Чи будуть відкривати реабілітаційне відділення?

Чи будуть відкривати реабілітаційне відділення?
Фото зі сторінки Козятинської ЦРЛ у Фейсбук
  • На одній із останніх сесій міської ради депутати порушували питання щодо створення реабілітаційного центру. «На сьогоднішній день у нас не мають реабілітації ані військові, ані цивільне населення, ані діти», — говорили обранці.
  • На початку року в Козятинській ЦРЛ казали, що подаються на реабілітаційні пакети, але поки що Національна служба здоров’я України ці пакети нам не погодила. То що буде далі?

На початку цього року у Козятинській ЦРЛ повідомляли, що лікарня планує подавати до Національної служби здоров’я України заявки на три нових види послуг: допомога при гострому мозковому інсульті, а також реабілітація в амбулаторних умовах та стаціонарі. Два тижні тому стало відомо, що НСЗУ підписала із козятинською лікарнею договір на 18 видів послуг, серед яких — лікування інсультів. Натомість реабілітаційних пакетів у цьому переліку поки немає. 

За даними, оприлюдненими на сайті Національної служби здоров’я України, станом на 19 лютого 2024 року Козятинська ЦРЛ не відповідає вимогам реабілітаційних пакетів. То чи буде у нашій лікарні реабілітаційне відділення? — запитали журналісти директорку закладу Оксану Забазнову під час брифінгу.

— Із реабілітаційним пакетом ми працюємо, — відповіла Оксана Забазнова. — Для того, щоб у нього увійти, ми маємо сформовану одну мультидисциплінарну команду, в якій навіть два спеціалісти-логопеди. Також ми маємо мінімальний табель оснащення, який необхідний по цьому пакету. Єдине питання у нас постало в приміщеннях. Через це ми не змогли на даний час увійти в реабілітаційний пакет.

Відео дня

Наприкінці минулого року йшла мова про те, що центр реабілітації найімовірніше створять у будівлі, де раніше була Міська лікарня. Комісія у складі депутатів, представників міської ради та адміністрації Козятинської ЦРЛ навіть проводила обстеження приміщення. Але на брифінгу директорка медичного закладу Оксана Забазнова сказала, що деякі питання із майновим комплексом колишньої міської лікарні не вирішені. Тому реабілітаційне відділення планують створити у будівлі колишньої залізничної лікарні, де Козятинська ЦРЛ розміщується зараз. Для цього готують другий поверх терапевтичного корпусу. Минулого року там почали проводити ремонт, про що ми вже розповідали.

Палати майбутнього реабілітаційного відділення вже майже облаштували, зробили стелю, підлогу та стіни в коридорі. Однак це не єдині приміщення, які мають бути за вимогами пакета НСЗУ.

— Реабілітація, яка була колись і реабілітація, яка є зараз — це різні речі, — пояснює Оксана Забазнова. — Той рівень реабілітації, який колись бачили наші жителі — це загальний комплекс фізіовідновлення. Сучасна реабілітація вимагає великих залів. На другому поверсі терапевтичного корпусу є зимовий сад і там якраз велика зала. Єдиний недолік цієї кімнати — низькі стелі. Ми ще поки не вирішили, чи збивати підлогу, бо там вона дуже піднята, чи піднімати стелю. Тому ми будемо працювати з проєктантами, щоб вони обрали найоптимальніший варіант і спроєктували нам реабілітаційну залу, яка відповідатиме не лише вимогам НСЗУ, а й ДБН (державним будівельним нормам — авт).

Наразі у лікарні доводять до відповідності нормативно-правову базу і продовжують робити ремонт. Щойно він завершиться — Козятинська ЦРЛ буде повторно подавати заявку на реабілітаційні пакети.

— Хочу наголосити на тому, що не можна сказати, що зараз реабілітації у Козятинській ЦРЛ взагалі немає, — каже Оксана Забазнова. — Реабілітація є, наші спеціалісти працюють, вони надають реабілітаційні послуги як у поліклінічному пакеті, так і в стаціонарних відділеннях. Наприклад, якщо у нас перебувають хворі травматологічного, хірургічного чи неврологічного напрямку, ерготерапевти з ними працюють, так само як і психологи та фізичні терапевти. Єдине питання в тому, що немає фактично створеного відділення.

Планують, що у реабілітаційному відділенні буде 20 ліжок. Спеціалістів, які є в штаті лікарні, достатньо, щоб обслуговувати таку кількість пацієнтів. 

— Для подальшого розвитку нам необхідно буде збільшувати наші мультидисциплінарні команди, — додає директорка Козятинської ЦРЛ. — Тому нам будуть необхідні молоді спеціалісти. Звичайно, для того, щоб вони прийшли, потрібно спершу показати базу. 

 

Читайте також:

Рівень захворюваності на грип у нашій області поступово знижується

В Україну завезли вакцину проти двох небезпечних хвороб

Козятинській ЦРЛ дозволили лікувати інсульти

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Олександр Байбак

    Реабілітація військових на стаціонарі, це високий рівень лікарні і до нього потрібно йти. Але Калинівка в якої не було таких медзакладів як у нас змогла, а ми відверто "пасемо задніх". Необхідно терміново прийняття управлінських рішень з метою налагодження цього процесу.

keyboard_arrow_up