Чому медсестри в стаціонарі працюють на 0,75 ставки

Чому медсестри в стаціонарі працюють на 0,75 ставки
  • В редакцію газети «RIA-Козятин» прийшли пацієнти стаціонару і поліклініки ЦРЛ.
  • Вони  розповіли, що медсестер у районній лікарні перевели на 0,75 ставки.
  • «Що буде, коли  медсестри будуть виконувати свої обов’язки на 75 відсотків?» — запитували вони. 

Наші відвідувачі були в день, коли громада міста прощалася на площі з Героєм. Тож докладніше поговорити не було змоги. Домовились зустрітися наступного дня. 

Зустріч була запланована біля пам’ятника Михайлу Грушевському. По дорозі ми несподівано зустрілися з лікарем-гігієністом Іваном Смоличем. Розповіли про побоювання пацієнтів лікарні.  

— Медсестра в медицині — знакова постать. Вона контролює і виконує весь лікувальний процес, який призначив лікар. Я сам до вступу у вуз працював медбратом і знаю цю роботу. Медсестри даром хліб не їдять, —  сказав заслужений ветеран праці і пішов у свої 86 до Терцентру на велотренажер.

Відео дня

А ми тим часом зустрілися з пацієнтами лікарні. Вони зауважили, що з того, що їм відомо, не всі медсестри переведені на ставку 0,75.

— Ми переживаємо, що може виникнути ситуація, коли в коридорі будуть сидіти хворі люди, а медсестра скаже: я отримую 0,75 ставки, то й виконую 75 відсотків своїх обов’язків. Всі лікарі і деякі медсестри отримують повну ставку, а медсестри у стаціонарі отримують меншу заробітну плату.

Щоб розібратися, чому саме так, ми пішли до директора ЦРЛ Оксани Забазнової. 

— Якщо це стаціонар, то за нормативом повинно бути 4,75 посади медсестри. Це забезпечує чергування у стаціонарі, плюс відпустки чи ще якісь відлучення від роботи. Ми залишили більше медсестер, при чому за їхньою згодою, тому що стояло питання: медперсонал скоротити чи вони будуть отримувати ставку 0,75 і посади не скорочувати. Повна ставка 13 тисяч, 10 тисяч — ставка 0,75. Десять тисяч — це не малі гроші, якщо якогось іншого заробітку немає. Тому ми залишили більше медсестер, але на ставку 0,75. Пацієнти можуть не переживати, що для них щось зміниться. На повну ставку у медсестри п’ять чергувань, а на ставку 0,75 — три чергування.

— Який графік роботи у медсестри?

— Медсестра чергує добу. Вона добу відпрацювала і передає зміну іншій медсестрі. Коли говорити про лікування амбулаторно, тобто про поліклініку, то зараз там розробляється змінний графік. Поліклініка продовжить графік роботи. У нас одного виду спеціалістів є двоє. Наприклад  два травматологи, два неврологи. Це передбачено для того, що не завжди наша лікарня буде у фінансово скрутному становищі. Коли ситуація покращиться, де будемо шукати потрібних спеціалістів?

— То розриву в наданні пацієнтам медичних послуг не буде?.

 — Так, медсестра відпрацьовує свій час, за це вона отримує зарплату. Я можу запевнити, що розриву в наданні пацієнтам медичної допомоги не буде. Сімейна медицина вже давно працює на ставці 0,75 і хтось бачить там якійсь проблеми? Є й інші медичні заклади, які теж перейшли на ставку 0,75. Це стосується не тільки медсестер, а й санітарок і лікарів. Ставка 0,75 — це не критична межа. Ми хочемо навіть у такій ситуації зберегти більше спеціалістів і при дальшому розвитку ми повинні мати напрямок від чого розвиватися, —  сказала на завершення нашої розмови директор ЦРЛ Оксана Забазнова

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (7)
  • Надія Кучер

    А міськрада , теж на 0,75, чи якже  себе любімих'' обідити
  • Читач23

    За таку зарплату хай лікарі ходять на роботу
  • Леся Гнатюк

    А скільки людей скоротили? Чому про це мова не йде? 0,75 це теж гроші,а хто без роботи лишився?
  • Читач89

    Себе та адміністрацію вони не переводять на 0,75 ставки,а жирують по повній зарплаті не в 10 тис,  а ви терпіть медсестри😡😡😡

keyboard_arrow_up