Епідеміологи очікують черговий спалах кору. Як у нас з вакцинацією?

Епідеміологи очікують черговий спалах кору. Як у нас з вакцинацією?
Специфічного лікування проти кору не існує. Медики наголошують — вакцина КПК захистить дитину не тільки від кору, а й від епідемічного паротиту та краснухи
  • Бережіть дітей. За останні роки серед дитячого населення області, в тому числі і наших громад, накопичився досить суттєвий прошарок дітей, які за різних причин не отримали своєчасну вакцинацію згідно Календаря профілактичних щеплень, зокрема і проти кору.
  • За словами медиків, зараз саме час це зробити, адже цього року очікується черговий спалах.

Цьогоріч аби не допустити спалаху однієї із найбільш заразних інфекцій світу, кору, на території України 17 липня стартувала загальнонаціональна кампанія з вакцинації. Хочуть довакцинувати проти кору всіх не щеплених дітей, які з різних причин пропустили щеплення КПК. Епідеоміологи наголошують — для колективного імунітету необхідно щоб 95% населення були вакцинованими, а у наших громадах середній показник становить 40-45%.

— Кір часто має тяжкий перебіг із розвитком ускладнень, передається повітряно-крапельним шляхом, — розповіла газеті  завідувач відділенням епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних та неінфекційних захворювань Інна Проць. — Із 10 невакцинованих осіб, які контактували з хворим 9 — хворіють. Захворювання починається з високої температури, загальної інтоксикації та нездужання, з явищами запального характеру — біль у горлі, кон’юнктивіт, рясною висипкою. Навіть неускладнений кір перебігає досить важко. 

За словами Інни Анатоліївни, агресивна поведінка вірусу призводить до значного зниження імунітету. В період уявного одужання часто приєднується вторинна інфекція, що викликає загрозливі ускладнення: гнійні отити, пневмонії, менінго-паненцефаліти. 

Відео дня

Згідно офіційних даних Всесвітньої організації охорони здоров’я із тисячі хворих на кір — одна людина помирає.

— Специфічного лікування проти кору не існує, — продовжує Інна Проць. —  у 2018-2019 роках Україна пережила черговий спалах. Вінниччина теж мала високі показники захворюваності та смертельні випадки. Козятинщина не був виключенням. Так, у 2018 році зареєстрували 109 випадків захворювання на кір, з них 45 дітей; у 2019 році — 230, з них 98 дітей, у 2020 році – 2. Слід зауважити — низькі рівні охоплення щепленнями призводять до циклічних спалаху кору — кожні 5-6 років.

За останні роки серед дитячого населення області, в т.ч. наших громад, накопичився досить суттєвий прошарок дітей, які за різних причин не отримали своєчасну вакцинацію згідно Календаря профілактичних щеплень, в тому числі проти кору. 

— Звертаємося до Вас з проханням звернутися до сімейного лікаря і перевірити

вакцинальний статус своєї дитини, — каже Інна Проць. — Якщо, за будь-яких причин, Ваша дитина пропустила чергову дозу вакцинації (у 12 місяців та 6 років), обов’язково надолужте це. Незважаючи на важкі часи, всі діти до 18-ти років, які не були щеплені до початку нового навчального року, повинні отримати дві дози вакцини (з інтервалом у мінімум місяць).

Разом з цим, Інна Проць радить не довіряти фейковій інформації з невідомих джерел про небезпечність вакцин і недоцільність проведення щеплень. Всі вакцини в Україні безпечні, зареєстровані, схвалені до використання Всесвітньою організацією охорони здоров’я та Міністерством охорони здоров’я України.

— Вакцина КПК захистить Вашу дитину не тільки від кору, а й від епідемічного паротиту та краснухи. Не відкладайте здоров’я своїх дітей на завтра, провакцинуйте їх вже сьогодні. Важливо — хронічні захворювання не є протипоказом до вакцинації. Діти, які мають бронхіальну астму, цукровий діабет, муковісцидоз, серцево-судинні чи інші хронічні захворювання, потребують щеплення в першу чергу, адже ризик зараження кором і розвитку серйозних ускладнень після хвороби в них значно вищий.

Опитування

У вашої дитина є щеплення проти кору?

Читайте також:

Лазеротерапія, УФО, інгаляції: про фізпроцедури у Козятинській ЦРЛ, їх вартість та контакти лікаря

«Це приховане зло». Як на заборону аромасигарет реагують козятинчани та що каже пульмонолог

Медогляди дітей до школи: дізнались кому, коли і кого проходити

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up