Козятинській ЦРЛ дозволили лікувати інсульти

Козятинській ЦРЛ дозволили лікувати інсульти
  • Національна служба здоров’я України на 2024 рік вже погодила для Козятинської центральної районної лікарні 18 угод за програмою медичних гарантій.
  • Серед пакетів, які отримала наша ЦРЛ — медична допомога при гострому мозковому інсульті. Це новий вид послуг, якого не було минулого року

Кожного року медичні заклади, які отримують фінансування від Національної служби здоров’я України, мають подавати заявки на так звані «пакети», за якими надаватимуть послуги. У разі якщо лікарня відповідає усім заявленим вимогам, НСЗУ підписує договір і надає фінансування. 

Ми вже розповідали, що Козятинська ЦРЛ частину своїх заявок подавала наприкінці минулого року, частину — на початку цього року. Наразі НСЗУ вже підписала для козятинської лікарні угоди на 18 пакетів на 2024 рік. Про це повідомила директорка ЦРЛ Оксана Забазнова під час брифінгу, який відбувся у п’ятницю, 9 лютого. 

Сума за договорами наразі становить 73,4 мільйона гривень. Але три пакети лікарня отримала поки що строком на три місяці. Це поліклінічний пакет, а також мобільна та стаціонарна паліативна допомога. Договір на ці види послуг будуть повторно укладати кожних три місяці. Таке нововведення НСЗУ. Якщо врахувати кошти, які лікарня отримає за ці види послуг протягом усього року, загальна сума, яку Козятинська ЦРЛ отримає від НСЗУ, становитиме приблизно 92 мільйони гривень.

Відео дня

Серед груп послуг, які погодили для Козятинської ЦРЛ — медична допомога при гострому мозковому інсульті. Це новий пакет, який минулого року лікарня не мала.

— Є таке поняття як маршрут пацієнта, згідно з яким ми маємо здійснювати направлення або перенаправлення хворих, — каже Оксана Забазнова. — У 2023 році за маршрутом пацієнта усіх хворих, які мали підозру на інсульт, наш заклад або швидка мали транспортувати до Вінниці і вже в обласному центрі пацієнтам надавали допомогу. Але при гострому інсульті надзвичайно важливо вчасно провести тромболітичну терапію — ввести препарати для розчинення тромба, щоб хворий мав перспективу подальшого одужання. Не відповідаючи вимогам НСЗУ, у 2023 році ми не мали права лікувати хворих у гострому стані інсульту. Ми мали право лікувати лише постінсультні стани. Зараз ми виконали усі необхідні вимоги і отримали інсультний пакет.

Козятинська ЦРЛ закупила усі препарати, потрібні для лікування гострого інсульту. У штаті медичного закладу є команда кваліфікованих спеціалістів, які пройшли  підготовку (це неврологи, анестезіологи та інші спеціалісти). Тож пацієнтів із підозрою на інсульт цьогоріч будуть лікувати безпосередньо у Козятині, а не везти до Вінниці. Однак є один вагомий нюанс — щоб мати змогу повноцінно працювати за інсультним пакетом, необхідно відремонтувати КТ-апарат, який вийшов із ладу.

— КТ-апарат встановили у нашій лікарні в рамках Президентської програми «Велике будівництво», коли проводили реконструкцію відділення екстреної (невідкладної) допомоги, — пояснює Оксана Забазнова. — Його гарантійний термін завершився. Є підозра, що вийшов із ладу якийсь серйозний прилад. Є тільки одна фірма, яка ремонтує апарати такого типу, як наш. Ми зв’язалися з представниками цієї компанії, нас поставили в чергу, але їм надійшла заявка на монтаж КТ-обладнання в госпіталі. Нам пообіцяли, що як тільки завершать цю роботу, приїдуть до нас і проведуть діагностику нашого обладнання, а потім дадуть висновок. Але за попередніми оглядами ми прогнозуємо, що приблизна вартість ремонту буде нам коштували від 2,5 до 3 мільйонів гривень. Сума дуже велика. Коли ми будемо мати висновок від спеціалістів, ми будемо звертатися до міської ради з проханням надати нам додаткове фінансування.

 

Читайте також:

Як допомогти, якщо людина втратила свідомість: поради від МОЗ

Як жінкам вберегтися від раку? Рекомендації фахівців

Що потрібно знати про кір — розповідає лікар-педіатр Ольга Радецька

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (18)
  • I “Iren” white

    Читаю статтю, і ніби все так гарно розписано: нададуть першу допомогу при інсульті, кваліфіковані лікарі…А насправді швидка допомога привезла батька з інсультом в нашу Козятинська лікарню , і тут почався цирк лікаря немає…що робити з інсульним хворим ніхто не знає і це дуже страшно …більше години чекали щоб щось вирішили…а далі Бердичів на КТ і знову Козятин…дали список купити ліки, папір, серветки і т.д… ввечері ні вночі лікар так і не бачили , не зайшов і  не поцікавився як  хворий себе почуває… складається враження, що то просто  картинка, що лікують. А на Вінницю не везуть, бо Козятин отримав пакет лікування інсультних хворих…
  • Алла Ильчук

    Центр нам такий дуже потрібен!!!Нам потрібні  і хороші спеціалісти,які можуть вірно діагностувати інсульт.!!!!!!Це підступна хвороба,її важко розпізнати.Не задовільна робота швидкої допомоги.Пакета для  інсуліну не має в Козятині.Зараз для лікування інсульту в нас не має можливості.На тій базі ,що є в Козятині,краще хворих везти в Вінницю.Керівнику мед.закладу, треба просити дати лікарні пакети першочергових ліків при інсульту ,які даються в перші три години,щоб врятувати людей.Такі лікі мають бути доступними в кожній лікарні міста і села,і кожній машині швидкій допомозі.Вони не коштують мільйони.А апарат не грає великої ролі.
    .
  • Алла Ильчук

    Мала досвід побачити ,як діагнестують і як лікують людей з інсультом.Час від виклику до приїзду швидкої допомоги триває більше години, медпрацівники швидкої допомоги не можуть по симптоматиці встановити діагноз інсульт!!!!!!!!.В лікарні не має всіх необхідних ліків,дорогі препарати потрібно купляти самотужки.Апарат по діагностиці не працює,та й він не ефективний.Хворий має самостійно поїхати до Вінниці в приватні структури на МРТ,де процедура коштує від 2900гривень.Хворих ,яким змогли поставити діагноз інсульт,везуть швидкою допомогою до Вінниці.На даний час пакет ліків від інсульту в Козятині відсутній.Реабілітація після інсульту  надається лікарнею,що позитивно впливає на відновленні рухів,мови.
  • Татьяна Дулецкая

    То ,мабуть, в деяких така ціль все закрити, розвалити в нашому Козятин. Чому депутати не йдуть на поміч?

keyboard_arrow_up