чергу більш ніж у 80 людей. Це просто жах. 

У якусь мить я сидів і відчув, що втрачаю свідомість. На декілька секунд вирубився, добре, що не стояв. Таке, мабуть, тільки у нас в Козятині. Чому не розвантажити трохи ці черги? Не зробити окремо прохід комісії та прийом пацієнтів, які мають проблеми зі здоров’ям? 

Переадресували ці питання директору Козятинської центральної районної лікарні Оксані Забазновій. Вона зауважила, про черги знають і роблять все можливе, аби їх зменшити. Від довгих черг страждають не тільки пацієнти, але й лікарі. Адже у липні кількість пацієнтів на амбулаторний прийом зросла вдвічі — щодня їх у поліклініці фіксується до тисячі.

► Фото з архіву нашої газети

— Визнаю, великі черги у поліклініці є, і це проблема. Ми намагаємося її вирішувати шляхом збільшення кількості працівників середнього медичного персоналу у найбільш «гарячих» кабінетах. Такий крок послабив напругу, але не вирішив проблему, адже немає найголовнішого — не вистачає лікарів. Зокрема, зовсім нещодавно, 8 липня, звільнився офтальмолог — основний працівник, що мав повний робочий день. Наразі прийом здійснюють два лікарі-окулісти із неповною ставкою по 0,5 штатних одиниці (передбачаючи запитання, одразу відповім: неповне робоче навантаження — це виключно їхня воля та бажання). Відтак ми маємо вакансію офтальмолога. Оголошення про терміновий і важливий пошук лікаря розміщено на усіх рекрутингових українських ресурсах, та поки що —тиша. Разом з тим, саме окуліст — той фахівець, біля кабінету якого найбільші і «найспекотніші» черги у поліклініці. 

За словами Оксани Забазнової, літо — найгарячіша (з точки зору кількості прийомів) пора для лікарів поліклінічного відділення. Оскільки саме зараз проходять профілактичні огляди освітяни (вчителі, вихователі), школярі, студенти й абітурієнти не тільки Козятинської, а й сусідніх територіальних громад — Махнівської, Глуховецької, Самгородоцької, Погребищенської та Ружинської. До того ж, продовжують проходити профогляди залізничники.

—  У зв’язку із виконанням завдань, поставлених державою, щодня лікарі поліклініки мають безліч оглядів пацієнтів, що мусять обов’язково і терміново пройти комісію (прийом для них відбувається без черги), — додає Оксана Забазнова. — І не забуваємо про пацієнтів, які приходять на прийом до фахівців лікарні з приводу захворювань, загострень хронічних станів тощо. Усі ці чинники суттєво збільшують кількість щоденних відвідувань лікарів поліклінічного відділення, що і спричиняє довгі черги. Мовою цифр: якщо у квітні щоденно поліклініка мала до 500 записів про амбулаторний прийом пацієнтів, то протягом липня ця кількість зросла удвічі — щодня фіксується до тисячі пацієнтів на прийомі у поліклініці. Підкреслюю, кожний лікар, що працює на ставку, наразі приймає до 100 людей щодня. Хоча за нормами повинен провести огляд не більше 30 пацієнтів у день. Іншими словами, від довгих і напружених черг страждають не тільки пацієнти, але й лікарі. Дискомфорт та постійний негатив — на жаль, сучасні реалії нашої роботи. Однак ми не зупиняємося у пошуку раціонального вирішення та розрядки ситуації.

Нагадаємо, повний список вільних вакансій у Козятинській ЦРЛ. А також писали — у нашу лікарню терміново потрібна медична сестра

Читайте:

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (9)
  • Тетяна Демишина

    У лютому 22 року хлопці проходили комісію від військомату за годину. Що змінилось, що тепер тиждень треба? Від нестачі одного офтальмолога поліклініка перетворилась на дурдом?
  • Аленка Сивоклокова

    Та й в жіночій консультації неможливо дочекатися своєї черги.
  • Людмила Пирогова

    Цікаво де лікарі нащо повиганяли   то скоротили  хто в цьому випадку винен  робочий день з кави
  • VeneraRudenko🦋⃤

    Щось дуже маленька черга, порівняно з тим яка зазвичай

keyboard_arrow_up